Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Ieri, la Complexul Muzeal ”Avram Iancu” s-au sărbătorit 191 de la nașterea marelui erou

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe o zi deosebit de frumoasă și călduroasă – ” pe vremea coptului cireșelor” – moți și patrioți din toată țara s-au adunat cu mic cu mare pentru a sărbători 191 de ani de la nașterea martirului și eroului național Avram Iancu, acasă la locul nașterii acestuia, în comuna care-i poartă numele.

comemorare Avram Iancu013Această aniversare a fost un prilej tocmai bun pentru a adăuga Complexului muzeal ”Avram Iancu” și o bibliotecă de documentare care cuprinde sute de volume dedicate marelui revoluționar și întregii zone din Apuseni, cu această ocazie făcându-se și lansarea cărții ”Veta Biriș – cântecul vieții”, având ca autor pe Ion Moldovan.

Organizatorii acestui eveniment au fost Primăria și Consiliul Local Avram Iancu, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ”Augustin Bena”, Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” și Asociațiunea ASTRA, cu toții dându-și concursul pentru a-l omagia pe ”Crăișorul Munților” la el acasă și să trezească puternice sentimente patriotice în sufletul celor peste 500 de participanți.

Evenimentul a debutat după miezul zilei cu sunetele tulnicăreselor din Avram Iancu și cu un TE DEUM susținut de un sobor de 5 preoți la care au participat toți cei prezenți între care s-au regăsit: senatorul Teodor Atanasiu și deputatul Ioan Dîrzu, consilierii județeni Cristian Pașca, Virgil Narița și Gabriel-Câra Grigorescu, Alin Cucui și Sorin Bumb din partea Consiliului Județean Alba, Victor Bercea – președintele Asociației ”Avram Iancu”, Dumitru Acu – președinte ASTRA, colonelul Marcel Domșa – comandantul Colegiului Militar ”Avram Iancu” Alba Iulia, primarii Adrian Teban și Silviu Ponoran, numeroși primari și consilieri locali din Apuseni.

După depunerea de coroane de flori la bustul lui Avram Iancu și Imnul României intonat de Fanfara județului Alba dirijată de Coriolan Boancăș, a urmat cuvântul de bun-venit al primarului Sandu Heler care a mulțumit tuturor pentru participare, celor care s-au implicat în realizarea dublului eveniment și în special lui Viorel Sicoe – primvicepreședinte al Asociațiunii ASTRA, iar președinții Victor Bercea și Dumitru Acu au completat cu alte cuvinte importanța acestui eveniment dedicat lui Avram Iancu.

Evenimentul a continuat cu lansarea cărții ”Veta Biriș – cântecul vieții” a autorului Ion Moldovan – un foarte bun prieten al apreciatei cântărețe Veta Biriș, iar oficialitățile prezente s-au deplasat apoi în fosta clădire a școlii unde a fost inaugurată noua bibliotecă de documentare dedicată lui Avram Iancu. În fața oficialităților, cuvintele de deschidere au fost rostite de Mioara Pop– directorul Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” Alba, aceasta făcând precizări despre contribuția Academiei Române, a numeroaselor instituții din România și a persoanelor fizice implicate în dotarea acesteia cu cărți.

Omagiul adus lui Avram Iancu s-a continuat mult timp după amiază cu un mult-așteptat program artistic susținut de formația de tulnicărese și țitere din comuna Avram Iancu, orchestra Școlii Gimnaziale Câmpeni condusă de profesorul Gheorghe Bădău, câțiva interpreți ai Ansamblului Folcloric al Județului Alba și soliștii Veta Biriș, Nicolae Furdui-Iancu, Mirela Mănescu-Felea.

Ovidiu Culda/Z.U.

[nggallery id=641]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea