FOTO: În Anul Centenarului, ”Cufărul cu tradiții” – deschis la ”Poiana cu Goruni” din Vinerea
Sâmbătă, 5 mai 2018, a fost o zi de rememorare și reîmprospătare a tradițiilor pentru elevii din Cugir și Vinerea, într-un loc binecuvântat cu frumusețe de natură, Poiana cu Goruni.
În acest colț de rai, am crezut noi, membrii Clubului IMPACT „Zâmbiricii Norocoși”, că ar fi cel mai potrivit să aducem unele tradiţii şi obiceiuri româneşti specifice locului, în atenţia elevilor şi părinţilor acestora. Proiectul intitulat „Cufărul cu tradiții” este parte a unei campanii inițiate de Fundația „Noi Orizonturi pentru tineri și comunitate”, subintitulată „Marea vânătoare națională de comori” și dedicată aniversării centenarului Unirii. Cum cele mai frumoase și valoroase comori ale neamului, tradițiile, sunt prea puțin cunoscute de elevii atraşi astăzi, mai mult de tehnologie, soluţia pe care am propus-o noi, era organizarea unei serbări câmpeneşti la care să le redescoperim.
Ideea a prins contur datorită strădaniei doamnei profesoare Viorica Drogoțel și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, dar și implicării unor oameni sufletiști, păstrători ai valorilor naționale. Astfel, doamna învățătoare Anca Herlea de la Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din Vinerea, ne-a deschis la propriu un cufăr, mai exact o ladă de zestre cu obiecte vestimentare și casnice țesute și păstrate de-a lungul timpului, alături de nebănuite povești. Câteva doamne învățătoare de la școala noastră și bunicuțe de la Centrul de Zi al Serviciului Public de Asistență Socială Cugir, i-au îndrumat pe micii participanți la atelierul de țesături, în realizarea unor cusături tradiționale pe mici bucăți de etamină, devenite ulterior, semne de carte. Privirile ne-au fost captate deopotrivă, de frumoasele icoane pe sticlă realizate de membrii Cercului de pictură de la Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din Vinerea.
În tot acest timp, poiana s-a umplut de aroma bucatelor tradiționale, sarmale cu varză acră și fasole cu ciolan, pregătite de mămici și Zâmbirici, din carnea oferită de domnul Petrescu, dar supravegheată în timpul preparării de chefi neîntrecuți, reprezentanți ai Asociației „Lupii Sigidavei”. Tot „Lupii Sigidavei” ne-au reamintit ceea ce înseamnă să avem un comportament responsabil față de natură, iar la finalul programului ne-au provocat la o acțiune de ecologizare a spațiului în care ne-am desfășurat activitățile.
După acest adevărat festin, am fost delectați și antrenați de elevii Ansamblului „Câmpul Pâinii” în deslușirea și învățarea câtorva pași din dansuri tradiționale: țarina, învârtita, hațegana și altele, sub supravegherea și coordonarea atentă a domnului instructor și învățător Ioan Buda.
Nu vom uita să mulțumim și Primăriei Orașului Cugir, domnului primar ing. Adrian Teban, care ne-a vizitat și felicitat, doamnelor director ale Școlii Gimnaziale „Singidava” și Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Cugir, reprezentanților pompierilor și doamnelor asistente de la SPAS Cugir, care ne-au supravegheat în tot acest timp, Casei de Cultură și Poliției Orașului Cugir, copiilor și părinților și mai ales, Fundației „Noi Orizonturi pentru tineri și comunitate”.
Prof. Bogdana Sabău
[nggallery id=5566]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești Un accident rutier a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în Alba Iulia. O persoană a fost rănită după coliziunea între două mașini la Micești. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un autoturism a lovit o țeavă […]