Ziarul Unirea

FOTO: Icoana Maicii Domnului „Pantánassa” la Alba Iulia. Sute de credincioşi au venit să se închine “Împărătesei tuturor”

Mare aglomeraţie la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Icoana Maicii Domnului „Pantánassa” din Sfântul Munte Athos a ajuns astăzi în municipiul reşedinţă de judeţ. Sute de credincioşi au venit să întâmpine cu bucurie sosirea acesteia şi să se roage la ea.

 Suntem la câteva zile de intrarea în Postul Mare, astfel că toţi credincioşii sunt dornici de înviere sufletească, de primenire duhovnicească. Aşa se face că astăzi, chiar dacă vremea de afară este destul de rece, o mulţime de credincioşi s-au adunat, în jurul amiezii, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pentru a întâmpina cu bucurie şi emoţie sosirea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

ELIT

 Delegaţia de pe Muntele Athos a ajuns la Alba Iulia în jurul orei 14.00, şi a fost întâmpinată de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, alături de un sobor de preoţi. Icoana este o copie pictată cu foiţă de aur şi argint după Icoana Pantánassa – Împărăteasa tuturor, o icoană cu puteri miraculoase, vindecătoare de cancer, şi a fost donată de Mănăstirea Vatopedi din Muntele Athos, bisericii, respectiv  parohiei ortodoxe din cartierul Orizont, Alba Iulia.

Cu toţii au luat parte apoi la o procesiune cu Icoana Maicii Domnului în jurul Catedralei, după care au intrat în interiorul acesteia, unde ÎPS Irineu a rostit un cuvânt de întâmpinare. „Orice copie a unei icoane miraculoase primeşte puterea celei originale. Îl fericesc pe părintele Sabin Vodă că va deţine acest odor al nostru, al întregii eparhii, al României. Astfel, se îmbogăţeşte patrimoniul sacru al bisericii ortodoxe române ce se distinge nu prin aur şi argint, ci prin credinţă. Îmi imaginez că în aceste momente Maica Domnului a coborât pe aripi de înger şi se bucură de felul în care o primim şi o cinstim. Să o iubim pe Maica Domnului cu o iubire nemărginită pentru că nemărginită e iubirea ei faţă de noi”, a spus ÎPS Irineu.

La ora 14.30, Grupul Psaltic „Lumină Lină”, condus de prof. Laurenţiu Truţă a citit în faţa icoanei Paraclisul Maicii Domnului Pantánassa.

 În continuarea procesiunii, la ora 15.30, elevi şi studenţi teologi vor citi la strană Psaltirea Maicii Domnului,   iar la ora 18.00 se va citi Pavecerniţa mică şi Acatistul Bunei Vestiri. De asemenea, tot în cadrul programului de astăzi, la ora 19.30, va fi citită din nou Psaltirea Maicii Domnului, de elevi şi studenţi teologi.

La procesiunea Icoanei Maicii Domnului Pantánassa, ce a avut loc astăzi la Alba Iulia, au fost prezente şi oficialităţi locale şi judeţene, printre care îi amintim pe: Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman şi Alin Cucui – vicepreşedinţi ai CJ Alba , consilierul local Ioan Bogăţan şi Sorin Bumb  –  county-managerul județului Alba.

 Icoana va rămâne la Catedrală, spre închinare, până mâine, după care se va face o procesiune la două biserici din Alba Iulia şi la Secţia de Oncologie de la Spitalul Judeţean Alba. Obiectul de cult va fi aşezat apoi la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama” din cartierul Orizont.

 La origine, această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea şi a fost adusă de către obştea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti, obşte care s-a închinoviat la Vatopedi, mănăstire care a devenit astfel din nou de obşte în 1990.

 În România mai există astfel de icoane Pantánassa, vindecătoare de cancer,  la biserica Rusă din Bucureşti, la Mănăstirile Oaşa şi Râmeţ din judeţul Alba, la Catedrala din Timişoara şi la o biserică din Suceava.

Vă prezentăm programul de mâine al procesiunii Icoanei Maicii Domnului Pantánassa:

Sâmbătă, 16 martie 2013
08.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur în Catedrală
10.00 – Întâmpinarea icoanei şi procesiune în jurul Bisericii Memoriale Mihai Viteazul din Alba Iulia
10.20 – Cuvânt de întâmpinare rostit de către Pr. Florin Botezan
10.30 – Paraclisul Maicii Domnului PANTÁNASSA – strana bisericii
12.00 – Procesiune cu icoana în Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba
13.30 – Primirea icoanei în Biserica Sfântul Nicolae din Miceşti
15.00 – Procesiune cu icoana Maicii Domnului PANTÁNASSA în cartierul Orizont
16.00 – Primirea Icoanei în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama” şi cuvânt de întâmpinare rostit de către Pr. Sabin Vodă
16.30 – Paraclisul Maicii Domnului Pantánassa şi Vecernia cu litie – Grupul Psaltic „Lumină Lină”, condus de prof. Laurenţiu Truţă

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

Coaliţia ar putea amâna înscrierea Roşiei Montane în UNESCO. Cioloş: „Premierul Cîţu ţine foarte mult la această retragere”

Tema ”Roşia Montană pe lista UNESCO” va fi discutată luni după-amiază în coaliţia de guvernare. Dacian Cioloş lasă să se… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| ICOANA Sfinții Petru şi Pavel–COLECȚIA MNUAI, LAZ, SEC–XIX (pictor Ilie Poenaru)

Despre Sfântul Petru se ştie că îl însoţeşte des pe Dumnezeu în drumurile sale pe pământ şi că ţine Cheile… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Cum arată noile trenuri care vor circula între Cluj-Napoca și Alba Iulia. Au fost aduse din Germania

În aproximativ 3 luni, primele șase automotoare diesel second-hand cumpărate din Germania de compania privată Transferoviar urmează să circule pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Bărbatul care a fost testat POZITIV cu COVID-19 de 42 de ori și internat de 7. A fost bolnav timp de 10 luni

Un cetățean britanic s-a infectat cu coronavirus la începutul primului val din UK, în 2020. Dar, în timp ce majoritatea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat Notele obținute de absolvenții ciclului primar la Evaluarea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOLIU în media din România. Jurnalistul Florin Condurățeanu a MURIT, în urma unui stop cardio-respirator

Jurnalistul Florin Condurăţeanu s-a stins din viaţă. Acesta a suferit un şoc cardio respirator în cursul acestei zile. Doliu uriaş… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Voluntarii ASCOR Alba Iulia, MISIUNE filantropică, în satul din Alba declarat „Muzeu Viu”

ASCOR Alba Iulia, alături de câteva familii cu suflet mare, au organizat o acțiune social-filantropică având ca scop întrajutorarea mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| ZERO cazuri de COVID-19, în județul Alba, sâmbătă, 24 iulie: Incidența actualizată și cazurile active pe localități

OFICIAL| ZERO cazuri de COVID-19, în județul Alba, sâmbătă, 24 iulie: Incidența actualizată și cazurile active pe localități La nivelul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

123 15 martie 2013 at 16:08

Ce tare… Dumitrel si Florin Roman ca de obicei in primele randuri… Deja devin JENANTI cu atata evlavie !

Aurelian 17 martie 2013 at 14:04

Piticul Atomic, face ca de obicei „baie de multime”, ca se pregateste saracul serios pentru hibernare in scorbura!

Boondock Saints 16 martie 2013 at 2:31

prima si a 2 a porunca spun astfel:
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
Cand te inchini la icoane se cam incalca poruncile si atunci cum mai facem voia lui Dumnezeu ?

Apropo de fatarnici Florin Roman si Ion Dumitrel… chiar nu le este rusine ? astia nu cred in Dumnezeu.

Icoana pt crestini 16 martie 2013 at 12:56

Icoana este mult mai mult decât o fotografie. Mai întâi, pentru că ea ne înfăţişează chipul lui Dumnezeu întrupat. Este o fereastră către Dumnezeu, către Împărăţia cerurilor. Chipul Maicii Domnului şi cele ale sfinţilor din icoane este chipul omenesc îndumnezeit, copleşit de lumina dumnezeiască a împărăţiei lui Dumnezeu. Icoana este sfinţită prin chipul pe care îl reprezintă.
Fără icoană ne putem rătăci de la adevăratul Dumnezeu, închipuindu-ne fiecare, după mintea, priceperea şi credinţa sa, un Dumnezeu care, de cele mai multe ori, este unul plăsmuit de imaginaţia noastră. Aşa încât, riscul idolatriei este mult mai mare fără icoană, omul fiind tentat să-şi „închipuie” un Dumnezeu „convenabil”, după propriile dorinţe şi nevoi.

Boondock Saints 16 martie 2013 at 19:18

1. nici unde in Biblie nu am gasit ca trebuie sa ma rog Maicii Domnului.
2. iar in Matei capitolu 6, versetele 5,6 spune asa: versetul 5: Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata.
versetul 6: Ci tu, când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.

3. ati spus ca icoana „înfăţişează chipul lui Dumnezeu” insa Biblia va contrazice in Exodul 32:20-23:
Domnul a zis: „Faţa nu vei putea să Mi-o vezi, căci nu poate omul să Mă vadă şi să trăiască!”
Gen 32.30; Deut 5.24; Jud 6.22; Jud 13.22; Isa 6.5; Apoc 1.16-17; Ex 24.10;
21 Domnul a zis: „Iată un loc lângă Mine; vei sta pe stâncă.
22 Şi când va trece slava Mea, te voi pune în crăpătura stâncii şi te voi acoperi cu mâna Mea, până voi trece.
Isa 2.21; Ps 91.1-4;
23 Iar când Îmi voi trage mâna la o parte de la tine, Mă vei vedea pe dinapoi; dar faţa Mea nu se poate vedea.”

Aurelian 17 martie 2013 at 14:08

Fara icoane, Asociatia Escrocilor in Sutana, ar trebui sa munceasca mai mult, ca sa spolieze fraierii!

avraam 16 martie 2013 at 11:32

Politicienii sufera de ceva malefic, vreau sa fie mereu in fata, indiferent daca acolo se gaseste pasca si tamaie sau doar …rahat.
Numai ei sa fie in fata sa fie vazuti de toata prostimea, cum bine a remarcat ISUS despre farisei si KIPLING despre …maimute!
,,ASINUM CUM ASINUM FRECAT”(Magarul de magar se freaca).

dolfi 16 martie 2013 at 12:30

Am niste instalari de windows de facut, oare ma trezesc cu dumitrel si roman in peisaj!? va rog sa raspundeti! multumesc anticipat!

mikiduta 16 martie 2013 at 17:51

Daca ai fi apasat pe ”delete” cind trebuia, acum nu aveai dilema asta.

Comentariile sunt oprite