Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: La plimbare cu Mocăniţa, prin Munţii Apuseni. Zeci de turişti au poftit în vagoane, de Sfânta Maria Mare. Pentru călătorii de vis, turiştii au la dispoziţie timp de o lună

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Mocanita din Apuseni01Sunetul prelung şuierător al celebrei Mocăniţe din Munţii Apuseni a răsunat din nou, de Sfânta Maria Mare. După ce şi-a odihnit osiile aproape un an, de când a fost readusă la viaţă şi repusă pe şine, în 15 august a început să plimbe din nou turiştii, pufăind veselă pâcle dese de fum printre… munţi şi văi.  

 Vagoanele de epocă a faimosului tren al moţilor au fost luate cu asalt de zeci de curioşi, care au ales să-şi petreacă o parte din ziua de Sfânta Maria Mare plimbându-se cu Mocăniţa prin Apuseni. Şi nu au Mocanita din Apuseni09regretat. Au avut parte de o călătorie de vis, prin locuri mirifice, pline de linişte şi farmec. Pentru cei care doresc să trăiască vremurile de altădată, bătrâna Mocăniţă îi aşteaptă în staţie timp de o lună, în fiecare weekend, până în 14 septembrie.

Aproximativ trei ore, atât durează o călătorie cu Mocăniţa turistică prin Munţii Apuseni, iar turiştii care doresc o astfel de plimbare în aer curat, de munte, să admire frumuseţile zonei, vor trebui să scoată din buzunare 25 de lei, cei adulţi, şi 15 lei copiii.

Cele două vagoane ale Mocăniţei au o capacitate de 70 de locuri, lungimea traseului, pe ruta Abrud – Gura Roşiei-Câmpeni fiind de aproximativ 14 kilometri.

Mocăniţa va circula în fiecare sâmbătă şi duminică, din 15 august până în 14 septembrie, iar plecările vor avea loc de la Abrud, la orele 12.00 şi 15.00. Condiţia ca plimbarea să aibă loc este să se adune minimum 20 de călători. Pentru cei interesaţi, informaţii şi anunţuri grupuri se pot face la nr de tel: 0752.022.214 sau 0740.053.340.

Atracţia Apusenilor, Mocăniţa a fost repusă pe şine anul trecut, în 2013, datorită unui investitor austriac, îndrăgostit de trenurile vechi cu aburi şi de zona Apusenilor. Autorităţile locale din cele trei zone prin care trece locomotiva cu abur (Primăriile Abrud, Roşia Montană şi Câmpeni) au încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România. Conform documentului, oficialii se angajează să administreze, să promoveze şi să exploateze linia îngustă de cale ferată pe traseul Abrud – Gura Roşiei – Câmpeni. În 2005, Mocăniţa a fost declarată monument istoric.

Linia de cale ferată îngustă din Munţii Apuseni a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, în timpul Imperiului Austro-Ungar. Garnitura de tren care circula pe linia în cauză a fost numită „Mocăniţa” deoarece localnicii din zona respectivă sunt cunoscuţi şi sub numele de mocani. După aproape 16 de ani de pauză, Mocăniţa a revenit din nou pe şine.

[nggallery id=2179]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”

Bera Larisa

Publicat

în

Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea