Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: În Joia Mare, femeile din Galda de Jos, înveșmântate în negru, duc pâinea pentru Sfintele Paști, în biserică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Mare, sau Postul Paştilor, este și pentru localnicii din Galda de Jos, cu localitățile aparținătoare, perioada de pregătire pentru Sfintele Paşti, fiind asemănat cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor şi Înviere. Este un timp liturgic, de mare nevoinţă sufletească şi trupească în care se îmbină cele două feluri de postire: postul ascetic şi postul total (de anumite alimente).

Găldenii s-au pregătit să fie botezaţi de Paşti şi să intre în biserică. În plus, femeile din consiliul bisericesc, s-au pregătit, deja, cu sufletul și cu munca depusă în folosul obștii, pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

”Anul acesta, de Sfintele Paști, se va săvârși o slujbă la ora 12.30 ziua, la Bisericuța din Deal, cu Hramul Adormirii Maicii Domnului. Păștenii, care contribuie cu pâinea și vinul pentru Sfintele Paști, vor urca deopotrivă în deal cu ouă roșii, prăjitură și cozonac pentru a-i ospăta pe creștinii din sat, veniți la slujbă.

pregatiri paste galda de jos07Cea mai implicată a fost și în acest an doamna Maria Țâr care, octogenară fiind, a copt toată pâinea necesară Sfintelor Paști, în cuptorul de pită. A avut și ajutoare, dar ea a fost din nou vioara întâi în tot procesul, de la frământatul aluatului, la dospit, făcutul prescurilor și încinsul cuptorului.

Pâinea necesară preparării Sfintelor Paști a fost deja adusă la biserică, pentru a fi binecuvântată. Toate femeile au venit la biserică îmbrăcate în negru, nu în straie naționale deoarece la noi la Galda,  patimile Mântuitorului se rememorează și se plâng într-un fel dureros și profund: în joia neagră și vinerea neagră femeile sunt în doliu și nu găsești nicio urmă de veselie. Veselia și speranța renasc abia după slujba din Noaptea de Înviere”, explică preotul paroh Benone Scrob, adresând totodată o invitație la slujbă tuturor enoriașilor.

”Din partea tuturor enoriașilor din Galda de Jos transmitem tuturor credincioșilor din județul Alba  sărbători binecuvântate și fericite” mai spune preotul paroh Benone Scrob. (N.I.T.)

[nggallery id=2037]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Condițiile de acordare a burselor pentru elevi se schimbă: Prezența la școală și media la purtare, criterii eliminatorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Condițiile de acordare a burselor pentru elevi se schimbă: Prezența la școală și media la purtare, criterii eliminatorii Un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023 schimbă condițiile de acordare a burselor pentru elevi. Astfel, în anul școlar 2024/2025 prezența și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea