FOTO/ MARȘ de solidaritate al elevilor și profesorilor la Cugir pentru susţinerea Colegiului Naţional „David Prodan”, în demersul de a obţine clasa de Filologie

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020
Profesori, părinţi, elevi din clasele a VIII-a, peste 100 de persoane, au participat miercuri la un protest pentru susţinerea Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir, în demersul său de a obţine clasa de Filologie.

Cu pancarte şi mesaje de susţinere a colegiului, participanţii au parcurs traseul Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir – Strada Victoriei – Strada Doinei – Bulevardul Alexandru Sahia – parcare UPC – strada Constructorului şi din nou Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir.
“Eu nu mai cred în promisiuni deşarte. A fost realizată o petiţie online în acest sens (pentru obţinerea clasei de Filologie – n.r.), adrese oficiale din partea Consiliului de Adminisitraţie al Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir, petiţii şi audienţe ale părinţilor şi elevilor claselor a VIII-a adresate Instituţiei Prefectului judeţului Alba, Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba.

Acum două săptămâni am realizat un protest, astăzi un marş şi din păcate nu s-a rezolvat nimic , neprimind în acest sens nici un răspuns de la nimeni. Probabil că nu se mai respectă valorile şi doleanţele părinţilor şi elevilor care îşi doresc să înveţe la acest liceu”, a declarat Rodica Florea, directoarea Casei de Cultură Cugir, fost profesor la acest colegiu.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Printre cei prezenţi s-a aflat şi primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, care a declarat că a participat „în calitate de fost absolvent al Colegiului Naţional „David Prodan” Cugir, şi în cealaltă calitate, aceea de părinte”. Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir, a solicitat, prin proiectul planului de şcolarizare, păstrarea a trei clase: una de Matematică-Informatică, una de Ştiinţele Naturii şi alta de Filologie. Potrivit unei decizii IŞJ Alba, avizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Colegiul a primit o clasă de Matematică-Informatică cu 28 locuri, iar pentru celelalte două au fost repartizate doar câte 14 locuri, fiind practic creată o clasă cu dublu profil: Ştiinţele Naturii – Filologie. Cu alte cuvinte, unitatea de învăţământ “a pierdut” o clasă.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Potrivit părinţilor, a fost ignorată opinia elevilor care doresc să-şi continue studiile la liceu în oraş. În urma unor sondaje efectuate în rândul elevilor şcolilor gimnazile din oraşul Cugir, a rezultat că ar fi opţiuni pentru toate cele trei clase: 39 de opţiuni pentru clasa de Matematică-informatică, 28 opţiuni pentru clasa de Ştiinţele Naturii şi 15 opţiuni pentru clasa de Filologie limbi străine Engleză sau Franceză. Pentru susţinerea demersului colegiului, a fost iniţiată şi o petiţie online – „Spune NU desfinţării Colegiului Naţional David Prodan Cugir”, ce a strâns în 48 de ore, 1100 de semnături, iar până acum s-au adunat 1.271.

Colegiul cugirean a avut opt elevi, calificaţi la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare, doi dintre aceştia obţinând locul I respectiv locul II. În prezent, la Colegiul Naţional “David Prodan” din Cugir învată 310 de elevi, repartizaţi în 12 clase.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

andrada 24 mai 2018 at 11:37

Interesant. Asta imi aduce aminte de intamplari dinainte de 1990, cand filologia era considerata cenusareasa nefolositoare la nimic.

Comentariile sunt oprite