Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, comemorat la Albac, la 229 de ani de la eveniment

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

229 de ani de la Martiriul lui Horea Closca si Crisan Albac03Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, marii eroi ai moţilor, conducători ai Răscoalei ţărăneşti din anul 1784 din Transilvania, a fost comemorat vineri şi la Albac, la 229 de ani de la eveniment, prin depuneri de coroane, un parastas de pomenire dar şi manifestări artistice. La eveniment au participat elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar al Liceului Tehnologic“Ţara Moţilor” Albac, reprezentanţi ai instituţiilor comunei şi numeroşi părinţi şi cetăţeni din Albac. 

 Manifestările au început la ora 13.00, la Căminul Cultural din Albac, unde a avut loc Te Deum-ul, parastasul de pomenire a lui Horea (Nicola Vasile Ursu), Cloşca (Ioan Oargă) şi Crişan (Marcu Giurgiu) şi  a tuturor eroilor albăceni din timpul Răscoalei din 1784, Revoluţiei de la 1848-1849, Primului Război Mondial şi din al Doilea Război Mondial – preot Trifa Gavril, cantor Scrob Gheorghe.

 De la ora 13.20,  la busturile lui Horea, Cloşca şi Crişan din centrul comunei au avut loc depuneri de coroane din partea Primăriei Albac (reprezentată de viceprimarul Nicolae Costea şi Marius Jan Trif),  Liceului Tehnologic “Ţara Moţilor” Albac (reprezentat de  d-na director  Aurelia Şchiop şi prof. Angela Costea) şi a Ocolului Silvic “Horea Apuseni” (reprezentat de brigadirul Gheorghe Scrob şi pădurarul Andrei Tomuş).

 În continuare,  la Căminul Cultural Albac a avut loc un program artistic prezentat în cinstea eroilor Horea, Cloşca şi Crisan şi a zilelor de 1 şi  8 martie, de preşcolarii îndrumaţi de educatoarele Marcela Oneţ şi Claudia Ancuţa Nicoară şi de elevii claselor primare îndrumaţi de învaţătoarele Maria Igna Paşca şi  Eugenia Marinela Gaiu.

 Manifestarea s-a încheiat cu o prezentare în Power Point „Horea – patrimoniu cultural naţional”, de către prof. de istorie Marinel Chiriţescu.

 Vă prezentăm câteva imagini de la eveniment:

[nggallery id=1215]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea