Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO Lansare de carte la Cercul Militar Alba Iulia: Scriitoarea și poeta Veronica Oșorheian a prezentat volumul „Calendar de Amurg (75)”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lansare de carte la Cercul Militar Alba Iulia: Scriitoarea și poeta Veronica Oșorheian a prezentat volumul „Calendar de Amurg (75)”

Cercul Militar Alba Iulia a organizat, miercuri, 6 martie a.c., la căminul militar, un eveniment deosebit, închinat femeii și cuvântului. Într-o ambianță plăcută, a fost prezentat volumul „Calendar de Amurg (75)”, apărut de mărțișor anul acesta, la editura Ecou Transilvan, din Cluj Napoca, și semnat de scriitoarea și poeta Veronica Oșorheian.

Autoarea s-a născut la 7 martie 1949, în localitatea Leșu, județul Bistrița-Năsăud, și, în perioada 1987-2002, a activat ca personal civil (dactilografă și secretară-dactilografă) în cadrul Brigăzii 5 Vânători de Munte Alba Iulia, de unde s-a și pensionat. A debutat literar în urmă cu 25 de ani (1999), cu volumul de poezii „Dor de copilărie”, lansat și atunci la Cercul Militar Alba Iulia.

În această perioadă, Veronica Oșorheian a dăruit publicului peste 20 de volume de proză și poezie, dar și nenumărate studii, comunicări, prezențe în volume omagiale, dicționare și publicații literare. Pentru rezultatele sale excepționale, a fost adesea premiată, obținând distincții și recunoașteri din partea instituțiilor bistrițene, în special, și albaiuliene, dar și nenumărate premii la concursuri literare locale și naționale. Coborâtă din ținutul Ilvelor, a Năsăudului, Veronica Oșorheian, înzestrată de divinitate cu un talent scriitoricesc și poetic remarcabil, nu a uitat nicio clipă de leagănul copilăriei sale, pe care l-a prezentat lumii ca pe un Axis Mundi, descriind scene ilustrative din viața satului tradițional, pe care le-a trăit sau le-a auzit. Impresionează specialiștii prin calitățile sale de etnograf, folclorist sau sociolog, iar paginile din cărțile publicate sunt debordante prin talentul unic și devoțiunea evocării.

„Calendar de amurg (75)” este un volum de bilanț, aniversar, în care autoarea face, mai întâi, o prezentare a primelor emoții avute la vârsta de 50 de ani, în 1999, atunci când a debutat literar. Vorbește despre emoția unică pe care o are fiecare autor de carte atunci când își vede numele tipărit pe coperta propriei creații. De asemenea, cartea ne oferă câteva poezii inedite, însoțite de alte câteva creații literare apropiate de sufletul domniei sale, publicate în alte volume, dar asupra cărora a simțit nevoia să le mai adauge slove. Poeziile sunt însoțite de 21 de desene grafice, realizate impresionant de pictorul Andrei Medinski, originar din același leagăn al copilăriei, Leșu, și stabilit în Timișoara, de foarte mulți ani. Din respect pentru colaboratorii domniei sale, Veronica Oșorheian a selectat, în ultima parte a volumului său, câteva opinii critice apărute de-a lungul vremii în diferite publicații, cărora le aduce mulțumiri alese. În volum există și o serie de amintiri, reprezentate de fotografii de familie sau din viața ocupațională și scriitoricească.

Parafrazându-l pe Andrei Makine: „De altfel, viața noastră nu e făcută decât din paranteze. Totul e să știi să le închizi la momentul potrivit…”, volumul „Calendar de amurg (75)” a fost gândit de Veronica Oșorheian ca o ultimă carte, pe care autoarea intenționează să o ofere publicului interesat, anunțând, în cadrul evenimentului, intenția sa de retragere din viața publicistică, odată cu împlinirea vârstei de 75 de ani.

Lansarea acestui volum a fost încununată de prezența poetului albaiulian Aurel Pantea și care a avut un rol primordial în debutul autoarei, încurajând-o frecvent pe tot parcursul literar. Cunoscându-i râvna și setea nepotolită de a scrie, poetul Aurel Pantea a punctat că el nu crede că autoarea se va opri la această apariție și îi așteaptă, așadar, alte volume. Invitați la cuvânt au mai fost scriitorul Ioan Popa și istoricii Gabriela Mircea, Doina Dreghici și Constantin Inel, dar și alți prieteni și colaboratori, printre care amintim Elena Anghel, col. (r) Nicolae Panduru, Petru Făgăraș etc. Cei prezenți s-au bucurat și de un scurt moment artistic interpretat la vioară de talentata Beatrice Iancu, elevă la Liceul de Arte „Regina Maria”, Alba Iulia.

Pentru munca neostenită literară și calitățile umane deosebite, vă adresăm felicitări alese și mulțumiri, multă sănătate și la mulți ani cu ocazia împlinirii binecuvântatei vârste de 75 de ani, doamna Veronica Oșorheian!

„Uitându-mă în urmă – cum anii mi s-au dus -,
Ca fluturii văratici plecați să se cunune,
Îmi pare că ceva aș mai avea de spus,
Despre destinul darnic avut, și eu, prin lume.
Nu-i cine știe ce, dar las și eu o urmă,
Cum lasă rândunica în zborul ei grăbit,
Când își clădește cuibul și aerul îl curmă
În două părți egale -apus și răsărit.”
(mesajul pentru cititori al autoarei la finalul volumului)

Text și foto: dr. Petruța Pop, Cercul Militar Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț În seara 1 mai, 23:00, o mașină s-a răsturnat în Alba Iulia, pe strada Constantin Noica. Oamenii legi intervin pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin la un accident rutier de pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea