Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO Jidvei, Domeniile Boieru și Papp Peter din Aiud, premiate de Consiliul județean Alba la Gala Vinurilor 2015

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

A III-a ediție a Galei vinurilor, organizată de Consiliul Județean Alba, a fost un eveniment de excepție, de înaltă ținută, care a reunit producători de vin din toate cele patru podgorii ale județului Alba, membrii juriului, oficialități ale județului, șefi ai instituțiilor de presă și jurnaliști. Gazda evenimentului a fost splendidul castel de la Sâncrai (în apropiere de Aiud), monument care, începând cu toamna lui 2014, a devenit Centrul Cultural – Castel Sâncrai.

Gala Vinurilor 201501Gala vinurilor. Alba 2015 a fost, de fapt, momentul de lansare a unui produs turistic esențial: vinurile județului Alba pentru anul 2015. Funcționând totodată ca element de promovare a județului Alba (ca zonă viniviticolă premium a României), cât și ca unul din vectorii de forță a imaginii județului din punct de vedere turistic, vinurile vor deveni esențiale pentru definirea identității întregului județ.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În cadrul galei, Consiliul Județean Alba a premiat trei vinuri reprezentative ale județului Alba. Unul a fost vinul marelui producător SC Jidvei SRL, celălalt a fost vinul producătorului mediu SC Domeniile Boieru SRL, iar al treilea vin a fost cel desemnat câștigător în urma concursului micilor producători (care a avut loc vineri, 15 mai 2015, la Casa de Vinuri „Salve” din Aiud). Mai precis, vinurile județului au fost desemnate după cum urmează:

– vin oferit din partea marelui producători SC Jidvei SRL – Jidvei Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra, demisec, 2014

– vin oferit din partea producătorului mediu SC Domeniile Boieru SRL – Episcopal Fetească Albă Muscat Ottonel, demisec, 2014

– vin desemnat câștigător al locului I în cadrul Concursului Micilor Producători, organizat de Asociația „Țara Vinului”, din 15 mai 2015: Fetească Alba, demisec, 2014 – Papp Peter, Aiud

Clasamentul concursului de vinuri care a avut loc în 15 mai 2015, la Aiud, este:

Loc I: Fetească Alba, demisec, 2014 – Papp Peter, Aiud

Loc II: Muscat Ottonel, demisec, 2014 – SC Logos SRL, Aiud

Loc III: Riesling Italian, demisec, 2013 – Pivnița Savu, Ciumbrud

Centrul Cultural Castel Sâncrai,

gazdă a Galei vinurilor. Alba 2015

În toamna lui 2014, porțile castelului de la Sâncrai se deschideau pentru prima oară, după mulți ani de inactivitate și paragină. Splendida „schimbare la față” a monumentului, realizată integral de Consiliul Județean Alba, ne oferă, azi, un spațiu unic în România: un castel vechi și totuși nou-nouț, renascenisto-baroc, luminos, grandios, dedicat în întregime evenimentelor culturale de prestigiu.

De povestea castelului, construit în secolul al XIX-lea, se leagă numele vechilor familii nobiliare Kemeny și Banffy. Încă de atunci, domeniul a fost extins și îmbunătățit treptat, până când, în 1947, a trecut în proprietatea statului român, care l-a transformat în azil de copii cu dizabilități. A fost, totodată, perioada în care aspectul monumentului a suferit modificări semnificative, degradante.

În prezent, castelul de la Sâncrai și-a redobândit autenticitatea. Dar, mult mai mult decât atât, el este Centrul Cultural Castel Sâncrai, gazdă de excepție a unor evenimente culturale ce vor promova excelența și valoarea. Festivaluri, spectacole, conferințe, expoziții, gale, workshop-uri – sunt activități care, de acum înainte, vor pune Sâncraiul pe harta culturală a României. Prin Centrul Cultural de la Sâncrai, putem spune, totodată, că județul Alba a dobândit o emblemă nobilă, cu totul distinctă în raport cu tot ceea ce există, azi, în Transilvania.

Foto: Zoltan Lorincz

[nggallery id=482]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU cu degajare de fum la Aiud, la subsolul unui bloc: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU cu degajare de fum la Aiud, la subsolul unui bloc: Intervin pompierii cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit luni seara, la Aiud, în subsolul unui bloc de pe strada Ecaterina Varga. Au intervenit pompierii cu trei autospeciale. Citește și: VIDEO INCENDIU la un stâlp de electricitate de pe strada Lucian Blaga din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea