Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, LIVE VIDEO: Ceremonial militar și defilare, la Alba Iulia, la împlinirea a 80 de ani de la înființarea Batalionului 136 Geniu ”Apulum”

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Alba Iulia au avut loc, vineri, ceremonii militare cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înființarea Batalionului 136 Geniu ”Apulum”.

În Piața Tricolorului din Alba Iulia a avut loc o ceremonie militară dedicată aniversării a 80 de ani de la înființarea Batalionului 136 Geniu ”Apulum” în cadrul căreia, pe acordurile fanfarei Centrului Cultural ”Augustin Bena” s-a intonat Imnul de Stat, s-au prezentat mesaje aniversare pentru geniștii albaiulieni, s-a decorat Drapelul de Luptă al unității, s-a primit Drapelul de Luptă al Batalionului 2 Poduri-Râuri model  1940 și au fost înmânate diplome și plachete aniversare militarilor cu rezultate deosebite obținute la activitățile de instrucție. Totodată, s-a organizat și o scurtă slujbă religioasă.

La final, cei prezenți au putut urmări defilarea Batalionului și un scurt moment artistic prezentat de fanfare.

Batalionul 136 Geniu „Apulum” este dispus în garnizoana Alba Iulia şi este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Batalionului 136 Pontonieri, înfiinţat în perioada 20 iunie – 20 august 1961 şi ale Batalionului 136 Treceri (15 mai 2005 – 30 iunie 2009), fiind prima unitate de pontonieri înzestrată cu parc de pod românesc P.R.-57.

De-a lungul timpului, unitatea a participat la o serie de activităţi importante atât pe plan naţional cât şi internaţional. La numai un an de la înfiinţare, în perioada 10-16 noiembrie 1962, Batalionul 136 Pontonieri prezintă demonstrativ o aplicaţie privind modul de lucru cu parcul de pod românesc P.R.-57 în faţa elevilor din Şcoala Superioară de Ofiţeri Sibiu şi a membrilor Comitetului unificat al Tratatului de la Varşovia.

În perioada 2 august-18 septembrie 1963 batalionul participă cu toate efectivele şi tehnica de luptă la lichidarea urmărilor provocate de inundaţii pe cursul râului Jiu, în zona localităţii Câmpul lui Neag, iar în primăvara anului 1973 unitatea participă cu un detaşament la prevenirea unor dezastre provocate de îngheţarea albiei râului Sebeş pe traseul Oaşa – Şugag, care ar fi pus în pericol Şantierul de construcţii hidrotehnice Sebeş.

În urma inundaţiilor din anii 1963, 1970, 1981, 1996, 1999, 2002, 2005, 2006 şi 2010, batalionul participă cu tehnică şi efective la înlăturarea urmărilor provocate de revărsarea apelor iar la solicitarea organelor administraţiei locale s-au executat lucrări de refacere, consolidare şi reamenajare a unor puncte de trecere peste cursurile de apă în judeţele Alba, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Timiş.

Batalionul 136 Geniu a pus la dispoziţie cadre militare pentru participarea la acţiunile întreprinse de armata română în cadrul „Parteneriatului pentru Pace” din Bosnia-Herţegovina, Afganistan şi Irak şi instruirea în comun cu armatele statelor din compunerea NATO. Începând cu data de 12 iulie 2010, conform documentului „Plan-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2010”, Batalionul 136 Geniu „Apulum” se subordonează Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, scrie revista.forter.ro.

[nggallery id=3690]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea