FOTO Maria Deac Poenaru, deținătoarea titlului ”Tezaur Uman Viu”, sărbătorită de feciori și oficialități la 92 de ani
Ultima reprezentantă a neamului pictorilor iconari din Laz, Maria Deac Poenaru, deținătoare a titlului ”Tezaur Uman Viu”, decernat în 2001, unul din cei mai cunoscuți artiști populari din Alba, ale cărei lucrări au ajuns în aproape toată lumea împlinește miercuri, de Buna Vestire, 92 de ani. Ea a fost vizitată marți de oameni ai locului – Ilie Haida (preot în Laz), Florin Morar (primarul comunei Săsciori), elevi îmbrăcaţi în costume populare, conduşi de Florin Hinţia (consilier educativ la Şcoala Gimnazială din Săsciori) – dar şi invitaţi de marcă: Ion Dumitrel (preşedintele Consiliului Judeţean Alba), Gheorghe Nedea (consilier în Compartimentul de Cultură al aceleiaşi instituţii), Ionel Arsu (protopopul de Sebeş), Marinela Popa (şef Serviciu Şcoala de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului Cultural „Augustin Bena”).
Tanti Maria locuiește singură într-o casă-muzeu, am putea spune, cunoscută ca și „casa iconarilor”, imobil care atrage atenția, prin autenticitatea sa, celor care traversează Valea Frumoasei către Transalpina. Fațada casei este zugrăvită în albastru de „Mândră Mărie”, cu obloane verzi de lemn și cu trei icoane pictate pe ea, reprezentând pe Iisus Hristos și arhanghelii Mihail și Gavril, motiv pentru care i se mai spune și „casa cu arhangheli”. În timpul regimului comunist, familia Poenaru a fost obligată să acopere icoanele de pe casă. Asta până după 1989, când tanti Maria a spălat fațada casei, readucând la lumină cele trei icoane pictate în secolul al XVIII-lea. De tanti Maria are grijă un nepot al său, care locuiește în satul vecin, în Săsciori. De ceva timp, tanti Maria, care nu a mai pictat de vreo doi ani, are și momente în care nu îi mai prea recunoaște pe cei din jur, nu mai are aceeași poftă de mâncare și nici nu mai aude prea bine. Îmbrăcată într-un costum popular confecționat chiar de ea, tanti Maria i-a recunoscut însă pe cei care i-au trecut marți pragul casei pentru a-i spune „La Mulți Ani”, printre cei care au felicitat-o aflându-se și președintele Consiliului Județean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, care, de aproape zece ani, de când ocupă această funcție, nu uită de aniversarea ultimei descendente a neamului iconarilor din Laz, vizitând-o de ziua ei. Pe lângă un buchet de flori și un coș cu fructe și dulciuri pe care i le-a oferit, Ion Dumitrel i-a urat acesteia sănătate și i-a mulțumit pentru toate lucrurile frumoase pe care le-a făcut. Dumitrel i-a promis că va veni să o vadă și să o felicite și la anul, moment în care tanti Maria a afirmat „Să dea Dumnezeu!”.
Casa ei din Laz este practic un muzeu ce cuprinde sute de obiecte de artă, în principal icoane unicat realizate de membrii familiei Poenaru, dar și obiecte de artă populară. Într-una din camere se află o adevărată expoziție, cu o colecție de lucrări semnate nu numai de Maria Deac Poenaru, ci și de înaintașii săi, cea mai veche icoană fiind de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pe unul dintre tablouri, Maria Deac Poenaru a pictat arborele genealogic al familiei sale, ea fiind reprezentanta celei de-a șasea generații. Primul a fost Savu (1770-1818), apoi a urmat fiul său Simion (1802-1872), care a avut trei fii, pe Toma (1835-1872), pe Ion (1838-1903) și pe Ilie (1839-1917). Acesta din urmă a avut urmași pe Partenie (1871-1921) și pe Ilie (1883-1978), tatăl Mariei, născută în 25 martie 1923, scrie Agerpres.ro.
În pridvorul casei, la etaj, sunt icoane cu apostoli și cu mucenici pictate de Maria Deac Poenaru. Ea a păstrat și mai multe panouri cu mii de modele pentru ii. „În zonă, modelele care se coseau pe ie erau făcute mai întâi pe o bucată de pânză, după care acestea erau aruncate. Tanti Maria le-a păstrat însă. Sunt peste o mie de modele de pe Valea Frumoasei”, ne-a explicat Gheorghe Nedea, consilier la compartimentul Cultură al CJ Alba.
El a subliniat că această femeie și-a dedicat întreaga viață icoanei, oamenilor și tradițiilor populare. „Ea este cea care a dus mai departe tradiția familiei Poenaru, este ultimul descendent al neamului Poenarilor și singura femeie din neam care a pictat icoane”, a menționat Gheorghe Nedea. Acesta și-a amintit cum tanti Maria a spus, la un moment dat, că nu este greu să pictezi o icoană, dar trebuie să faci întâi o rugăciune.
Lucrările sale sunt semnate Poenariu, nu Poenaru. Cel mai probabil numele de familie Poenaru a apărut după ce Savu (1770-1818), cel care a pus bazele Școlii de la Laz, s-a mutat din Poiana Sibiului în satul de pe Valea Frumoasei.
Neamul pictorilor iconari din Laz a dezvoltat un stil estetic aparte și o adevărată școală de pictură pe Valea Sebeșului, începând cu 1770. În lucrările de specialitate, acest curent artistic de pe Valea Sebeșului este menționat drept „Școala de la Laz”, mai scrie Agerpres.ro.
Icoanele doamnei Maria Deac Poenaru au împânzit lumea fiind după spusele dânsei doar câteva ţări în care nu are icoane, mai ales in colecții particulare dar si in biserici. Membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, Maria Deac Poenaru a fost declarata in anul 2011 TEZAUR UMAN VIU. Maria Deac Poenaru traieste si azi in casa Poenarilor din Laz, casa usor de recunoscut prin zugraveala aparte ce trimite la ocupatia de veacuri a acestei familii pictura religioasa.
Artista a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, iar casa acesteia din Laz este un muzeu ce cuprinde sute de icoane unicat, realizate de membrii familiei Poenaru, şi obiecte de artă populară- costume populare, obiecte de rit religios, obiecte de impodobit casa, vase de lut, etc. Pictorii iconari din Laz au dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului inca din 1770 continuand pana in zilele noastre.
FOTO Ioan Adrian Popa
[nggallery id=191]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun