Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO| Forumul Comunicatorilor Regio 2015, în stațiunea Venus: ”Lecții în imagini” din Regiunea Centru și povestea Cetății Alba Carolina

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

forumul comunicatorilor regio04În perioada 24-26 iunie, la Venus – Constanța, s-a desfășurat  Forumul Comunicatorilor Regio 2015, ediția a VI-a. Aproximativ 100 de comunicatori din toate regunile de dezvoltare ale României  s-au reunit pentru a prezenta și a dezbate activitățile de informare și comunicare derulate pentru promovarea Programului Operaţional Regional.  Regiunea Centru  s-a făcut remarcată prin ”lecții în imagini”, prezentate de coordonatorul centrului de informare Europe Direct, Mirela Groza.

Este vorba despre trei filme de excepție despre frumusețile regiunii, despre povestea din Cetatea Vauban din Alba Iulia spusă de actorul Anton Filip după 40 de ani de când nu a mai văzut-o, dar și despre felul cum prind viață proiectele finanțate de UE.

Reprezentanți de la Agenții pentru Dezvoltare Regională din toată țara, Sud – Est, Vest, Centru, Sud – Muntenia, Nord-Est, Nord Vest, Sud-Vest, București Ilfov, au participat, timp de trei zile, la Forumul Comunicatorilor Regio 2015 de la Venus-Constanța. În cadrul forumului s-au făcut prezentări despre activitățile de informare și comunicare derulate pentru promovarea POR, însă participanții au avut ocazia să învețe și lucruri noi în cadrul celor două ateliere organizate, respectiv „Cum să spui povestea proiectului tău”, susținut de scriitorul Daniel Sur, și „Conceperea unui plan anual de acțiuni de comunicare edficent”, al sociologului Ana Bulai.

11652180_998096800214548_379313503_nADR Centru și-a spus ”povestea” proiectelor derulate prin Regio în cea de-a doua zi a Formului Comunicatorilor, prin ”lecții în imagini” ”predate” de coordonatorul centrului de informare Europe Direct, Mirela Groza. Trei filme de excepție despre frumusețile regiunii Centru,  video-grafice privind implementarea POR 2007-2013, au fost prezentate participanților la conferință.  Nu a lipsit din prezentare Cetatea Alba Carolina, restaurată de asemenea din fonduri europene. Invitat special în cadrul acestei prezentări a fost actorul Anton Filip, care a fost și protagonistul filmului de prezentare al Cetății Alba Carolina, vizionat de toți participanții, „Pietrele Rămân”, realizat de Zoltan Lorincz (Aiud), Vasile Sârb (Alba Iulia), Gabi Toth (Alba Iulia) și care a câștigat locul I la ASLO 2015.

YouTube video

Prezentarea ADR Centru a surprins și cu o transmisiune video în direct de la Alba Iulia, pin intermediul căreia directorul ADR Centru, Simion Crețu, a transmis că „ în Regiunea Centru, datorită unei comunicări bune cererea de fonduri a fost foarte mare, ne-am oprit pe undeva pe la 250% față de buget, deci depunerea de proiecte a fost de peste 1200 de proiecte. Avem încheiate 499 de contracte, actuala valoare depășește 590 de milioane de euro. Peste 320 de proiecte sunt deja finalizate, iar cu absorbția suntem undeva pe la 63,45%. Noi sperăm să ne putem închide cu peste 80%,  având în vedere că, contractarea este de 123%.

În Alba Iulia sunt finanțate 10 programe prin POR, cu un buget de peste 70 de milioane de euro, din care peste 50 de milioane de euro sunt de la POR.”.

Simion Crețu a precizat în contextul prezentării Cetății Alba Carolina că este unul din monumentele de patrimoniu din regiune cu o istorie destul de încărcată, pe care mulți o numesc și „a doua capitală”.  „ Este cea mai mare Cetate de tip Vauban din SE Europei în care s-a investit foarte mult, în perioada 2008-2014 prin programe mai mici al Ministerului Culturii, pe divere fonduri ale ambasadei și alte tipuri de parteneriate. Din 1990 există o preocupare pentru reabilitarea, modernizarea și punerea în valoare a acestui monument de patrimnoniu”, a concluzionat Simion Crețu.

O altă prezentare inedită în cadrul formului a fost a celei mai noi perle a atracțiilor turistice brașovene, Dino Parc, susținută de Adrian Apostu. Este vorba despre un parc tematic, care a costat 5 milioane de euro, realizat în mare parte din fonduri europene.

[nggallery id=705]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Poiana Vadului: Dragomir Avram – Un Om pentru Oameni, la Primăria Poiana Vadului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Poiana Vadului: Dragomir Avram – Un Om pentru Oameni, la Primăria Poiana Vadului USR Poiana Vadului are deosebita plăcere de a vă prezenta candidatul pentru funcția de primar, domnul Dragomir Avram. Cu o experiență de peste 20 de ani în serviciul comunității, atât ca poștaș, cât și ca viceprimar, Dragomir […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea