FOTO: La Bruxelles s-a constituit Grupul Interregional pentru “Carpați”
Punerea în valoare a potențialului munților Carpați a reprezentat una dintre temele dezbătute săptămâna trecută la Bruxelles. Anterior începerii lucrărilor celei de a 122-a sesiune a Comitetului European al Regiunilor (CoR), s-a reunit pentru a doua oară Grupul Interregional pentru “Carpați”, constituit în urmă cu trei luni cu scopul de a găsi o strategie macroregională pentru Munții Carpați. Format din 30 de lideri locali si regionali din statele europene, grupul este condus de către mareșalul voievodatului Carpații Inferiori, polonezul Władysław Ortyl, în calitate de președinte și de către primarul Cugirului, Adrian Teban, ales vicepreședinte.
Inițiativa constituirii grupului in cadrul CoR a aparținut părții poloneze și a fost susținută de către toți reprezentanții țărilor U.E. străbătute de Munții Carpați (România, Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria), care consideră că se impune o viziune de dezvoltare macroregională, asemeni strategiei pentru regiunea Alpină.
“Cu toate că Munții Carpați sunt al doilea lanț muntos din Europa după Munții Scandinavici, decalajul de dezvoltare dintre ei este considerabil. Având ca model strategia pentru Regiunea Alpină adoptată în 2015, intenționăm să punem bazele unei strategii pentru Regiunea Carpați, care să pună în valoare potențialul natural, cultural și economic considerabil pe care-l posedă acești munți. Este un obiectiv ce poate fi asumat printr-o coordonarea mai bună a diferitelor politici și programe, prin corelare investițiilor în zonă și printr-o mai bună cooperare între părți. Interesul nostru comun este acela de a face din regiunea carpatică, o zonă ecologică, durabilă și atractivă. Pentru acest lucru, avem nevoie de viziune și proiecte concepute de specialiști, după modele care și-au dovedit eficacitatea” ne-a declarat Adrian Teban, în calitate de vicepreședinte a Grupului Interregional “Carpați”.
La reuniunea grupului, reprezentantul delegației Austriei la CoR, președintele land-ului Tyrol, Herwig Van Staa a împărtășit experiența Grupului interregional “Alpi”, care a dus la crearea unei strategii macroregionale a UE pentru Alpi.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc, Adrian Teban a susținut perspectiva românească, punând accent pe corelarea strategiei pentru zona Carpaților cu strategia Dunării.
“Carpații se suprapun în mare parte pe Regiunea Dunării, cu excepția unei părți din Polonia și Ucraina care se află la granița cu Regiunea Dunării. La fel și alte regiuni Europene sunt acoperite de sau impart mai multe strategii macro-teritoriale și scheme de cooperare (ex. Slovenia este acoperită și participă în 3 strategii macroteritoriale – Dunărea, Alpi și Marea Adriatică). Având în vedere că o parte a zonei Carpațiilor e în afara Regiunii Dunării, dar se află în vecinătatea acesteia și influentează dezvoltarea în zona Dunării, este foarte importantă cooperarea între cele două zone care se completează reciproc, iar existența unei Strategii în zona Carpațiilor va putea determina o mai bună corelare a investițiilor dintre cele două regiuni.”a precizat Adrian Teban.
În scopul de a consolida cooperarea internațională pentru creșterea gradului de conștientizare a potențialului și a provocărilor pe care macroregiunea Carpați le posedă, membrii grupului Interregional “Carpați” au fost de acord ca unele dintre ședințele de grup să fie organizate în afara Bruxelles-ului. Vicepreședintele grupului, primarul Cugirului Adrian Teban a lansat invitația ca una dintre întâlnirile viitoare să aibă loc în România, cel mai probabil la Brașov.
[nggallery id=3715]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun