Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| IA regală, prezentată de un atelier din Alba: „Nu este o IE obișnuită și noi recomandăm să fie purtată această bijuterie vestimentară cu maximă eleganță”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

IA regală, prezentată de un atelier din Alba: „Nu este o IE obișnuită și noi recomandăm să fie purtată această bijuterie vestimentară cu maximă eleganță”

Cu ocazia Centenarului Încoronării, un atelier din Alba Iulia, care se mândrește cu îmbrăcămintea tradițională pe care o produce, a lansat în mediul online un mesaj, despre ia regală, produsă și de către aceștia.

„Dragi doamne și domni,

Anul acesta, în 15 octombrie, se împlinesc 100 de ani de la evenimentul măreț al Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Orașul Alba Iulia, dar și întreg județul Alba, freamătă de evenimente deosebite care marchează această sărbătoare istorică.

După cum bine știți, dragi prieteni, în acest an aniversar, noi, cei de la Tradiții Textile, am acordat o atenție deosebită IEI REGALE.

Citește și: 13-16 octombrie 2022: Centenarul Încoronării, la Alba Iulia. Foc de artificii de zi, paradă cu torțe, concerte și primirea Familiei Regale. PROGRAM

De asemenea, vă mulțumim pentru aprecierile primite și pentru dorința dumneavoastră de a deține această minunăție, această creație deosebită. Ne dăm silința, cu maximă responsabilitate, să onorăm comenzile în timp util.

Nu este o ie obișnuită și noi recomandăm să fie purtată această bijuterie vestimentară cu maximă eleganță. Regina Maria a ridicat la rang de înaltă ținută cămașa țărăncilor. Acum mai bine de 100 de ani, Ia Regală a fost gândită și cusută pentru cea mai frumoasă Regină a Europei din acea vreme. Să vă reamintim povestea ei.

„Anul 1919 aduce la Săliștea Sibiului vizita Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în cadrul unui itinerar special organizat în Ardealul dezrobit. Deși săliștenii erau reticenți că familia regală va poposi și în satul lor, ziua de 1 iunie 1919 avea să le ofere o amintire istorică de neuitat. Presa vremii a prezentat în detaliu evenimentul răsunător de la Săliște. Săliștenele i-au oferit o sumedenie de daruri Reginei Maria și Principesei Ileana, iar Regina le-a mulțumit coborând în mulțime și stând de vorbă cu femeile, în special, despre frumusețea portului popular săliștenesc și despre cusăturile alese.

CITEȘTE ȘI: Centenarul Încoronării la Alba Iulia: Paradă impresionantă în orașul Marii Uniri

În cercetarea în teren realizată în urmă cu câțiva ani la Săliște am aflat într-o casă veche, care datează de la 1841… o ie cusută într-o ornamentică unică. Șirele lungi și negre sunt însoțite de o parte și de alta de însemnul coroanei regale…Proprietara acestei ii ne-a mărturisit că știe de la bunica ei că Regina Maria ar fi primit în 1919 un costum popular, a cărui ie este realizată întocmai celei prezentate nouă.

CITEȘTE ȘI: Centenarul Catedralei Încoronării: Ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative

După vizita regilor, se pare că unele femei pricepute au continuat să coase acest model, regal, din dragoste și prețuire pentru Regina Maria. În plus, presa vremii ne vorbește despre faptul că Regina a primit atunci în dar de la săliștene un costum popular. Regina Maria cunoștea portul săliștenesc, ea primind un costum întreg de la sălișteanca Maria Sore Peligrad, la concursul de frumusețe organizat în 1906, în parcul Filaret, București, pe vremea când era principesă.”
(fragment Teza doctorat – „Istorie și tradiție în județul Alba – Evoluția portului tradițional” – dr. Pop Petruța Dorina)”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă Consilierul local Paul Victor Florea a fost în urmă cu două zile ”victima” unei trotinete condusă de un turist în Cetatea Alba Carolina. Din fericire, acesta s-a ales doar cu o vânătaie și o durere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea