Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| În Apuseni, cascadele de travertin de la Șipote, locuri mai puțin cunoscute, unde ai impresia că pășești în Rai

Ziarul Unirea

Publicat

în

În Apuseni, cascadele de travertin de la Șipote, locuri mai puțin cunoscute, unde ai impresia că pășești în Rai

La doar 2 km aval de comuna Sălciua, se află Cascada de travertin Șipote din Munții Trascăului, pe Valea Arieșului. Este o cădere de apă pe o lungime de aproximativ 1 km, cu mai multe cascade mici și două mari. Cea mai accesibilă dintre cascade este cea de jos, deoarece este vizibilă chiar și de la drumul Lunca-Turda.

Cascadele ating înălțimi de până la 15 metri răsfirate pe stânci sau baraje de travertin, iar ceea ce este cu adevărat interesant și important, în acelasi timp, este că această cascadă are un debit constant indiferent de perioada anului.

Cea mai accesibilă este cascada din partea inferioară, fiind mai vizibilă și remarcată încă de pe drumul național 75 (la trecerea peste linia ferată a Mocaniței), și unde apa pârâului se varsă în Arieș.
Ceea ce atrage anual mii de turiști și iubitori de natură este principala caracteristică a cascadei în trepte – patul travertin, mai precis depunerile de calcit.

Traseu de urmat:

La Cascada Șipote se poate ajunge pe ruta Turda – Câmpeni; între Poșaga și Sălciua se află partea inferioară a cascadei Șipote. Pe malul râului Arieș se află o zonă de campare și parcare amenajată special pentru a admira cascada.

Partea superioară a cascadei, mult mai spectaculoasă de altfel, necesită un alt traseu, și se poate ajunge la ea prin satul Sălciua. Ajunsi în sat, urmăriti crucea roșie marcată ce vă va urca deasupra satului, pe Podișul Podirei, oferindu-vă o deosebită priveliște asupra Depresiunii Sălciua.
Traseul de aproximativ o oră vă va direcționa către poiana La Șipote unde există posibilitate de campare cu cortul.

Indiferent de sezonul în care este vizitată, cascada oferă peisaje de poveste. Primăvara și iarna, de exemplu, cascadele înghețate sunt impresionante.

Este uimitor cum vreme de sute de ani râul repede de munte a putut sculpta rocile vulcanice, transformând totul într-o înșiruire de cascade pur și simplu spectaculoase.

Sursa: ideipentruvacanta.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea