FOTO: Expoziție de artă plastică semnată de Ioan Victor Cacovean – Culoare și măestrie cadou de Crăciun pentru aiudeni
După aproape 20 de expoziții personale cuprinzând sute de lucrări de inalt nivel artistic, aiudeanul Ioan Victor Cacovean a venit din nou să ne „povestească„ pictural unele „Impresii Transilvane”.
Cunoscut ca fiind unul dintre „greii” artelor plastice aiudene și autorul a sute de lucrări plastice de valoare certă care au făcut obiectul expozițiilor sale personale și a câtorva zeci de participări la expoziții colective naționale și internaționale, Ioan victor Cacoveanu a revenit, în luna cadourilor, vineri 12 decembrie 2014 cu un cadou pentru publicul aiudean amator de arte frumoase.
Vernisată în prezența primarului și viceprimarului municipiului Aiud și a președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România, expoziția propusă de autor a cuprins peste 40 de lucrări plastice executate în tehnica ulei pe pânză elogiate de președintele UAP domnul Traian Mârza.
Se pare că în cei aproape 30 de ani de picrură Ioan Victor Cacovean a găsit o modalitate de exprimare și se folosește de arta sa ca de un instrument care vorbeaște despre el, despre trăirile sale, despre ceea ce simte și ce crede despre lumea în care trăiește.
Dicționarul de cuvinte plastice folosit de artist a reușit să alcătuiască adevărate povestiri despre locurile pe care le-a colindat de-a lungul și de-a latul Transilvaniei.
Cele peste 40 de lucrări prezentate, elaborate cu migală și efervescență creatoare, demonstrează că artistul și-a impus crearea unor opere deschise, care să pună la muncă și privitorul, tranformându-le astfel într-un fel de lucrări cu valen’e interactive, fapt care le asigură un acces direct spre intelectul privitorului.
Deși la o primă vedere lucrările lui Ioan Victor Cacoveanu sunt figurative prin conținutul și elementele stilistice, prin paleta cromatică folosită, ele sunt aidoma unor organisme în evoluție care nu in cu strictețe rigoarea construcției ce dictează adese ori raportări cromatice. Se pare că, pentru autor, picturalitatea peisajelor și lucrările sale sunt un fel de laborator pentru experiențe ample, liniștite, uneori agitate.
Manierele de exprimare plastică, modalitățile în care mânuiește penelul și culoarea dar mai ales valoarea picturală a lucrărilor sale îl postează pe Ioan Victor Cacovean în eșalonul fruntaș și de succes al clasamentului plasticienilor din județ, lucrările lui fiind prezente în muzee de artă contemporană și colecții particulare din România, Austria, Franța, Germania, SUA, Ungaria, etc.
Dorel Lazăr
[nggallery id=2771]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie
31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din […]
FOTO | Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu”
Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu” Începând din anul 2006, profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu, originar din „Capitala Țării Moților”, oferă premii în bani elevilor merituoși, absolvenți de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Avram Iancu”, iar […]
FOTO | Grupa Mică „Ciupercuțe”, de la Grădinița cu program prelungit Scufița Roșie – Alba Iulia – Exploratori ai Naturii în Proiectul eTwinning „STEAM for the Ecosystem”
Grupa Mică „Ciupercuțe”, de la Grădinița cu program prelungit Scufița Roșie – Alba Iulia – Exploratori ai Naturii în Proiectul eTwinning „STEAM for the Ecosystem” Steam for the Ecosystem este un proiect Etwinning, desfășurat la grupa mica Ciupercuțe de la Gădinița cu program prelungit Scufița Roșia – Alba Iulia, în perioada februarie – iunie 2025. […]