FOTO| Imagini INEDITE cu o VIPERĂ neagră, fotografiată în Munții Șureanu, în timp ce se hrănește
FOTO| Imagini INEDITE cu o VIPERĂ neagră, fotografiată în Munții Șureanu, în timp ce se hrănește
Imagini inedite au fost surprinse de silvicutorii de la Ocolul Silvic Petroșani. Aceștia au fotografiat o viperă neagră în timp ce se hrănește.
Fotografiile au fost postate pe pagina de Facebook a Direcției Silvice Hunedoara: ”Exemplar melanic de viperă (Vipera berus) în pauza de masă, întâlnit într-un arboret de fag din Munţii Şureanu, pe Valea Molidului, în Ocolul Silvic Petroşani”.
Cum eviți mușcătura de viperă
Dacă nu vrei să fii mușcat de șarpe, mai ales de viperă care e veninoasă, în această vară, iată ce recomandă specialiștii:
-portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Portul bocancilor vă va feri și de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre.
-efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi.
-nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi.
-dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comună este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde.
Pentru a evita mușcătura unei vipere, în cazul în care vedeți una, nu trebuie să vă jucați cu ele sau să le omorâți.
Ce trebuie să faci dacă ești mușcat
Salvamontiștii explică și ce e de făcut dacă ești mușcat de șarpe/ viperă.
Mușcătura de viperă se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră necrozează și se edemațiază.
Victima are senzații de vomă și de amețeală.
Iată ce ai de făcut în acest caz:
-anunţaţi 112 sau SALVAMONT
-încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare.
-victima trebuie sa stea cat mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat.
-administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întârzia acţiunea veninului.
”Trebuie precizat că decesul se poate produce la cel puțin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze încărcătura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare”, mai arată Salvamont.
Credit foto: Dl. Cristinel Rizea, inginer O.S. Petroşani (foto 1)
Dl. Dan Ionescu, inginer D.S. Hunedoara (foto 2)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată