Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Gastronomie, tradiţii şi folclor în a doua zi a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bucătari din pensiunile de pe Valea Arieşului au gătit mâncăruri tradiţionale la ceaun, în timp ce lemnari iscusiţi s-au întrecut în arta cioplirii lemnului

Targul de Turism de la ALBAC10Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac, unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai important din România, a continuat, duminică, ziua fiind destinată gastronomiei tradiţionale, meşteşugurilor populare şi folclorului autentic. Cei mai buni lemnari din zonă au fost provocaţi să îşi arate măiestria în arta cioplirii şi prelucrării lemnului, în timp ce bucătarii din mai multe pensiunile de pe Valea Arieşului au preparat cele mai gustoase mâncăruri la ceaun, realizate după reţete tradiţionale. Şi cum mâncarea bună trebuie însoţită de o muzică bună, evenimentul a continuat cu un spectacol maraton de folclor autentic.

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a continuat, duminică, ziua fiind dedicată gastronomiei tradiţionale, meşteşugurilor populare şi folclorului autentic toate acestea având scopul de a arăta unicitatea turismului rural românesc. Manifestările au debutat în jurul orei 11,00 cu o demonstraţie gastronomică în cadrul căreia bucătari şi bucătărese din mai multe pensiuni de pe Valea Arieşului au gătit mâncăruri la ceaun după reţete tradiţionale şi folosind doar produse ecologice. Echipele au gătit în aer liber mâncăruri la ceaun la foc de lemne şi folosind carne de pui, vită, porc sau mistreţ, dar adăugând şi ingrediente inedite precum sosurile de merişoare sau afine.În final mâncărurile au fost premiate de organizatori, însă nota finală a fost dată de turişti care au degustat toate preparatele tradiţionale în cadrul unei mese organizată în cadrul târgului. O altă demonstraţie de măiestrie şi îndemânare a fost oferită de meşteri lemnari din zona Munţilor Apuseni care au cioplit în trunchiuri de copac.

Mâncarea tradiţională şi meşteşugurile populare au fost completate perfect de folclorul autentic, toate trei fiind „ingredientele” care dau unicitate turismului rural din România. Astfel programul târgului a continuat cu o paradă a portului popular desfăşurată prin centrul comunei Albac şi un spectacol folcloric maraton. Iubitorii muzicii populare au fost încântaţi de evoluţiile ansamblurilor folclorice: ,,Brădeana” din Sohodol, ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, ,,Câmpul pâinii” din Vinerea, ,,Vinţana” din Vinţu de Jos. Programul a continuat cu Taraful Gigel Nicola alături de Ioana Ciorea, Alexandra Vădan, Aurel Şuteu, Eugen Mihăilă, Gheorghe Paşca şi Dorel Banci. Seara se va încheia cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” a Județului Alba, alături de interpreţii Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, cât şi de o serie de invitaţi precum Tudor Furdui Iancu, Leontina Fărcaş, Reta Rus, Veta Biriş, Petrică Moise, Anghelina Timiş. Conducerea muzicală  a fost asigurată de dirijorul Alexandru Pal.

„Vreau să mulţumesc în numele Consiliului Judeţean Alba tuturor partenerilor şi colegilor noştri implicaţi în organizarea Târgului Naţional de Turism Rural, primarilor din zonă, participanţilor la expoziţii, agenţiilor de turism dar şi turiştilor care în ultima vreme sunt tot mai interesaţi de turismul rural din Apuseni. Credem că şi această ediţie a târgului şi-a atins obiectivul deoarece agenţiile, proprietarii de pensiuni, localnicii şi turiştii au putut să se întâlnească, să schimbe idei, să pună bazele unor colaborări şi să ne punem astfel cu toţii amprenta pe ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului rural. Consiliului Judeţean Alba va rămâne un partener şi un susţinător pentru toţi cei care încearcă să dezvolte turismul rural deoarece aceasta este alternativa viabilă pentru satele noastre şi soluţia pentru păstrarea şi valorificarea tradiţiilor, gastronomiei şi folclorului, ingrediente care completează oferta turistică rurală”  a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba Florin Roman.

„Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a crescut de la an la an şi odată cu el şi turismul rural din Munţii Apuseni. Acest lucru nu poate însemna decât prosperitate pentru oamenii din această zonă. Aproape de finalul unei noi ediţii a târgului putem spune că suntem pe drumul cel bun şi turismul rural românesc are un viitor bun, însă nu trebuie să uităm că reuşita depinde de noi: autorităţi, proprietari de pensiuni sau locuitori ai comunităţilor rurale. Noi trebuie să fim gazde primitoare, să punem în valoare tot ce avem frumos şi autentic astfel încât turiştii să vină în zona noastră şi apoi să vorbească despre noi ca acest lucru să aducă alţi turişti” a spus primarul comunei Albac Tiberiu Todea.

„Gastronomia, meşteşugurile populare, tradiţiile şi folclorul sunt extrem de importante când vorbim de turismul rural românesc deoarece turistul este atras atât de zona pitorească dar şi de mâncărurile gustoase, de tradiţiile din lumea satului, de muzica populară autentică dar şi de produsele făurite cu migală de meşterii noştri populari. Această zestre trebuie să o păstrăm şi să o valorificăm împreună cu oferta turistică sau ca o parte a ofertei turistice. Acesta este motivul pentru care cea de-a doua zi a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac a fost destinată folclorului, gastronomiei şi meşteşugurilor tradiţionale” a spus directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Alexandru Pal. 

Târgul Naţional de Turism Rural Albac – cel mai important târg de turism rural din România

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai longeviv şi important din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

FOTOGRAFIILE SUNT REALIZATE DE DIANA POPESCU – cursant al clasei „Arte Vizuale Moderne” din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

[nggallery id=2605]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Șofer de 35 de ani din Mogoș, suspectat de faptul că s-ar fi urcat la volan sub drogurilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șofer de 35 de ani din Mogoș, suspectat de faptul că s-ar fi urcat la volan sub drogurilor Un șofer de 35 de ani din Mogoș este suspectat de faptul că s-ar fi urcat la volan sub drogurilor. Citește și: FOTO Elevii Liceului Teoretic Teiuș, de vorbă cu doi deținuți din Penitenciarul Aiud, despre prevenirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea