Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: În județul Alba se deschide singura fabrică din țară pentru prelucrarea industrială a cânepii. Investiție olandeză, la Pianu de Jos

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

fabrica canepa pianu de jos19Prima unitate din România pentru decorticarea industrială a tulpinilor de cânepă va fi inaugurată, în 16 octombrie 2015, în județul Alba. Este vorba despre o investiție olandeză, Hempflax Europe, la Pianu de Jos. Investiția va asigura locuri de muncă pentru angajați din zona Sebeș-Alba, cu experiență în agricultură.

În jurul fabricii ce urmează a fi deschisă la Pianu de Jos se află şi cea mai mare plantaţie de cânepă de uz industrial de la noi din ţară – de pe 467 de hectare, cânepa a fost deja recoltată şi aşteaptă intrarea în circuitul de prelucrare. Potrivit investitorilor, această plantă se dezvoltă foarte bine pe terenul din zona aleasă.

Județul Alba ar putea deveni în viitorul apropiat cel mai mare cultivator de cânepă industrială din România. Investitori olandezi, din țara lalelelor și a morilor de vânt, au ales să deschidă la Pianu de Jos o afacere în acest domeniu, singura fabrică din Alba pentru prelucrarea industrială a cânepii, iar dacă ritmul de dezvoltare al acesteia va fi atins, atunci județul nostru ar putea fi trecut pe harta celor mai mari cultivatori de cânepă.

Cum a ajuns Hempflax Europe să pună bazele, în Alba, la Pianu de Jos, primei fabrici din România pentru decorticarea mecanică a tulpinilor de cânepă

 ”Decizia Hempflax de a veni în România are la bază în primul rând tradiţia noastră în cultivarea cânepii înainte de ’89, faptul că solul şi clima sunt potrivite pentru cultura de cânepă.

Locaţia în judeţul Alba a fost aleasă în primul rând datorită colaborării cu o societate cu acţionari străini care investeşte în terenuri agricole în zona Sebeş. Aceasta a pus la dispoziţie suprafeţe de teren destul de mari pentru a justifica începerea investiţiei în procesarea tulpinilor recoltate”, a explicat Oana Suciu, directorul unităţii de procesare a cânepii industriale de la Pianu de Jos.

fabrica canepa pianu de jos20Potrivit acesteia, capacitatea de procesare a fabricii este de 4 tone tulpini/ oră, ceea ce înseamnă un necesar de aprox 5000 ha cultivate pentru un program de procesare în 3 schimburi.

Pentru 2016 conducerea fabricii are în plan cultivarea a 700-800 ha cânepă şi urmărește o creştere a suprafeței cu 200-300 ha de la an la an. Suprafeţele cultivate trebuie să fie în rază de maxim 25-30 km de la fabrică, datorită costurilor logistice cu transportul baloţilor de cânepă (foarte voluminoşi) şi utilajelor agricole.

 Angajați recrutați din zona Sebeș – Alba, de la cei care conduc tractoare cu ghidare computerizată prin touch screen până la cei care urmăresc linia de producţie

 Fabrica are deja o echipă de angajați din zona Sebeș-Alba, care potrivit conducerii au experiență în agricultură, au lucrat în Germania sau Spania înainte de a se alătura echipei olandeze. ”Am reuşit până în prezent să formăm o echipă tânără şi dinamică, ce învaţă pas cu pas şi se specializează în domeniul de nişă în care activăm”, a spus Oana Suciu.

Fabrica își asigură singură materia primă și valorifică planta de cânepă integral (tulpină, frunză, semințe), chiar și reziduurile

Cânepa este o plantă minune care poate fi valorificată integral, spune directorul unităţii de procesare a cânepii industriale de la Pianu. Tulpinile sunt materia primă pentru fibra de cânepă şi puzderie.

Fibrele din cânepă, folosite la fabricarea de panouri de uși și tablouri de bord la mașini ale mărcilor Veyron, Jaguar, Bentley, BMW 3, BMW 5, BMW 7 şi Mercedes

Fibrele din cânepă HempFlax sunt folosite în formă comprimată la fabricarea panourilor de uşi şi a tabloului de bord în maşini ale mărcilor Bugatti, Veyron, Jaguar, Bentley, BMW 3, BMW 5, BMW 7 şi Mercedes – Benz clasa A, C si S. În comparaţie cu fibrele din sticlă, fibrele din cânepă au nevoie de 10 ori mai puţină energie pentru a fi produse, iar răşina poate fi amestecată cu cânepa, folosindu-se mai putine substanţe chimice. Fibrele din cânepă sunt de asemenea mai biodegradabile decât sticla. Puzderia sau ”lemnul” de cânepă este obţinut din procesarea tulpinii ca produs secundar al fibrelor de cânepă, a explicat Oana Suciu.

Puzderia, așternut pentru cai și animale sau ca material izolator în industria construcțiilor

Puzderia este folosită fie ca aşternut pentru cai şi animale de companie, fie în industria construcţiilor, în amestec cu var hidratat pentru obţinerea unei zidării izolante pentru case şi clădiri industriale. Acest material de construcţii durabil este înlocuitorul cărămizii tradiţionale şi al betonului, fiind mai respirabil, asigurând un climat interior perfect aerisit şi lipsit de mucegaiuri, este ecologic, din surse regenerabile, nu este inflamabil şi are proprietăţi antiseptice. Ca urmare a procesării tulpinilor se obține un praf fin care se folosește ca îngrăşământ ecologic pentru terenurile pe care se cultivă.

Semințele, valorificate în industria alimentară

Seminţele sunt valorificate în industria alimentară pentru ulei obţinut prin presare la rece, seminţe decorticate şi pudră proteică de cânepă. În ultimii doi ani, frunzele cânepii industriale câştigă tot mai mult teren în piaţa ceaiurilor medicinale şi extractelor cu valori terapeutice în probleme precum scleroza multiplă, epilepsie, cancer.

Planuri pentru a diversifica producția de la Pianu de Jos – cărămizi ecologice din cânepă

fabrica canepa pianu de jos30Conducerea fabricii are în plan să diversifice producția de la Pianu. „Vom încerca să adăugăm încă o verigă de valoare adaugată în procesarea puzderiei de cânepă, în sensul producerii de căramizi pentru construcţii ecologice”, a declarat Oana Suciu.

În perioada comunismului, în România, cânepa industrială a fost cultivată pe suprafeţe de până la 40.000 ha, având aproximativ 30 de topitorii în ţară. Înainte de ’89, România a fost cel mai mare exportator de fibră de cânepă din Europa şi numărul 4 în lume. Din păcate, după ’89, această industrie procesatoare s-a stins şi suprafeţele cultivate au ajuns la zero în anii 2000.

[nggallery id=1091]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea