Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Expoziții de grafică, fotografie, prezentări de carte și spectacol folcloric maghiar, la Colocviile Culturii Maghiare din Transilvania

Publicat

în

Aiudul, oraș în care multiculturalitatea a devenit un reper cotidian, a găzduit cea de-a IV-a ediție a Colocviilor Culturii Maghiare din Transilvania, în organizarea Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Fundației Inter Art Aiud, Primăriei/ Consiliului Local Aiud, în parteneriat cu Colegiul Bethlen Gabor Aiud și Asociația dr. Szasz Pal Aiud.

Manifestările din acest an au cuprins câteva elemente inedite :

–        Expoziția de grafică aplicată: Könczey Elemér  –  „Față-verso. Design de copertă de carte / sau din tainele graficii aplicate”, prezentată de  Basa Emese, organizator serate culturale Áprily Lajos și  de  Ioan Hădărig, director artistic Fundația “Inter-Art” Aiud. O expoziție incitantă realizată de un talentat grafician, o adevărată lecție de cultură privind rolul și locul copertei în spațiul cultural contemporan. Expoziția poate fi vizitată la sediul asociației culturale a comunității maghiare de pe strada Morii, nr. 24.

Elit - Gustul Desăvârșit

–        Prezentarea volumului cuprinzând creațiile literare și grafice a peste 50 de elevi de la Colegiul Bethlen Gabor din Aiud cuprinse sub titlul : A BETHLEN  SZELLEM SZÁRNYÁN. Ifjú erdélyi magyar költők és grafikusok / Tineri poeți și graficieni maghiari din Transilvania: Bakk Imola, Bartha Gábor Attila, Bíró Ágota, Csép Timea, Demény Szintia Vivien, Dunai Evelin Roberta, Fodor Evelyn Bernadett, Kiss Andrea Sára , Kocsis Kinga Julia, Kürti Márk , Lazsádi Melinda, Létai Melinda, Lukács Szikra István, Melász Alexándra Aurelia, Molnár Júlia Mónika, Molnár-Feri Orsolya, Nagy Anita, Szabó Iringó Emese, Székely Norbert, Szőcs Ioan Robert, Szőcs Noémi, Tamás Dávid, Tamási Beatrisz, Udvar Szabolcs, Vass Richárd Dániel, Zudor Mezei András, Antal Bernadett, Bakk Imola, Bakk Leila, Basa Johanna, Berszán Szidónia, Bodor Krisztina, Deák Orsolya, Fari Krisztina, Fekete Adriene, Horváth Ingrid, Karsai Noémi, Kerekes Noémi, Kiss Orsi, Kőmives Albert, Kovács Barbara, Lukács Orsolya, Moga Petra, Molnár Krisztina, Molnár Orsi, Novák Erika Kinga, Nyirai Orsolya Éva, Onișor Aron, Sikó Dalma, Szabó Ingrid, Szabó Júlia, Szakács Amália, Szakács Endre, Tamás Noémi, Timár Jenő, Tövisi Zoltán, Varga Mária Magdolna, Veres Tivadar.  Apărut în colecția revistei Aiudul literar, nr. 48 / 2017, volumul a fost coordonat din partea colegiului de profesorii: Szőcs Ildikó, Fodor Brigitta, Fodor Katalin, Kovács Kinga, Graţiela Tiutiu, Deák Rodica. „Un nou proiect realizat de tineri aparținând comunității maghiare în colaborare cu Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud și Fundația Inter-Art Aiud. Un proiect cuprinzând poeme scrise în limba maghiară și poeme scrise în limba română dar și desene realizate de elevi ai Colegiului Bethlen Gabor Aiud. Volumul se constituie într-un atelier de lucru în care trăirile și sentimentele sunt conturate în exprimarea unui spațiu cultural și identitar. O poveste în imagini și cuvinte, în interpretări și definiri tributare vârstei. O carte care rămâne și un interesant document / studiu sociologic privind raportarea la un anume timp și spațiu cultural, la zone contemporane de exprimare și comunicare, la dimensiunea de expresie a cuvântului și a imaginii.” – arată în cuvântul înainte  scriitorul Ioan Hădărig.

–        Prezentările de carte au cuprins două importante și reprezentative albume de artă : “ Viziuni și Gânduri”, autori:  Balog Zoltán, Balog Stefan, Editura Altip, Alba Iulia, 2017 ; “Aiudul în alb și negru, văzut de Robert Lixandru, Ștefan Balog, Andrei Bakó, Ioan Hădărig”, Aiudul literar, nr. 47/2016, colecția ArtAiud;

–        Expoziție de fotografie: Lőrincz Konrád, “La răscruce de lumini”, deschisă în holul expozițional al Căminului Cultural din Cimbrud a reprezentat un important moment artistic prin valoarea lucrărilor expuse, printr-o abordare personalizată a spațiului fotografiei artistice, prin talent și dimensiune creativă. Expoziția poate fi vizitat zilnic, la Căminul Cultural Ciumbrud, str. Vasile Lucaciu, nr.1 ( la 5 km de Aiud).

–        Spectacolul folcloric maghiar a reprezentat un moment important atât prin valoarea sa educativă de păstrare și promovare a patrimoniului cultural maghiar din Transilvania (muzică și dansuri populare specifice diferitelor zone) dar și de talentul și dăruirea membrilor formațiilor de dansuri populare, interpreților vocali și instrumentali. Felicitări pentru munca depusă, pentru calitatea artistică a spectacolului tuturor participanților precum și coordonatorilor: doamna Boros Erzsébet, formația de dansuri populare din Ciumbrud și domnul  Kónya Tibor de la formația de dansuri populare Fügevirág / Floare de smochin din Aiud, formații componente ale Ansamblului Folcloric Maghiar de la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud.

Colocviile Culturii Maghiare din Transilvania, aflate la cea de-a IV-a ediție,  au fost onorate pe un public inimos si de participarea doamnei Lőrincz Helga, viceprimarul municipiului Aiud, reprezentant al  comunității maghiare, de doamna Szőcs Ildikó, directorul Colegiului Bethlen Gabor Aiud.

[nggallery id=4110]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

Publicat

în

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din municipiu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este la prima faptă de acest fel, fiind depistat și în luna aprilie a acestui an, conducând fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de bărbat, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore și l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa sub măsura preventivă a controlului judiciar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 54 de ani, din Câmpeni, prins de către polițiști în timp ce conducea fără să dețină permis. S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Bărbat de 54 de ani, din Câmpeni, prins de către polițiști în timp ce conducea fără să dețină permis. S-a ales cu dosar penal

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 20.30, polițiștii din Câmpeni au depistat un bărbat, de 54 de ani, din Câmpeni, în timp ce conducea un autoturism pe strada Dumbravei din oraș, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare