Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Încheierea Programului Youthbank Alba 2012-2013, sărbătorită cu premii, muzică și tort

Publicat

în

premii youthbank056Elevii implicați în programul Youthbank Alba în anul școlar 2012-2013, au fost premiați astăzi, în cadrul unui eveniment organizat la Restaurantul PUB 13. Au fost prezentate proiectele finanţate iar tinerii din echipele finanţate, coordonatorii lor, organizaţiile gazdă şi liceele din care provin au primit diplome. Au mai fost premiați finanţatorii, sponsorii şi partenerii.

Gazde și organizatori au fost liceenii din echipa Youthbank care, la capătul unei seri foarte reușite au fost răsplătiţi, la rândul lor, de către Dorin Sava, directorul Fundaţiei Comunitare Alba, cu diplome şi un tort, pentru efortul şi performanţele obținute pe parcursul anului.

Iată premianții din acest an:

Electrica Furnizare Discount

*Echipa Tinact Tibru (formată din liceeni ai Colegiului Tehnic Apulum, Seminarului Teologic Ortodox și Colegiului Dionisie Pop Marțian), cu proiectul ”Acționăm împreună pentru un viitor sănătos” prin care au amenajat o bază sportivă în satul Tibru din comuna Cricău. Partenerii le-au fost Parohia Ortodoxă Tibru și Primăria Comunei Cricău.

*Echipa ”Cititorii” (formată din liceeni ai Seminarului Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Ștefan”), cu proiectul “Citim într-o zi cât alții în 7 ani”, care și-au realizat obiectivul: introducerea lecturii în universul copiilor încă de la vârsta la care slovele devin cunoscute. Partenerii lor au fost Asociația Stop Autism Alba și Școala Vasile Goldiș.

*Echipa „Smile” (formată din liceeni ai Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazu”), cu proiectul “Astăzi aleg să zâmbesc”, prin care au “distribuit” zâmbete, la propriu și la figurat locuitorilor municipiului. Proiectul a primit și un premiu special fiind considerat ”Cel mai apreciat” după ce a adunat nu mai puțin de 758 de like-uri pe Facebook.

*Echipa “Floare de colț“ (formată din liceeni ai Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazu”), cu proiectul “Concurs de orientare turistică și sportivă pentru liceeni”. Aceștia și-au propus și au realizat socializarea între cluburile/ cercurile școlare de turism, dezvoltarea altor cluburi de turism în județ, cunoașterea noțiunilor de bază în orientarea turistică, promovarea mișcării și a sportului în natură, cunoașterea potențialului turistic al județului Alba. Partenerii tinerilor în proiect au fost Colegiul Militar, Salvamont Alba și CETM Albamont.

*Echipa “Tinerii SMart“ (formată din liceeni ai Colegiului Tehnic Apulum, Liceului Sportiv, Colegiului Economic Dionisie Pop Marțian și ai Colegiului de Afaceri), cu proiectul “Socializarea are prioritate” prin care și-au propus creșterea gradului de socializare a bolnavilor de scleroză multiplă, având ca partener Asociația SM Speromax Alba. Echipa a câștigat și unul dintre cele două premii pentru ”Cel mai antreprenorial proiect” – liceenii adunând 2.555 de lei.

*Echipa “Pro Viață“ (formată din elevi din Liceul “Sf. Iosif” și Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”), cu proiectul “Săptămâna sănătății” prin care au practic tinerilor efectele benefice ale sportului în viața lor. Parteneră în proiect le-a fost Asociația Pro Tinerețe.

*Echipa “Adolescenții creativi“ (formată din liceeni de la “Sf. Iosif” și ai Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”), cu proiectul “Tinerii fotografi Bălgrădeni” prin care și-au propus, prin promovarea artei fotografice, să descopere adolescenți care doresc să schimbe ceva în viitorul lor dar și al orașului din care provin.

*Echipa “Kalyteros“ (formată din liceeni de la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” și Colegiul Tehnic “Alexandru Domșa”), cu proiectul “Hidden Alba Iulia” prin care au creascut nivelul de cunoaştere al tinerilor asupra celor mai puțin cunoscute monumente istorice din Alba Iulia. Proiectul a fost unul dintre cele  două desemnate ca ”Cel mai antreprenorial” deoarece liceenii au adunat prin forțe proprii 4.320 de lei.

*Echipa “Youth Art“ (formată din liceeni de la Colegiul de Afaceri și Seminarul Teologic Ortodox), cu proiectul “Arta, acum” care și-au ”provocat” colegii cu un gen de teatru mai puțin cunoscut – teatrul polițist.

*Echipa “Liceenii“ (formată din de elevi ai Colegiului Tehnic “Alexandru Domșa”), cu proiectul ”Ecouri” prin care și-au promovat activităţile şcolare şi extraşcolare prin intermediul unei reviste proprii.

Dacă în primii trei ani de program (2009-2012), au fost acordate 26 de granturi tinerilor liceeni, în suma totală de peste 42.000 lei, fondul pentru finanțarea proiectelor din acest an a fost cel mai mare din istoria YouthBank Alba, valoarea totală a contractelor semnate fiind de 22.075 lei.

Jumătate din acest fond a fost constituit prin acțiunile de fundraising realizate de voluntarii din echipa YB: vânzare de calendare, de felicitări de Crăciun, împachetat de cadouri la Mall, licitație de jucării în cadrul Fabricii de Bucurii, Balul YouthBank, dar mai ales parteneriate cu firme locale care au înțeles că cea mai bună investiție pe care o pot face este cea în tineri și în educația lor.

Programul YouthBank Alba a avut în acest an școlar, ca principali parteneri locali, Consiliul Local și Primăria Municipiului Alba Iulia, Fundația Comunitară Alba, OTP Bank și Dacia Market, iar ca finanțatori Ancău Company, Porterom și Tipo-Rex. Parteneri importanți ai programului aufost și Inspectoratul Școlar al Județului Alba, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, DJST Alba, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Alba Mall, Impact Design și Club Stage. Partener național a fost Asociația pentru Relații Comunitare.

Publicitate

Actualitate

DOCUMENT| Noi RESTRICȚII în ALBA pentru municipiul Blaj și comunele Arieșeni, Cenade, Pianu și Șugag. Hotărâre CJSU

Publicat

în

DOCUMENT| Noi RESTRICȚII în ALBA pentru municipiul Blaj și comunele Arieșeni, Cenade, Pianu și Șugag. Hotărâre CJSU

Având în vedere rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de COVID–19 la nivelul tuturor unităților administrativ–teritoriale din județul Alba, la data de 23.01.2022, transmisă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba de către Direcția de Sănătate Publică Alba prin adresa nr. 973;

În conformitate cu:
  • Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID–19, cu modificările și completările ulterioare;
  • Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic;
  • O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată prin Legea nr.15/2005, cu modificările și completările ulterioare;
  • H.G. nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, cu modificările și completările ulterioare;
  • H.G. nr. 34/06.01.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 08 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
Ținând cont de:

• prevederile art. 10 din Regulamentul-cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență, aprobat prin H.G. nr.1491/2004;
• prevederile art. 23 alin. (1) din Regulamentul de Organizare și Funcționare a C.J.S.U. Alba, aprobat prin Ordinul Prefectului județului Alba nr. 336/25.07.2017, cu modificările și completările ulterioare;

Electrica Furnizare Discount

În temeiul dispozițiilor art. 13 alin. 2 anexa 3 la H.G. nr. 34/06.01.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 08 ianuarie 2022,

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 23.01.2022,

HOTĂRĂȘTE:

Art. 1. (1) Se constată încadrarea în limitele incidenței cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 23.01.2022, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei care este parte integrantă din prezenta hotărâre;

(2) Măsurile stabilite pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba, sunt cele prevăzute în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.1 din 07.01.2022, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, conform anexei la prezenta hotărâre;

(3) Măsurile prevăzute în anexa la prezenta hotărâre pentru municipiul Blaj și comunele: Arieșeni, Cenade, Pianu și Șugag intră în vigoare începând cu data de 24.01.2022 ora 00:00, și se aplică pentru o perioadă de 14 zile.

Art. 2. Hotărârile adoptate de C.J.S.U. Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Art. 3. Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, la toate U.A.T. -urile de pe raza județului Alba, în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție. De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.

Citește mai mult

Actualitate

Peste 16.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 2.000 s-au imunizat cu prima doză

Publicat

în

Peste 16.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 2.000 s-au imunizat cu prima doză

În ultimele 24 de ore, 16.708 de români au fost vaccinați anti-Covid, potrivit datelor CNCAV, doar 2.315 dintre aceștia imunizându-se cu prima doză.

Citește și: 23 ianuarie 2022: Peste 14.000 cazuri de COVID, raportate în România – bilanț parțial

16.708 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

Electrica Furnizare Discount

Dintre acestea, 2.315 au primit prima doză de vaccin, 1.300 rapelul și 13.093 cu doza booster.

Din 27 decembrie 2020, au fost folosite 16.299.212 doze de vaccin. 8.047.103 de români s-au vaccinat cu prima doză, 7.944.672 au schema completă, iar 2.289.198 au făcut doza booster, potrivit Mediafax.

În ultimele 24 de ore au fost trei reacţii adverse la vaccinare, iar în total 134 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

Citește mai mult

Actualitate

„Omicronul invizibil”: O sub-variantă mai transmisibilă, care înlocuiește deja varianta originală în unele țări din Europa

Publicat

în

„Omicronul invizibil”: O sub-variantă mai transmisibilă, care înlocuiește deja varianta originală în unele țări din Europa

În urmă cu câteva săptămâni o nouă sub-variantă Omicron a apărut și ridică semne de întrebare, fiind monitorizată cu mare atenție de către oamenii de știință. Noua sub-variantă a început să înlocuiască varianta originală în Danemarca.

Denumită BA.2, această sub-variantă a fost detectată în mai multe ţări ale lumii, în special în Europa. Deşi „nu schimbă datele problemei”, potrivit ministrului francez al Sănătăţii, caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare.

Electrica Furnizare Discount

În timp ce guvernele din Europa și-au exprimat intențiile de a reduce restricțiile legate de COVID-19, o sub-variantă a Omicron stârnește îngrijorare în rândul comunității științifice. BA.2, care este denumită și „Omicron invizibil”, pare să câștige teren în anumite părți ale lumii, inclusiv în Danemarca și Marea Britanie

„Noi variante apar cu o regularitate destul de mare”, a reamintit joi seară Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu”, a adăugat ministrul francez.

La fel ca varianta Delta de dinaintea sa, varianta Omicron, pe măsură ce s-a răspândit tot mai mult în lume, a generat „fraţi mai mici”, sub-variante care conţin una sau două mutaţii în raport cu genomul său original.

Pentru moment, caracteristicile exacte ale noii sub-variante nu au fost analizate. Însă anumite date medicale atrag atenţia specialiştilor: BA.2 ar fi devenit deja majoritară în Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început din nou să crească în ultimele zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a inclus Omicron în categoria „variantelor îngrijorătoare”, nu face în acest stadiu o diferenţă între varianta originală Omicron şi sub-varianta BA.2.

„Avem o situaţie internaţională în care varianta Omicron circulă foarte mult, este normal să observăm de-a lungul timpul apariţia unor sub-variante”, a anunţat vineri într-un comunicat agenţia Sante Publique France.

„Ceea ce ne interesează este dacă ea posedă caracteristici diferite în termeni care ţin de contagiozitate, evitarea reacţiei imunitare şi severitate”, a precizat agenţia franceză.

În Danemarca, înlocuiește varianta Omicron originală

Până în acest moment, noua sub-variantă a fost detectată și în Franţa, „însă la niveluri foarte scăzute”.

În schimb, în Danemarca, ea a înlocuit progresiv BA.1, varianta Omicron „clasică”.

„Autorităţile daneze nu au o explicaţie pentru acest fenomen, dar îl monitorizează cu mare agenţie”, au transmis specialiştii de la Agence Publique France. La rândul lor, experţii din Franţa „urmăresc cu atenţie datele care sunt obţinute în Danemarca”.

La rândul său, Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKSHA) a anunţat vineri că a inclus noua sub-variantă Omicron în categoria „variantelor aflate în curs de investigare”, potrivit Reuters.

BA.2, care nu prezintă o mutaţie specifică, aşa cum s-a observat în cazul variantei Omicron şi care a permis diferenţierea de varianta Delta, este cercetată de oamenii de ştiinţă britanici, dar nu a fost desemnată „variantă îngrijorătoare”.

„Este în natura virusurilor să evolueze şi să dezvolte mutaţii, aşadar era de aşteptat că vom continua să vedem noi variante care apar”, a declarat Meera Chand, directoarea departamentului de incidenţă virusologică în cadrul UKHSA.

„Monitorizarea noastră continuă a genomului virusului (SARS-CoV-2, n.r.) ne permite să detectăm noile sub-variante şi să le analizăm pentru a vedea dacă ele sunt importante”, a adăugat aceeaşi expertă britanică, medic specialist în microbiologie.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare