FOTO: Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, comemorat la Albac, la 229 de ani de la eveniment
Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, marii eroi ai moţilor, conducători ai Răscoalei ţărăneşti din anul 1784 din Transilvania, a fost comemorat vineri şi la Albac, la 229 de ani de la eveniment, prin depuneri de coroane, un parastas de pomenire dar şi manifestări artistice. La eveniment au participat elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar al Liceului Tehnologic“Ţara Moţilor” Albac, reprezentanţi ai instituţiilor comunei şi numeroşi părinţi şi cetăţeni din Albac.
Manifestările au început la ora 13.00, la Căminul Cultural din Albac, unde a avut loc Te Deum-ul, parastasul de pomenire a lui Horea (Nicola Vasile Ursu), Cloşca (Ioan Oargă) şi Crişan (Marcu Giurgiu) şi a tuturor eroilor albăceni din timpul Răscoalei din 1784, Revoluţiei de la 1848-1849, Primului Război Mondial şi din al Doilea Război Mondial – preot Trifa Gavril, cantor Scrob Gheorghe.
De la ora 13.20, la busturile lui Horea, Cloşca şi Crişan din centrul comunei au avut loc depuneri de coroane din partea Primăriei Albac (reprezentată de viceprimarul Nicolae Costea şi Marius Jan Trif), Liceului Tehnologic “Ţara Moţilor” Albac (reprezentat de d-na director Aurelia Şchiop şi prof. Angela Costea) şi a Ocolului Silvic “Horea Apuseni” (reprezentat de brigadirul Gheorghe Scrob şi pădurarul Andrei Tomuş).
În continuare, la Căminul Cultural Albac a avut loc un program artistic prezentat în cinstea eroilor Horea, Cloşca şi Crisan şi a zilelor de 1 şi 8 martie, de preşcolarii îndrumaţi de educatoarele Marcela Oneţ şi Claudia Ancuţa Nicoară şi de elevii claselor primare îndrumaţi de învaţătoarele Maria Igna Paşca şi Eugenia Marinela Gaiu.
Manifestarea s-a încheiat cu o prezentare în Power Point „Horea – patrimoniu cultural naţional”, de către prof. de istorie Marinel Chiriţescu.
Vă prezentăm câteva imagini de la eveniment:
[nggallery id=1215]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO: Preșcolarii de la Grădinița Stremț, spectacol de colinde și descoperirea magiei Crăciunului
Preșcolarii de la Grădinița Stremț, spectacol de colinde și descoperirea magiei Crăciunului Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Stremț au oferit un extraordinar spectacol de colinde într-o seară magică desfășurată la Pensiunea „Casa Butnarului” din Geoagiu de Sus. La descoperirea magiei Crăciunului au participat „fluturașii” de la GPP Stremț, aceștia bucurându-se de venirea lui […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 10 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 2 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri