Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: La Alba Iulia, despre un erou român autentic într-o țară plină de impostori! Povestea anticomunistului Ion Gavrilă

Publicat

în

Într-o societate săracă în repere morale și în modele consistente, în care majoritatea membrilor săi suferă de complexe de inferioritate și superioritate, povestea unui erou român, cum este cea a lui Ion Gavrilă Ogoranu, poate avea un efect terapeutic.

comemorare la Alba Iulia a eroului Ion Gavrila Ogoranu (5)In memoriam Ion Gavrilă Ogoranu (1923-2006)“ este un eveniment care merită toată aprecierea și susținerea, pentru că, pe lângă lecția de istorie recentă, face cunoscută viața impresionantă a unui patriot român care, odată cunoscută, trezește și inspiră în mințile și sufletele noastre emoții și reflecții superioare.

Simpozionul aflat la a IV-a ediție a fost organizat joi, 22 mai 2014, în Sala Unirii, de către Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Evenimentul este dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști, Ion Gavrilă Ogoranu, care a trăit în apropiere de Alba Iulia, la Galtiu.Au vorbit despre viața și activitatea luptătorului anticomunist: istoricii Liviu Pleșa (cercetător CNSAS), Liviu Zgârciu, ziaristul Ioan Hănțulescu, Coriolan Baciu, președintele Fundației ”Ion Gavrilă Ogoranu” și profesorul Pompilian Medrea, un apropiat al lui Ion Gavrilă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am aflat că Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut în anul 1923 într-o familie românească cu şase copii, în Ţara Făgăraşului. Afãcut parte din Frăţia de Cruce „Negoiul”. A urmat timp de patru ani cursurile a două facultăţi: Facultatea de Agronomie din Cluj şi Academia de Înalte Studii Economice Braşov. S-a angajat ca luptător anticomunist şi în facultate, la Cluj şi la Braşov. S-a încadrat cu întreaga viaţă deplin şi pentru totdeauna în Rezistenţa armată anticomunistă, conducând şapte ani Grupul Carpatin Făgărăşan. Pentru lupta sa a fost condamnat de instanţele comuniste în contumacie la zeci de ani închisoare şi, la urmă, de două ori la moarte. Timp de 29 de ani, organele securităţii nu au putut să-l captureze. Prins în 1976, a fost salvat de la execuţie la intervenţia directă a preşedintelui american, Nixon. Ion Gavrilă s-a angajat apoi tehnician agricol la Miercurea Sibiului. La vârsta de 70 de ani a început să scrie cărţi şi, în 13 ani, a terminat zece volume. În 2006, eroul Ogoranu a încetat din viaţă, la vârsta de 83 de ani. După 1989 s-a implicat participativ în viaţa socială şi politică, a devenit preşedinte al Partidului Pentru Patrie, şi a desfăşurat o intensă activitate publicistică. A decedat la 1 mai 2006 după ce şi-a petrecut bătrâneţile în satul Galtiu, comuna Sântimbru, jud. Alba.

Coriolan Baciu, preşedintele Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu” le-a povestit celor prezenți la evenimentul din Sala Unirii, că timp de 21 de ani, mai exact în perioada anilor 1955-1976, Ion Gavrilă a stat ascuns de Securitate, în casa familiei Ana Săbăduş din localitatea Galtiu, de lângă Alba Iulia. Că, dând dovadă de forță interioară ieșită din comun, a reuşit să supravieţuiască zece ani ascuns în sălbăticia din Munţii Făgăraş, plus alţi 21 în pivniţa sau grajdul și beciul văduvei Ana din Galtiu. Dacă în primii săi zece ani petrecuți la Galtiu, Securitatea îl credea mort, după ce, în urma unei vizite la mama sa, aceasta la mutat pe Ion Gavrilă de la pomelnicul morților la cel al viilor, torționarii au reînceput căutările. În cele din urmă, a fost găsit de Securitate, în 1976, în Cluj-Napoca, arestat și eliberat la intervenția președintelui SUA, Richard Nixon și datorită faptului că încrâncenarea feroce a regimului comunist împotriva opozanților săi se diminuase.

Ion Hănţulescu, care în anii 1994-1995 a realizat câteva emisiuni document („Istorie vie”) cu luptătorul anticomunist, ale căror înregistrări au fost din păcate pierdute, a mărturisit emoționat că interacțiunea cu Ion Gavrilă, i-a schimbat destinul. A avut șansă să cunoască forme autentice ale demnității umane, toleranței, ale puterii de a înțelege și ierta.

O altă poveste emoționantă, relatată de profesorul clujean Pompiliu Medrea, ne amintește că în 2006 Facultatea de Agronomie din Cluj i-a acordat diploma de Inginer de Onoare, după 58 de ani de la absolvire. „Spunea că este cea mai frumoasă zi din viaţa sa, în care s-a întâlnit cu tot senatul universitar, foști colegi şi studenţii cărora le povestea toate pe care le-a pătimit în această viaţă”,  își amintea  apropiatul lui Ion Gavrilă..

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia”.

[nggallery id=1785]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan: Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA

Publicat

în

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan: Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat o măsura istorica de a anula hotărârea din 1973 cazul Roe vs. Wade, care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort.

Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA!

Curtea Suprema din SUA și-a corectat Decizia prin care a susținut timp de jumătate de secol avortul.
Mișcarea de apărare a vieții (pro-life) din SUA a obținut pana la urma o victorie istorică. După mai bine de 50 ani, iată ca decizia se muta de la Washington la popor.Prin urmare, fiecare stat, va decide in privința avortului. Probabil ca vor fi state unde avortul va fi interzis, iar in alte state avortul va fi permis!

Elit - Gustul Desăvârșit

Lupta nu se va incheia aici, sunt deja multe conflicte si nemultumiri, pareri pro si contra, dar Decizia Curții Supreme trebuie respectata!

Fostul vicepreședinte republican al Statelor Unite, Mike Pence, a salutat vineri decizia Curții Supreme de revocare a dreptului constituțional la avort. El a scris pe retelele de socializare urmatorul mesaj: „Prin lăsarea acestei probleme la latitudinea statelor și a oamenilor, Curtea Supremă a corectat o eroare istorică”
Apropo, stiati ca România se afla pe locul II in lume, și locul I in Europa, in ceea ce privește rata avorturilor, conform Institutului Allan Guttmacher? Doar Rusia ne intrece la numarul de avorturi… In fiecare zi se avorteaza 400 bebeluși, si aprox 100.000 / an.

Din 1958 pana in prezent in România au fost uciși prin avort peste 22 Milioane bebeluși.

O cifra uriasa, care pune in pericol viitorul tarii noastre.

Efectele au inceput sa se văda prin scăderea drastică a populației, iar peste câțiva ani, exista riscul ca sistemul de pensii sa se prăbușească. De asemenea ducem lipsa de forta de munca. Nu mai avem cine sa ne înlocuiască…

Cred ca a venit vremea sa discutam și in România despre aceasta problema și sa căutam soluții! Instituriile centrale, judetene si locale se pot apleca mai mult spre a sprijini FAMILIA.

In tara noastra avem un Minister al Familiei insa mare lucru nu s-a intamplat de la infiintarea acestui nou minister.

Iata cum procedeaza alte state, unde exista un Minister al Familiei:

-In Germania familiile se pot baza pe o gamă largă de beneficii de la stat. Acestea includ o alocație de stat consistenta pentru copii, precum și alte prestații legate de familie, cum ar fi alocația parentală, suplimentul pentru copii și alocația scutită de impozit pentru părinții singuri – care sunt legate de circumstanțe sau nevoi specifice. Deasemenea se acorda sprijin substantial pentru achizitionarea unei locuinte pentru tinerii casatoriti.
-În Finlanda se ocupă de bunăstarea socială, protecția copilului, asistența socială și servicii pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv servicii de interpret, servicii pentru persoanele în vârstă, servicii de sănătate, asistență medicală școlară și servicii pentru elevi, cu politici împotriva violenței domestice
-În Norvegia, cea mai mare parte a bugetului merge pe beneficiile (în bani) pentru familiile cu copii
Emigratia masiva, saracia extrema, si avorturile au adus Romania pe locul III in lume in ceea ce priveste declinul demografic (dupa Syria si Ucraina, tari implicate in razboi) Guvernul Romaniei trebuie sa investeasca urgent in masuri de sprijin pentru FAMILIE, daca ne dorim sa avem viitor!
Ciprian Bogdan


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Scutirea cetățenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare le rețelele de energie este o inițiativă pe care o promovez de mai mulți ani, iar astăzi am reușit să o văd materializată într-un text de lege adoptat și de către Camera Deputaților. Amendamentele aduse de mine Ordonanței de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, au fost adoptate astăzi de Camera Deputaților, după ce trecuseră anterior de Senat, actul normativ mergând acum la promulgare și apoi la publicare în Monitorul Oficial.

După publicarea acestor prevederi în Monitorul Oficial, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților. Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contuarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contuare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur că am reușit să trecem această lege în sesiunea actuală a Parlamentului, înainte de vacanța parlamentară și le mulțumesc colegilor deputați pentru celeritate și pentru votul acordat atât în plen cât și în comisiile de specialitate. Este o lege bună pentru oameni și mă bucur că argumentele mele au fost ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Publicat

în

Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Urmare a discuțiilor purtate cu directorul general al APIA, dl Adrian Pintea, la solicitarea primarilor liberali din zona Munților Apuseni, fermierii și beneficiarii de subventii, nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării instituției.

Practic, centrele locale Zlatna și Baia de Aries vor deveni puncte de lucru, in care singurul lucru care dispare este funcția de conducere.

Din punct de vedere al documentației, procedura rămână aceeași, iar oamenii nu vor fi puși pe drumuri la Cîmpeni sau Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apreciez deschiderea la dialog și pentru gasirea celor mai bune soluții, din partea directorului general al APIA, dl Adrian Pintea. Mulțumesc totodata și primarilor liberali care au tras un semnal de alarma.

Deputat Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare