FOTO Expoziție de fotografie, simpozion științific și paradă cu torțe, în prima zi a ”Festivalul Cetăților Dacice –Cugir”
Festivalul cetăților dacice de la Cugir a debutat vineri, la Casa de Cultură cu expoziţia de fotografie intitulată „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava” realizată de Şcoala de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba în cadrul căreia au expus cei mai buni cursanţi ai clasei de „Arte vizuale moderne”, coordonaţi de Vasile Sârb. Operele de artă fotografică sunt realizate de Alexandru Popa, Alin Chirilă, Anca Covaciu, Diana Popescu, Raul Knall, Ioan Sorin Popa, Augustin Hăprian, Horaţiu Muntean.
După vernisajul expoziției de fotografie a avut loc un simpozion național pe teme de istorie cu participarea Universității Sapienția Miercurea Ciuc: ,,Trecutul la prezentul continuu”- lucrare prezentată de lector dr. Asociat Valentin Trifescu; Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca: ,,Creația artistic în perioada contemporană. Valori și identități culturale” – lucrare prezentată de psiholog Gabriela Toca; Institutul de Arheologie Iași: ,,Considerații privind fortificațiile dacice din Munții Șureanu” –lucrare aparținând dr. Alexandru Berzova.
Tot vineri vineri, au avut loc manifestări de muzică şi teatru, astfel că de la ora 20.00, pe scena Casei de Cultură din Cugir s-a desfășurat un concert de muzică de cameră al Cvartetului de coarde din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba iulia,iar de la ora 20.30, Trupa Skepsis a pus în scenă piesa de teatru „Zamolxe – mister păgân”, după un text de Lucian Blaga
Unul din cele mai aşteptat moment ale zilei a fost parada cu torţe, eveniment desfășurat de la ora 21.30, unde luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe au defilat pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.
Programul zilelor de sâmbătă și duminică, cuprinde alte evenimente culturale, spectacole, lupte între daci şi romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Peste 150 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele locale.
Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja o tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la ce-a de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.
Organizatorii evenimentului de la Cugir sunt: Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Loca și Casa de cultură Cugir.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun