Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Grotele din Apuseni în care s-au ascuns partizanii anticomunişti ai grupului Șușman: Zece ani de luptă în așteptarea americanilor

Publicat

în

Grotele din Apuseni în care s-au ascuns partizanii anticomunişti ai grupului Șușman: Zece ani de luptă în așteptarea americanilor

Munţii Apuseni, în special zona masivului Muntele Mare au reprezentat, după intrarea României în sfera de influență bolșevică, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, cadrul natural perfect de acțiune pentru partizanii anticomuniști din Apuseni. În grotele și peșterile din această zonă s-au ascuns membrii grupului Șușman, în așteptarea americanilor, care ar fi trebuit să salveze România de comunism.

Americanii nu au mai venit, iar partizanii au fost prinși rând pe rând după ce au fost trădați de apropiați ai acestora. Zece ani le-a trebuit securiștilor să distrugă rezistența anti-comunistă din această parte a țării.

Câteva dintre cele mai spectaculoase grote se află în zona rezervaţiei Scăriţa-Belioara, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga. Sunt studiate până în prezent un număr de şapte peşteri: Coşul Boului, Colţul Rotund, Peştera Fără Fund, Peştera lui Filip, Peştera Călugarului, Pestera Roşie şi Peştera Lungă. În apropierea acestora se află satul Runc din comuna Ocoliş, care poate reprezenta o bază de plecare în expediţiile de pe munte. Și în prezent, în unele dintre aceste peșteri se mai pot observa urme lăsate de cei care le-au folosit drept adăpost în urmă cu 70 de ani.

Electrica Furnizare Discount
CITEȘTE ȘI: Zăpodie și Știolne, o întoarcere în timp pe tărâmul partizanilor. Turiștii, fermecați de cătunele ”sălbatice” din Apuseni

Grupul Leon Şuşman a acţionat mai mulţi ani în zona Muntelui Mare, pe partea dinspre Valea Arieşului – zona Poşaga, Ocoliş. A fost nevoit să se retragă în munţi pentru a nu fi prins de organele comuniste de represiune. În anul 1946, s-a mutat în comuna Poşaga, pe Valea Arieşului. În Munţii Apuseni, în mijlocul moţilor, se simţea mai în siguranţă. Leon Şuşman fusese ajutor şef în poliţia legionară.

Era principalul ”element terorist învinuit de acte de teroare şi jafuri armate”, după cum îl caracterizau rapoartele Securităţii. De religie greco-catolică – ca şi întreaga familie Şuşman – Leon avea studii teologice, fiind în permanentă ajutat de foştii preoţi greco-catolici şi de legionarii aflaţi în libertate. Iniţial, a luptat alături de unchiul său, Teodor Şuşman, fost primar al comuni Răchiţele din Cluj.

Scăpată de nenumărate ori din capcanele Securităţii, ceata Şuşmanilor tineri a devenit o legendă a Apusenilor. Țăranii le atribuiau ”cetaşilor” puteri miraculoase şi nu realizau existenţa unor grupări distincte. Şi astăzi bătrânii din comuna Poşaga îşi amintesc de ”haiducii anticomunişti” care făceau dreptate, pedepseau primarii şi abuzurile miliţienilor, băteau membrii de partid care forţau ţăranii să predea cotele.

Atunci când metodele paşnice de subzistenţă dădeau greş, gruparea lui Leon ataca magaziile cu alimente ale armatei, magazinele săteşti şi chiar pe unii ciobani (care, de teamă să nu fie arestaţi şi anchetaţi ca susţinători ai bandei, le dădeau hrană după care îi denunţau miliţiei). În dările de seama ale Securităţii din raionul Cluj, toate eşecurile muncii de propagandă sau ale acţiunilor de pedepsire a chiaburilor erau trecute în seama Şusmanilor, Securitatea justificând insuccesele prin intervenţiile în forţă ale acestei ”bande periculoase”.

Pentru prinderea grupului Leon Şuşman, în regiunea satelor Poşaga şi Segarcea a fost plasată o echipa de zece “geologi”, în realitate agenţi conduşi de maiorul Constantin Vieru, “profesorul” echipei, însărcinată cu sondarea terenului şi a principalelor elemente implicate în rezistenţă. “Geologii” au recrutat o serie de ţărani din cercul de intimi ai “bandiţilor”, cărora le-au promis libertatea sau sume mari de bani în schimbul trădării.

În primăvară anului 1957, securitatea a reuşit să-l recruteze pe agentul “Maxim Ionescu” (rămas neindentificat), unul dintre prietenii lui Leon Şuşman, care raporta zilnic “profesorului”. Luna iulie a fost fatală pentru grupare, agentul orchestrând capturarea ei. “Maxim Ionescu” a raportat că în dată de 19 sau 20 iulie 1957, cu ocazia onomasticii partizanului Ilie Brad, în satul Segarcea urmau să se întâlnească Leon Şuşman, fratele sau Gheorghe, preotul greco-catolic Simion Rosa şi alţi susţinători ai grupării. În consecinţă, trupele Securităţii au fost masate în zona din imediată apropiere a satului.

În noaptea de 18-19 iulie 1957 s-a produs asaltul Securităţii asupra casei. În momentul forţării uşii de către maiorul Constantin Vieru şi căpitanul Mândruţ, din casă s-a răspuns cu foc, fiind împuşcat mortal maiorul şi rănit căpitanul. Partizanii au rezistat până dimineaţă. După sosirea întăririlor, casă a fost din nou luată cu asalt (între timp ţăranii din Segarcea fugiseră aproape în totalitate).

În casă au fost găsiţi: Leon Şuşman, grav rănit la cap şi abdomen, Gheorghe Şuşman, nevătămat, preotul Simion Rosa mort şi gazda Vasile Crişan cu răni multiple, dar superficiale. Agentul “Maxim Ionescu” a fost doar rănit la picior, datorită ingeniozităţii cu care s-a acoperit cu cadavrul lui Simion Rosa pentru a se proteja de gloanţe. Leon Şuşman a decedat la scurt timp după arestare, scăpând de calvarul anchetelor şi al detenţiei. Au urmat anchete dure ale securităţii, finalizate cu deportarea în Bărăgan a sute de moţi nevinovaţi, acuzați că i-ar fi ajutat pe partizani.

Publicitate

Ştirea zilei

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

Publicat

în

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

După 3 ani, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Bistra, a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare, după ce a lovit o femeie de 30 de ani cu motocicleta neînmatriculată pe care o conducea fără să dețină permis categoria A. În plus acesta a părăsit locul accidentului.

La data de 26 octombrie 2018, în jurul orei 13.25, poliţiştii din Cîmpeni au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la faptul că o persoană a fost victima unui accident rutier produs de un motociclist care a părăsit locul evenimentului.

Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat că o femeie de 30 de ani, din comuna Bistra, în timp ce circula pe marginea drumului naţional 75, deplasându-se spre localitatea Hudricești, a fost acroşată de o motocicletă al cărui conducător şi-a continuat drumul.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni la nivelul unui picior şi a fost transportată la spital.

Ulterior, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe motociclist, un tânăr de 19 ani la momentul comiterii infracțiunii, din comuna Bistra, care a condus motocicleta fără să deţină permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul şi fără ca aceasta să fie înmatriculată sau înregistrată în circulație.

În urma accidentului persoana vătămată a suferit leziuni corporale vindecabile în 100 – 105 zile de îngrijiri medicale.

În cadrul judecății, inculpatul a recunoscut în totalitate săvârșirea faptelor așa cum a fost reținute în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate, cerere admisă de către instanță.

Victimei accidentului i-au fost acordate de către Judecătoria Câmpeni daune morale în valoare de 21.000 de euro.

Hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpat, părțile civile și partea responsabilă civilmente.

Citește mai mult

Ştirea zilei

De ce pot circula noaptea doar românii care s-au vaccinat sau au fost infectați, nu și cei care se testează. Explicațiile șefului DSU

Publicat

în

De ce pot circula noaptea doar românii care s-au vaccinat sau au fost infectați, nu și cei care se testează. Explicațiile șefului DSU

Raed Arafat a răspuns la câteva întrebări esențiale legate de restricțiile care vor intra în vigoare în România. Care este diferența între românii vaccinați și cei nevaccinați, care nu au avut coronavirus.

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat, vineri, într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, de ce doar persoanele care s-au vaccinat și cele care au trecut prin boală pot circula noaptea. De această libertate nu se pot bucura și cei care se bazează doar pe test.

Raed Arafat a explicat de ce nevaccinații sunt supuși mai multor restricții

„Explicația este că vor ieși numai persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, care au imunitate, nu și persoanele testate care pot să se infecteze dacă ajung undeva și să ajungă la spital mult mai ușor decât cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală”, a afirmat Raed Arfat. El a fost întrebat care este diferența, ținând cont că și persoanele vaccinate pot să se îmbolnăvească de COVID și să ajungă să aibă nevoie de spitalizare.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Certificatul verde va fi OBLIGATORIU pentru aproape orice activitate. Excepție fac magazinele alimentare și slujbele

„Mult mai puțin – citiți, vă rog, cifrele și vedeți că procentele sunt elocvente și arată foarte clar care este procentul celor care ajung în spital, care ajung la ATI și care și decedează fiind vaccinați și, am spus la un moment dat, înregistrați ca vaccinați.

Citește și: DOCUMENT| LISTA noilor măsuri și restricții care vor fi aplicate de luni, 25 octombrie. Hotărârea CNSU

Pentru că știm foarte bine cum sunt unii sunt cu certificatele, cum sunt obținute și cum este făcută vaccinarea”, a mai precizat șeful DSU, cu referire la fenomenul de „vaccinare la chiuvetă” pe care statul român l-a controlat cu foarte mare greutate.

Persoanele nevaccinate nu vor mai putea circula între 22.00 şi 05.00 pentru o perioadă de 30 de zile începând de luni, 25 octombrie 2021

Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ în județul ALBA: Peste un sfert din persoanele testate COVID au fost declarate POZITIV. Rata de pozitivare depășeste cu peste 4% media națională

Publicat

în

ALERTĂ în județul ALBA: Peste un sfert din persoanele testate COVID au fost declarate POZITIV. Rata de pozitivare depășeste cu peste 4% media națională

La nivelul județului Alba, vineri, 22 octombrie, s-au înregistrat 301 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 28.563 de persoane confirmate, 24.267 persoane vindecate, 815 decese.

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 1.084 de teste, 590 de teste PCR și 494 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 310.502, mai exact, 274.204 de teste PCR și 36.298 de teste rapide. Astfel potrivit unui calcul matematic efectuat în baza raportului transmis de Direcția de Sănătate Publică Alba la nivelul județului a fost înregistrat un procent de pozitivare al testelor COVID efectuate de 27,76% .

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ultimului bilanț național, la terapie intensivă sunt internați 1.848 de pacienți cu COVID în stare gravă, un număr record. În ultima zi au fost raportate 15.410 cazuri noi de infectare, după ce au fost efectuate 66.076 de teste, rezultând o rată de pozitivare de 23,32%. Astfel rata de pozitivare a testelor COVID efectuate în județul Alba depășeste cu mai mult de 4 procente media de pozitivare înregistrată la nivel național.

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare