Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Flori şi poezie pentru Martirii de la Râpa Robilor Aiud, de Ziua naţională a martirilor din temniţele comuniste

Publicat

în

În data de 14 mai, 2018, de Ziua naţională a martirilor din temniţele comuniste, elevi şi profesori de la şcoli din Aiud, Ciumbrud şi Rădeşti (Școala Gimnazială ”Axente Sever” Aiud, Școala Gimnazială ”Ovidiu Hulea” Aiud, Colegiul Tehnic Aiud, Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud, Liceu Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” Ciumbrud, Școala Gimnazială “Demetriu Radu” Rădeşti) au venit cu flori la Schitul Înălţarea  Sfintei Cruci Aiud, în semn de omagiu adus martirilor care au pătimit în Penitenciarul Aiud în timpul prigoanei comuniste şi ale căror trupuri neînsufleţite au fost aruncate în groapa comună de la Râpa Robilor.

Stareţul mănăstirii, Protosinghel Gavriil Vărvăruc, a primit cu multă căldură sufletească grupurile de elevi şi profesori. Sfinţia sa le-a vorbit despre semnificaţia zilei de 14 mai şi a insistat asupra unor exemple de elevi nevinovaţi, închişi, care şi-au asumat cu mult curaj condiţia de deţinut politic într-un regim cumplit de represiv.

În discursul său, Părintele Stareţ a făcut trimiteri la onestitatea, modestia, moralitatea, credinţa în Dumnezeu – valori pentru care martirii au pătimit în închisoarea comunistă. Referirile sale la viaţa carcerală au vizat dragostea şi spiritul de sacrificiu  al deţinuţilor – unul pentru celălalt – indiferent de etnia sau religia lor. Elevii au fost sfătuiţi să îşi cultive frumuseţea spirituală cu care au fost înzestraţi, să se roage mai mult şi, mai ales, să acorde mai multă atenţie şi dragoste aproapelui.

Electrica Furnizare Discount

Elevii îndrumaţi de  bibl. Horvath Kinga, prof. Trînc Sofia, prof. Boldor  Elena, prof. Păcurar Simona, prof. Cordoş Adriana, bibl. Oargă Maria, prof. Buta Ramona, prof. Oţel Camelia, prof. Tiutiu Daniel, prof. Nicoară Antoaneta, bibl. Farca Victoria, prof. Tocănel Alina, prof. Szilaghi Anemona, prof. Knall Alina, prof. Gâlea Gabriela, bibl. Maria Mihet, prof. Popa Larisa au recitat cu multă evlavie poezii scrise de poeţii martiri în închisoare.

Momentul omagial a făcut parte din Proiectul educaţional “ Poezia mărturie din temniţa comunistă”, iniţiat de Liceul Tehnologic Ocna Mureş. În cadrul aceluiaşi proiect, de Ziua Poeziei – 21 martie, a avut loc, în acest an, tot la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci, un eveniment cultural inedit, care a inclus, alături de elevi şi profesori de la şcoli din Aiud şi elevi si profesori de la Liceul Tehnologic Ocna Mureş, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Unirea şi Școala Gimnazială ”Simion Lazăr” Lunca Mureşului, în parteneriat cu Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud.

[nggallery id=5633]

 

Publicitate

Curier Județean

FOTO| IPJ Alba: Elevii de la două școli din județ au discutat cu polițiștii despre siguranța școlară, prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale

Publicat

în

IPJ Alba: Elevii de la două școli din județ au discutat cu polițiștii despre siguranța școlară, prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale

Elevii de la școlile din Galda de Jos și Sântimbru au discutat cu polițiștii despre siguranță. Temele au fost diverse, de la prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale la siguranța pe internet și prevenirea victimizării din folosirea obiectelor cu conținut pirotehnic.

Ieri, 8 decembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat activităţi informativ – preventive la Școala Gimnazială ”Ioan de Hunedoara” Sântimbru și la Școala Gimnazială ”Nicola Drăgan” Galda de Jos.
Peste 100 de elevi ai acestor unități de învățământ au participat la dezbaterile care au vizat prevenirea bullying-ului, prevenirea victimizării din infracțiuni și din accidente rutiere și despre siguranța pe internet.

Tinerilor le-au fost prezentate și materialele campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor ”Atingeri Nedorite”, care este derulată de Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, în această perioadă.

Electrica Furnizare Discount

Aceștia au aflat care sunt mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a se informa precum și faptul că pot suna gratuit la 116.111, linie europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, sau scrie la [email protected] și pe platforma online a organizației https//www.116111.

Un alt subiect discutat împreună cu adolescenții a fost legat de prevederile legale privind articolele cu conținut pirotehnic și pericolele la care se expun odată cu folosirea acestora. Pe lângă pagubele materiale, articolele cu conținut pirotehnic, utilizate fără respectarea prevederilor legale, pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.

Siguranţa în şcoli rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar activităţile preventive vor continua pe durata întregului an școlar.

Citește mai mult

Curier Județean

A pus în pericol siguranța participanților la trafic: Bărbat din ALBA depistat la volan după mai multe păhărele

Publicat

în

A pus în pericol siguranța participanților la trafic: Bărbat din ALBA depistat la volan după mai multe păhărele

La data de 9 decembrie 2021, în jurul orei 00.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat, de 38 de ani, din comuna Câlnic, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Electrica Furnizare Discount

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citește mai mult

Curier Județean

Un nou supermarket Kaufland, la Alba Iulia. Populația, consultată în privința Planului Urbanistic Zonal

Publicat

în

Un nou supermarket Kaufland, la Alba Iulia. Populația, consultată în privința Planului Urbanistic Zonal

Municipiul Alba Iulia va avea un nou supermarket, lanțul de magazine Kaufland urmând să construiască încă un magazin în orașul Unirii, pe strada Tudor Vladimirescu numărul 78. Planul Urbanistic Zonal a intrat în consultare publică, împreună cu alte două proiecte.

1. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,, MODIFICARE REGLEMENTARI PUZ APROBAT PRIN HCL 198, ART. 18/22.05.2018 ”ALBA IULIA, STR. ALCALA DE HENARES, NR. 2, solicitant SC ATOL IMO SRL SI TECNOSTAR CONSULTING SRL.

2. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,, ELABORARE PUZ PENTRU CONSTRUIRE HIPERMARKET KAUFLAND SI CONSTRUCTII ANEXE, AMENAJARI EXTERIOARE INCINTA, AMENAJARI ACCESE RUTIERE SI PIETONALE DIN DRUMURI PUBLICE, IMPREJMUIRE TEREN; ELEMENTE PUBLICITARE- modificare reglementari aprobate cu HCL 115/2016, art 13” ALBA IULIA, STR.TUDOR VALDIMIRESCU NR.78, solicitant KAUFLAND ROMANIA SCS.

Electrica Furnizare Discount

3. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,,ELABORARE PUZ PENTRU REGLEMENTARE TRAMA STRADALA SI LOTURI IN VEDEREA CONSTRUIRII LOCUINTE INDIVIDUALE” ALBA IULIA, STR. ARTARULUI, FN, solicitant STOIA EUGEN, TEODORESCU ADRIANA GEORGETA, POPESCU DAN MIHAI, COSMA ANCA NICOLETA, COSMA VASILE TIBERIU.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre, se pot depune în scris specificându-se articolul sau articolele din proiect sau regulament la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, de pe str. : Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură sau în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected] în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 23.12.2021, ora.16.00.

Proiectele de hotărâre și documentația referitoare la aceste proiecte pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului) sau pe site-ul instituției www.apulum.ro, secțiunea Consultare publică.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare