Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Festivalul Copilăriei, la Liceul Sportiv din Alba Iulia. Proiectul ”ÎȚI ARĂT CĂ POT” al echipei Flash, la final

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

iti arat ca pot12Elevi ai Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia au derulat în ultimele două luni proiectul intitulat “ÎȚİ ARĂT CĂ POT“, proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank.

În cadrul acestui proiect echipa “Flash”, formată din 7 elevi ai Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia – Lungoci Daniela, Fleșer Andreea, Șulumete Karina, Petrifălean Iuliana, Smajlovic Amela, David Paula, Danci Alexandru, coordonați de prof. Mirela Jurcă – a demarat o serie de activități pentru a reînvia jocurile copilăriei de altădată prin practicarea lor de către elevi si adulți, în detrimetrul telefonului, calculatorului, tabletei, a diferitelor gadgeturi care limitează dezvoltarea socio-emotionala a elevilor.

Plecând de la binecunoscutul obicei al copiilor, al tinerilor si al adulților de a utiliza în mod excesiv telefoanele mobile, de a prefera să își petreacă cea mai mare parte a timpului pe pagina de Facebook, de a petrece ore întregi în fața calculatorului sau a televizorului devenind sedentari, inventând scutiri medicale pentru a fugi de la ore, proiectul și-a propuns să demonstreze că mișcarea prin joc este esențială pentru organism, că poate duce chiar la performanță, întrucât elevii liceului nostru sunt campioni naționali și câștigători de premii la baschet, handball, fotbal, atletism. Deasemenea proiectul și-a propus să valorifice potențialul creativ prin implicarea elevilor în diferite jocuri și creșterea gradului de socializare în rândul participanților.

Proiectul și-a propus promovarea unui stil de viață sănătos în rândul celor 350 de copii de 6-10 ani din cadrul liceului și a 20 de adulți. Prima etapă a proiectului a avut loc în data de 13 mai 2015, în incinta Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia, unde a avut loc lansarea proiectului” ÎȚI ARĂT CĂ POT”. Echipa a amenajat standuri unde a oferit pliante elevilor școlii, cu scopul de a informa publicul privind beneficiile practicarii sportului, prin jocuri de altădată, asupra sănătății și dezvoltării armonioase a organismului. Prin promovarea jocurilor în rândul elevilor echipa „Flash” a urmărit să realizeze o informarare a elevilor cu privire la importanța jocurilor în detrimentul folosirii telefoanelor mobile și a internetului.

În data de 17 mai 2015 a avut loc a doua activitate a proiectului „Iti arăt că pot”, organizată de echipa Flash în Cetatea Alba Carolina, în zona statuii lui Mihai Viteazul. Echipa Flash, fiind dornică de o schimbare în comunitate, și-a ales ca obiectiv combaterea vieții sedentare și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și al adulților. Astfel, elevii au realizat un stand în aer liber unde au reușit să convingă 20 de adulți, trecători, să renunțe pentu un timp scurt la telefon și să încerce să-și aducă aminte de cea mai frumoasă perioadă a vieții, copilaria. Persoanele care au acceptat provocarea echipei (cea de a renunța la telefon) au fost rugate să explice unul din jocurile copilăriei lor și apoi să-l joace cu membrii echipei. Participanții și-au adus aminte cu zâmbetul pe buze de perioada frumoasă a copilariei lor și au dovedit că pot renunța la telefon făcând alte activități mai plăcute.

De-a lungul proiectului, Echipa Flash și-a lărgit orizontul copilariei, astfel fiind bine pregătită pentru a crea o zi specială pentru cei mici cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Astfel, în data de 3 iunie, s-a desfășurat ultima activitate din cadrul proiectului, “Festivalul Copilariei“ fiind un eveniment plin de culoare, magie, personaje de poveste și multă joacă, organizat în sala de sport și în curtea Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia. La acest eveniment au luat parte Dorin Sava, directorul Fundației Comunitare Alba, Simona Fara și Georgiana Costea, voluntari YouthBank, dar și directorul Liceului cu Program Sportiv, prof. Nicușor Marcu. Elevii liceului din clasele 0-IV s-au putut bucura de personajele de basm, pentru că membrii echipei “ Flash” s-au costumat în personaje îndrăgite de cei mici: Elsa, Albă ca Zăpada, Minnie, Mikey, Doctorița Plușica și Clovnii au luat locul membrilor echipei, iar fiecare personaj a pregatit câte un joc pentru copii. În pauza mare, elevii au avut parte de multe surprize: magicieni și mascote au intreținut atmosfera, iar o ploaie de baloane a invadat curtea liceului. În final, cei 350 de participanți au fost premiați cu diplome și medalii.

În urma activităților, echipa de proiect a dorit ca cei 350 de copii și cei 20 de adulți să conștientizeze importanța jocurilor în detrimentul telefoanelor, calculatorului și altor gadget-uri la modă. În urma acestui proiect finanțat de Fundaţia Comunitară Alba, Liceul cu Program Sportiv beneficiază acum de o Ludotecă, o sală dotată cu diferite jocuri, jucării și costume de petrecere pentru copii, special amenajată pentru beneficiarii școlii. Ludoteca liceului nostru va fi un centru recreativ, educativ, social și cultural, care va funcționa ca și parte a educației nonformale. Pe viitor, echipa „Flash” isi doreste sa se ocupe de activitatile din Ludoteca si de zonele functionale ale acesteia: un spatiu dedicat pentru joc, dotat cu o biblioteca de jocuri (de masa, dinamice, jocuri educative, de logica, de tranzactii, pentru dezvoltarea atentiei, memoriei, constructoare, nationale si internationale, etc.), un spatiu dedicat activitatilor de laborator, dotat cu materialele necesare pentru realizarea atelierelor de creatie, de lectura, sportiv, de relaxare, de arta teatrala, un spatiu dedicat activitătilor de ludoterapie, ce cuprinde materiale destinate recuperarii dificultatilor emotionale (timiditate, anxietate, agresivitate), sociale si de comportament la copii prin joc.

Elevii care au participat activ în acest proiect important au achiziţionat competenţe valoroase şi necesare pentru dezvoltarea lor personală.

”Mulțumim încă o dată Fundației Comunitare Alba și voluntarilor YouthBank pentru acest program și pentru că sprijină tinerii, de asemenea organizației gazde – Asociaţia SM Speromax Alba și nu în ultimul rând conducerii Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia, care ne-a ajutat la desfășurarea și implementarea activitaăților din proiect”, au transmis inițiatorii proiectului.

Programul YuothBank. ste coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale și are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia, Dacia Market și Giro. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 –2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul a avut ca organizație gazdă Asociația SM Speromax Alba.

[nggallery id=613]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea