Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: La Alba Iulia, producătorii de produse tradiționale au aflat că toate atestatele trebuie reînnoite

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Alba Iulia a avut loc astăzi ședinta Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, unde în prima parte a fost prezentat noul Ordin 690 (privitor la atestarea produselor tradiionale), iar în a doua parte s-a prezentat înregistrarea produselor la nivel european – Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicația Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradițională Garantată (STG) și cum se aplică legislația europeană la aceste scheme de calitate.

La eveniment au participat Directorul General al Direcției Generale de Industrie Alimentară, Viorel Morărescu, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, albaiulianul Călin Matieș,, reprezentanți ai organismelor de certificare, producători de produse tradiționale, asociații de producători și specialiști din cadrul direcțiilor județene pentru agricultură, prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, șamd

În conformitate cu noile reglementări, toate atestatele necesită reînnoite. Procedura de reatestare nu poate dura mai mult de 9 luni de zile, începând cu 1 decembrie 2013. Fiecare produs tradiţional reatestat va primi un logo specific, fapt ce va conduce la înlăturarea confuziilor de pe piaţă, susţin reprezentanţii ministerului de resort. Consumatorii vor putea identifica mai uşor aceste produse tradiţionale.

Firmele care au utilizat denumirea de produse tradiţionale vor fi împiedicate să sufoce piaţa cu produse realizate în sistem industrial, fiind păstrată doar eticheta. Se va realiza astfel o departajare între  cele două categorii de producători şi vânzători.

Începând  de luna viitoare, comercianţii  sunt obligaţi să afişeze la locul comercializării produselor tradiţionale fotocopie a atestatului de înregistrare.

In acelasi timp, actul normativ prevede ca Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii si ANPC vor realiza controale pentru a verifica legalitatea atestatului si a logoului de produs traditional.

In cazul in care autoritatile vor constata nereguli, atestatul de produs traditional va fi anulat si va fi retras logoul, iar produsul va fi radiat din registru.

In ceea ce priveste atestatele eliberate anterior, acestea raman valabile noua luni de la intrarea in vigoare a noilor dispozitii, adica pana in septembrie 2014. Eliberarea noului tip de atestat se va face la solicitarea operatorului economic.

[nggallery id=696]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea