FOTO| În Apuseni, cascadele de travertin de la Șipote, locuri mai puțin cunoscute, unde ai impresia că pășești în Rai

Paul Voicu - Primar 2020

În Apuseni, cascadele de travertin de la Șipote, locuri mai puțin cunoscute, unde ai impresia că pășești în Rai

La doar 2 km aval de comuna Sălciua, se află Cascada de travertin Șipote din Munții Trascăului, pe Valea Arieșului. Este o cădere de apă pe o lungime de aproximativ 1 km, cu mai multe cascade mici și două mari. Cea mai accesibilă dintre cascade este cea de jos, deoarece este vizibilă chiar și de la drumul Lunca-Turda.

Cascadele ating înălțimi de până la 15 metri răsfirate pe stânci sau baraje de travertin, iar ceea ce este cu adevărat interesant și important, în acelasi timp, este că această cascadă are un debit constant indiferent de perioada anului.

ELIT

Cea mai accesibilă este cascada din partea inferioară, fiind mai vizibilă și remarcată încă de pe drumul național 75 (la trecerea peste linia ferată a Mocaniței), și unde apa pârâului se varsă în Arieș.
Ceea ce atrage anual mii de turiști și iubitori de natură este principala caracteristică a cascadei în trepte – patul travertin, mai precis depunerile de calcit.

Traseu de urmat:

Mihail David - 2020

La Cascada Șipote se poate ajunge pe ruta Turda – Câmpeni; între Poșaga și Sălciua se află partea inferioară a cascadei Șipote. Pe malul râului Arieș se află o zonă de campare și parcare amenajată special pentru a admira cascada.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Partea superioară a cascadei, mult mai spectaculoasă de altfel, necesită un alt traseu, și se poate ajunge la ea prin satul Sălciua. Ajunsi în sat, urmăriti crucea roșie marcată ce vă va urca deasupra satului, pe Podișul Podirei, oferindu-vă o deosebită priveliște asupra Depresiunii Sălciua.
Traseul de aproximativ o oră vă va direcționa către poiana La Șipote unde există posibilitate de campare cu cortul.

Indiferent de sezonul în care este vizitată, cascada oferă peisaje de poveste. Primăvara și iarna, de exemplu, cascadele înghețate sunt impresionante.

Este uimitor cum vreme de sute de ani râul repede de munte a putut sculpta rocile vulcanice, transformând totul într-o înșiruire de cascade pur și simplu spectaculoase.

Sursa: ideipentruvacanta.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...