Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: La Aiud s-a deschis ediția a III-a a Târgului de Crăciun

Publicat

în

Insuccesul succesului primei ediții și succesul de o zi din anul trecut s-a transformat se pare în succesul celei de a treia ediții.

Targ de Craciun la Aiud (124)Văzând se s-a întâmplat în seara zilei de vineri 12 decembrie 2014 în Piața Consiliu Europei se poate afirma că municipiul Aiud a aderat cu siguranță la spațiul economic european.

După tradiția din Vest, tradiție în care an după an, centrele orașelor sunt invadate de miile de vizitatori atrași la târgurile de Crăciun, iată că la Aiud ce-a de a treia ediție a Târgului de Crăciun și-a deschis porțile din nou la inițiativa primarului și viceprimarului municipiului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Deși după nume nu ar fi sărbători, Târgurile de Crăciun au început încet dar sigur să devină evenimente mondene cu iz de sărbătoare populară. Având originea undeva prin Tirolul sau Alsacia Germaniei, încet și sigur astfel de târguri au acaparat întreaga Europă și în ultimii ani România, unde în unele orașe de aproape zece ani, străduțe întregi sau piețe unde se sărbătorește Crăciunul, timp de o lună de zile, îmbie cu diferite exponate și evenimente, care atrag zeci și sute, uneori mii de vizitatori.

Din primele semne se pare că, juns la cea de a treia ediție, „Târgul de Crăciun” din Aiud a devenit popular, doar așa se poate explica mulţimea de oameni mari și mici care s-au adunat în piața centrală din fața primăriei munipale.

Sute de copii însoțiți de părinți și bunici s-au strâns laolaltă în „Târgul de Crăciun” pentru a-l aștepta pe Moș Crăciun.

În apropierea standurilor luminate şi încărcate cu decoraţiuni de sărbătoare, a miilor de luminițe clipitoare, pe un geruleț destul de pișcător și fără zăpadă la picioare sutele de copii și elevi ai Aiudului au așteptat nerăbdători șă vină Moș Crăciun. Și, a venit! A venit însoțit fiind de primarul Mihai Horațiu Josan, dar cu o mică întârziere de vre-o jumătate de oră, cică a trebuit să-și schimbe sania cu o trăsură deoarece la Aiud nu este zăpadă. Oricum a fost bine primit. Ropote de aplauze din partea cetățenilor-prichindei ai municipiului. Încântarea se putea, ușor, citi pe fețele celor mici, iar pornirea iluminatului ornamental a fost momentul dechiderii oficiale a târgului. Cuvântarea primarului a fost scurtă și la obiect, iar la sfârșit le-a urat tuturor: Sărbători fericite!

Venirea moșului a transformat nemulțunirea și ateptaarea într-o mare sărbătoare-spectacol centrul devenind o mare scenă, unde luminile, muzica şi colindele au dominat atmosfera.

În timp ce pe scena improvizată lângă zidurile secularei cetăți o parte din copii îl colindau pe MIș Crăciun, ceilalți chiar participau la un adevărat târg, întrecându-se în a-și vinde decorațiunile de iarnă gândite și făcute de ei în școală sau în cadrul atelierelor de creație deschise special pentru ei la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”. Etalate pe tejghelele căbănuțelor special construite pentru acest târg, mii de decorațiuni care mai de care mai ingeniaose și mai atractive au încântat ochiul și au golit buzunarele privitorului. Cu un preț modic, cine vroia putea și sper să mai poată și în zilele care urmează, să cumpere: ghirlande, lumânări, brăduleți făcuți din diverse materiale, globuri, clopoței, miniaturi „Moș Crăciun”, steluțe, vârfuri pentru brazi, diverse figurine care mai de care mai simpatice și toate făcute manual, nu „handmade” că doar suntem români, nu?

La tarabele cu decorațiuni forfota era în toi. Cei mari serveau un pahar îmiresmat de vin fiert, cei mici o prăjiturică sau renumitul cozonac secuiesc Kurtos Kolac (în traducere colac „coș de fum”), sau își trăgeau de mână părinții și bunicii înspre standul de jucării amenajat de o asociație din Aiud, stand care a fost de departe cel mai vizitat.

La fel ca și la orice astfel de manifestare populară, marele câștig îl au de obicei comercianții care își vând mărfurile, dar și  clienții care își pot alege cadouri unice, cât și municipiul care își schimbă fața pentru câteva zile. Însă, de departe marele câștig l-au avit copii municipiului care pentru câteva zile au și ei unde să-și petreacă timpul liber, chiar dacă în acest an nu mai au parte de trenulețe și tot felul de alte asemene mijloace de distracție. Rămâne de văzut dacă și părinții vor fi de acord să-i lase, sau să-i însoțească, nu de alta dar, arv fi ca strădania administrației publice să nu fie răsplătită cu prezența cetățenilor pitici.

Dorel Lazăr

[nggallery id=2770]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare