FOTO: Martirii de la Aiud, cinstiți de elevii din zona Ocna-Mureș
În data de 15 mai 2018, la Casa de cultură ”Ion Sângerean”, din orașul Ocna Mureș, în cadrul proiectului educațional ”Poezia mărturie din temnița comunistă” s-a materializt o parte a proiectului care are drept principal obiectiv cinstirea poeților martiri din temnița comunistă de la Aiud, rememorarea perioadei comuniste, care a dus la încarcerarea elitei culturale românești. Evocarea martirilor, detenția si supravietuirea prin cultură și credință au fost temele care s-au regasit în discrsul introductiv al doamnei inițiatoare a proiectului, bibliotecar Bugan Luminița de la Liceul Tehnologic din Ocna Mureș, a domnului Ioan Hădărig , managerul Centrului Cultural ,, Liviu Rebreanu ,, Aiud precum și a doamnei prof. Stanciu Aurora de la Liceul Teoretic,, Petru Maior,, Ocna –Mureș.
Istoria, modelul civic, literatura și muzica au întregit armonios o masă rotundă în care elevii de la scolile din zona (Liceul Teoretic,, Petru Maior,, Ocna –Mureș, Scoala Gimnaziala ,,Simion Lazăr,,- Lunca Mureșului, Scoala Gimnaziala ,,Avram Iancu,,– Unirea, ,, Scoala Gimnazială , Lucian Blaga,, – Ocna Mureș )au recitat versuri ale poetilor din închisorile comuniste: Radu Gyr, Andrei Ciurunga, Vasile Voiculescu, Petru Baciu , Vasile Gafencu , Demostene Andronescu . Au interpretat piese muzicale domnul profesor Marius Moga de la Centrului Cultural ,, Liviu Rebreanu,, Aiud , Vesa Georgiana, Matei Gabriela de la Liceul Teoretic,, Petru Maior,, Ocna –Mureș , moment pregătit de d-oamna Liliana Stoica director la Casa de cultură ,,Ion Sângerean,, Ocna Mureș în colaborare cu prof. Ilea Camelia.
”Multumim pe această cale organizatorilor, invitaților , elevilor și profesorilor (Ilea Camelia, Moga Dumitru , Moldovan Florina, Ozsvat Elisabeta, Popa Ionela, Victoratos Teodora , Bordeian Ofelia ) care au regasit printre randuri crâmpeie din sufletul poetilor martiri, forța și credința care le-a iluminat acestora atat de nobil existența modestă”, a transmis prof. Aurora Stanciu.
[nggallery id=5623]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ