FOTO. Lucrările la Transalpina de Apuseni sunt în toi. Investiție de 40 milioane de euro a Consiliului Județean Alba pentru unul dintre cele mai SPECTACULOASE drumuri din România

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

FOTO. Lucrările la Transalpina de Apuseni sunt în toi. Investiție de 40 milioane de euro a Consiliului Județean Alba pentru unul dintre cele mai SPECTACULOASE drumuri din România

Țara Moților va avea în curând o nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană, odată cu modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România, iar investiția se ridică în jurul sumei de 40 de milioane de euro.

Ordinul pentru începere a lucrărilor de modernizare a unuia dintre cele mai spectaculoase și întortocheate drumuri din România, a fost dat de către Consiliul Local vara trecută.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În momentul de față, sunt lucrări din pământ realizate prin săpătură, transport și umplutură, pe lotul 1 între Aiud și Râmeț.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Drumul care face legătura între municipiul Aiud şi comuna Bucium pe culmile Munţilor Apuseni va fi modernizat prin fonduri europene, fiind finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Drumul judeţean, ce străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe, măsurând 78 de kilometri, va fi modernizat prin proiectul ”Modernizare drum judeţean DJ
107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)”.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi și vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.

Folosind alte drumuri se poate coborî până la Sălciua, cu legătură spre drumul naţional 75. Turda – Cîmpeni. De altfel, din Ponor imaginea cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Sălciua – Poşaga.

În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare, cât şi cedări ale structurii rutiere. În proiect este prevăzută instalarea de indicatoare rutiere de avertizare cu alimentare fotovoltaică pentru semnalizare luminoasă la trecerile de pietoni. Vor fi amenajaţi 6,7 km de piste pentru biciclete, 12.610 mp de trotuare şi 21 de staţii de autobuz.

Conform prevederilor contractuale, până în anul 2023, se vor moderniza 78,420 km de drum județean de la intersecția cu DN1 din municipiul Aiud până la intersecția cu DN74 la intrare în orașul Abrud.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă.

Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Rob 15 ianuarie 2020 at 11:35

Fac drumuri pe toate coclaurile si in oras pe strazi e haos, cratere, ne rupem masinile in 2.

Comentariile sunt oprite