FOTO: Flori şi poezie pentru Martirii de la Râpa Robilor Aiud, de Ziua naţională a martirilor din temniţele comuniste
În data de 14 mai, 2018, de Ziua naţională a martirilor din temniţele comuniste, elevi şi profesori de la şcoli din Aiud, Ciumbrud şi Rădeşti (Școala Gimnazială ”Axente Sever” Aiud, Școala Gimnazială ”Ovidiu Hulea” Aiud, Colegiul Tehnic Aiud, Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud, Liceu Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” Ciumbrud, Școala Gimnazială “Demetriu Radu” Rădeşti) au venit cu flori la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci Aiud, în semn de omagiu adus martirilor care au pătimit în Penitenciarul Aiud în timpul prigoanei comuniste şi ale căror trupuri neînsufleţite au fost aruncate în groapa comună de la Râpa Robilor.
Stareţul mănăstirii, Protosinghel Gavriil Vărvăruc, a primit cu multă căldură sufletească grupurile de elevi şi profesori. Sfinţia sa le-a vorbit despre semnificaţia zilei de 14 mai şi a insistat asupra unor exemple de elevi nevinovaţi, închişi, care şi-au asumat cu mult curaj condiţia de deţinut politic într-un regim cumplit de represiv.
În discursul său, Părintele Stareţ a făcut trimiteri la onestitatea, modestia, moralitatea, credinţa în Dumnezeu – valori pentru care martirii au pătimit în închisoarea comunistă. Referirile sale la viaţa carcerală au vizat dragostea şi spiritul de sacrificiu al deţinuţilor – unul pentru celălalt – indiferent de etnia sau religia lor. Elevii au fost sfătuiţi să îşi cultive frumuseţea spirituală cu care au fost înzestraţi, să se roage mai mult şi, mai ales, să acorde mai multă atenţie şi dragoste aproapelui.
Elevii îndrumaţi de bibl. Horvath Kinga, prof. Trînc Sofia, prof. Boldor Elena, prof. Păcurar Simona, prof. Cordoş Adriana, bibl. Oargă Maria, prof. Buta Ramona, prof. Oţel Camelia, prof. Tiutiu Daniel, prof. Nicoară Antoaneta, bibl. Farca Victoria, prof. Tocănel Alina, prof. Szilaghi Anemona, prof. Knall Alina, prof. Gâlea Gabriela, bibl. Maria Mihet, prof. Popa Larisa au recitat cu multă evlavie poezii scrise de poeţii martiri în închisoare.
Momentul omagial a făcut parte din Proiectul educaţional “ Poezia mărturie din temniţa comunistă”, iniţiat de Liceul Tehnologic Ocna Mureş. În cadrul aceluiaşi proiect, de Ziua Poeziei – 21 martie, a avut loc, în acest an, tot la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci, un eveniment cultural inedit, care a inclus, alături de elevi şi profesori de la şcoli din Aiud şi elevi si profesori de la Liceul Tehnologic Ocna Mureş, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Unirea şi Școala Gimnazială ”Simion Lazăr” Lunca Mureşului, în parteneriat cu Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud.
[nggallery id=5633]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
14 noiembrie 2024 | Peste 50 de șoferi testați pentru alcool și droguri în ultimele 24 de ore, în Alba: Amenzi de peste 32.000 lei și cinci permise reținute
14 noiembrie 2024 | Peste 50 de șoferi testați pentru alcool și droguri în ultimele 24 de ore, în Alba: Amenzi de peste 32.000 lei și cinci permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ