Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Fenomen SPECTACULOS pe cerul de la Sebeș: Curcubeu circular, în jurul soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Fenomen SPECTACULOS pe cerul de la Sebeș: Curcubeu circular, în jurul soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează

În cursul zilei de vineri, 9 iunie, în Municipiul Sebeș a putu fi observat un fenomen spectaculos, un curcubeu circular, format în jurul soarelui. Fenomenul poartă numele de halou solar.

O aureolă solară formată în atmosferă, despre care meteorologii spun că poate fi văzută destul de rar pe cer, a putut fi observată vineri, în jurul orelor 11.00, deasupra municipiului Sebeș.

Un locuitor a postat pe pagina de socializare câteva imagini, pe pagina de socializare, în care prezintă fenomenul, bucurându-se de numeroase reacții pozitive.

Potrivit specialiştilor, haloul este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiţii atmosferice propice. Meteorologii spun că nimbul apare din cauza reflexiei sau refracţiei luminii în cristale de gheaţă care sunt prezente la nori de mare altitudine.

Pe site-ului descopera.ro, haloul este descris ca un cerc format în jurul soarelui, uneori irizat în culorile curcubeului, datorat interacţiunii dintre lumina solară şi cristalele fine de gheaţă din nori de tip cirrus, aflaţi la 5-10 km înălţime. Cristalele se comportă ca nişte prisme şi oglinzi minuscule, în număr de miliarde, iar spectacolul este dat de fenomene optice precum reflexia şi refracţia luminii în cristalele de gheaţă, precum şi de dispersia care produce descompunerea luminii în cele 7 culori ale spectrului- efectul de curcubeu.

Specialiştii spun că haloul solar se formează mult mai rar decat cel format în jurul lunii şi poate văzut cam o dată la un deceniu. Se spune din bătrani că haloul prevesteşte vreme rea în următoarele 48 de ore, cum ar fi vant puternic, ploi sau temperaturi înalte, însă meteorologii nu au confirmat prin previziuni spusele din popor, mulţumindu-se să marcheze haloul ca pe un fenomen optic. Aceştia spun că haloul este doar un fenomen natural şi nu afectează condiţiile climaterice sau atmosferice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 ianuarie 2025 | „Dor de Eminescu în Apuseni” la Colegiul Național Avram Iancu din Câmpeni: Momente poetice, artistice, istorice, simpozion și expoziții

Bera Larisa

Publicat

în

15 ianuarie 2025 | „Dor de Eminescu în Apuseni” la Colegiul Național Avram Iancu din Câmpeni: Momente poetice, artistice, istorice, simpozion și expoziții Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 12.00, la Colegiul Național Avram Iancu din Câmpeni se vor organiza o serie de activități cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la nașterea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea