Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Inscripţie votivă dedicată împăratului roman Caracalla – exponatul lunii aprilie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Află mai multe despre piesa expusă

Ziarul Unirea

Publicat

în

inscriptie votiva dedicata lui Caracalla01Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a prezentat, marți,  exponatul lunii aprilie 2015. Cu această ocazie a fost expusă o inscripție votivă dedicată împăratului roman Caracalla, o piesă de o importanță internațională. Inscripţia conţine o poveste personală a unui soldat roman, dar simultan şi o fărâmă din istoria romană. Are 108 centimetri înălţime, câmpul scrierii de pe ea e ordonat, descoperirea sa făcându-se în castrul din anticul Apulum, unde a fost amplasată în clădirea centrală a comandamentului Principia.

Despre piesa expusă a vorbit Csaba Szabo, de la universitatea din Erfurt (Germania), care a precizat că inscripţia  găsită în Dacia Romană a fost datată exact (4 aprilie 215), ceea ce e un lucru ce se întâmplă foarte rar.

Dedicaţia inserată în inscripţie i se adresează zeului suprem al romanilor – Jupiter. Simultan inscripţia e închinată, de către un tribun al Legiunii XIII Gemina, şi împăratului roman Caracalla, ce suferea de o boală misterioasă manifestată prin halucinaţii şi dureri fizice. Pentru poporul roman împăratul avea o importanţă deosebită, el fiind divinizat, de aceea starea sănătăţii lui avea mare relevanţă.

Scopul inscripţiei e acela de a proteja sănătatea împăratului, suferinţa lui constituind o tragedie, deoarece integritatea imperiului însuşi era pusă în pericol. Ulterior apariţiei inscripţiei, tot în 215, Caracalla se va vindeca, însă apoi va muri ca urmare a unui asasinat căruia i-a căzut victimă.

Monumentul a fost semnalat întâia dată în 1767, în cuprinsul manuscrisului lui S. Freiherr von Hohenhausen ce a văzut piesa în grădina comandantului de garnizoană din Cetatea Vauban. În acelaşi loc se găsea şi peste aproape un secol, când patriarhul Theodor Mommsen a vizitat Alba Iulia, în 1857.

Deși locul original al inscripției și condițiile descoperirii sunt imposibil de reconstituit, textul epigrafic sugerează că monumentul era amplasat în Principia, cea mai importantă clădire a castrului Legiunii XIII Gemina din anticul Apulum. Inscripția este unul dintre cele peste 25 de monumente epigrafice votive descoperite pe teritoriul castrului legionar din Apulum.

Evenimentul  a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

I.A.P.

[nggallery id=275]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO | Concurs de arc istoric ”Leul de Aur 3D”, la Alba Iulia: 170 de arcași participă la cea de-a patra ediție a concursului de pe Dealul Mamut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concurs de arc istoric ”Leul de Aur 3D”, la Alba Iulia: 170 de arcași participă la cea de-a patra ediție a concursului de pe Dealul Mamut Concursul de arc istoric ”Leul de Aur 3D” se desfășoară sâmbătă, 3 august 2024, la Alba Iulia. 170 de arcași participă astăzi la cea de-a patra ediție a concursului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea