FOTO: Jurnaliștii europeni, despre Alba Iulia: ”Cetatea Alba Carolina are mai mult potenţial decât Dracula însuşi!”
Aceasta este concluzia jurnalistei italiene Paula McCourt Francescone care împreună cu alţi 40 de jurnalişti români şi străini a vizitat duminică Cetatea Alba Carolina în cadrul unui tur de informare organizat de Ministerul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.
După un drum care a pornit miercuri din Delta Dunării, a continuat cu Braşov, Bran, Peleş, prima şcoală românească din Scheii Braşovului, Sighişoara şi Salina din Turda, oaspeţii au sosit sâmbătă seara la Alba Iulia unde au fost primiţi, la Poarta I a Cetăţii, de tulnicăresele din Câmpeni. Au asistat apoi la schimbarea Gărzii Cetăţii şi la ridicarea podului de la Poarta a III-a iar duminică dimineaţă au făcut un tur complet, cu ghidaj, al Traseului Celor Trei Fortificaţi, au trecut pe la Sala Unirii şi pe la Catedrala Reîntregirii, după care au plecat spre Sibiu.
„Ceea ce am văzut aici, în scurtul timp cât ne-a fost pus la dispoziţie, este într-adevăr frumos. Ceea ce trebuie să faceţi voi este să conservaţi ceea ce aveţi, aşa cum noi în Spania n-am făcut întotdeauna. Oricum potenţialul turistic al acestei Cetăţi este uriaş”, a spus Maria Mercedes Gonzalez, jurnalist la prestigioasa publicaţie spaniolă El Pais.
„Este cel mai frumos loc pe care l-am văzut până acum în România”, a fost complimentul pe care ni l-a făcut Roberto Caramelli, jurnalist italian la La Republica, unul dintre primele trei ziare ca importanţă din Peninsulă.
Concluzia aparţine însă jurnalistei Pamela McCourt Francescone de la TTG Italia, una dintre cele mai companii de promovare turistică din Europa: „Cetatea Alba Carolina are mai mult potenţial decât Dracula însuşi. Este o reconstrucţie cum puţine sunt în Italia”.
De asemenea aprecierile privind românii şi ospitalitatea lor au fost la superlativ, ceea ce a lăsat de dorit fiind organizarea şi graba cu care jurnaliştiii au fost purtaţi prin locurile amintite. „Ni s-au prezentat prea multe lucruri frumoase, dar în prea scurt timp”, a spus puţin dezamăgit Roberto Caramelli. „Mi-aş fi dorit să avem contact cu localnici, să-i cunoaştem la ei în comunitate şi să simţim mai bine locurile prin care am umblat însă sper ca pe viitor organizatorii să ţină cont de aceste critici constructive”, a spus şi jurnalista din Israel Sylvia Lief. „Ceea ce este însă cel mai important este că ne dorim să revenim în România şi să luăm lucrurile pe îndelete. Nu am avut acest sentiment după fiecare ţară vizitată”, a spus Maria Mercedes Gonzalez.
Cetatea Alba Carolina a fost restaurată printr-un proiect al Primăriei Alba Iulia prin care administraţia a accesat peste 100 de milioane de euro fonduri europene, iar reconstrucţia propriu-zisă a fost realizată de Grup Corint, cea mai mare societate de restaurare şi reabilitare istorică din România.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun