FOTO| Fenomen SPECTACULOS pe cerul de la Sebeș: Curcubeu circular, în jurul soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează
FOTO| Fenomen SPECTACULOS pe cerul de la Sebeș: Curcubeu circular, în jurul soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează
În cursul zilei de vineri, 9 iunie, în Municipiul Sebeș a putu fi observat un fenomen spectaculos, un curcubeu circular, format în jurul soarelui. Fenomenul poartă numele de halou solar.
O aureolă solară formată în atmosferă, despre care meteorologii spun că poate fi văzută destul de rar pe cer, a putut fi observată vineri, în jurul orelor 11.00, deasupra municipiului Sebeș.
Un locuitor a postat pe pagina de socializare câteva imagini, pe pagina de socializare, în care prezintă fenomenul, bucurându-se de numeroase reacții pozitive.
Potrivit specialiştilor, haloul este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiţii atmosferice propice. Meteorologii spun că nimbul apare din cauza reflexiei sau refracţiei luminii în cristale de gheaţă care sunt prezente la nori de mare altitudine.
Pe site-ului descopera.ro, haloul este descris ca un cerc format în jurul soarelui, uneori irizat în culorile curcubeului, datorat interacţiunii dintre lumina solară şi cristalele fine de gheaţă din nori de tip cirrus, aflaţi la 5-10 km înălţime. Cristalele se comportă ca nişte prisme şi oglinzi minuscule, în număr de miliarde, iar spectacolul este dat de fenomene optice precum reflexia şi refracţia luminii în cristalele de gheaţă, precum şi de dispersia care produce descompunerea luminii în cele 7 culori ale spectrului- efectul de curcubeu.
Specialiştii spun că haloul solar se formează mult mai rar decat cel format în jurul lunii şi poate văzut cam o dată la un deceniu. Se spune din bătrani că haloul prevesteşte vreme rea în următoarele 48 de ore, cum ar fi vant puternic, ploi sau temperaturi înalte, însă meteorologii nu au confirmat prin previziuni spusele din popor, mulţumindu-se să marcheze haloul ca pe un fenomen optic. Aceştia spun că haloul este doar un fenomen natural şi nu afectează condiţiile climaterice sau atmosferice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
14 noiembrie 2024 | Peste 50 de șoferi testați pentru alcool și droguri în ultimele 24 de ore, în Alba: Amenzi de peste 32.000 lei și cinci permise reținute
14 noiembrie 2024 | Peste 50 de șoferi testați pentru alcool și droguri în ultimele 24 de ore, în Alba: Amenzi de peste 32.000 lei și cinci permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii17 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ