Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO EXPOZIŢIE: Avram Iancu, omagiat la Sala Unirii din Alba Iulia, la 190 de ani de la naştere

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avram Iancu Sala Unirii01Astăzi, la Sala Unirii din Alba Iulia a fost vernisată expoziţia “Un erou în portrete. Avram Iancu (1824-1872). 190 de ani de la naştere”. Împlinirea a 190 de ani de la naşterea lui Avram Iancu a oferit prilejul şi mai ales onoarea de a omagia o expoziţie în cinstea Craiului Moţilor. Din păcate a fost o expoziţie săracă din punct de vedere financiar şi uman, puţini conjudeţeni alegând să participe, dar va putea fi vizitată până în 15 iunie.

Avram Iancu a făcut parte dintr-o generaţie de lideri români care au înţeles pe deplin spiritul vremii în care au trăit şi care, înţelegând acest spirit, necondiţionat s-au aşezat în slujba neamului lor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„O personalitate de marcă din istoria Transilvaniei, un om care pe drept cuvânt şi-a obţinut titulatura de Crai al Munţilor din Apuseni, si acest lucru cu siguranţă s-a datorat faptului că omul acesta avea reale calităţi, era un lider înnăscut care punea mai presus interesele comunităţii decât interesele personale. Nu s-a oprit din a-şi sacrifica viaţa pentru interesele comunităţii, nu aş putea să dau nume de om din zilele noastre care ar putea ajunge la nivelul lui Avram Iancu”, a spus muzeograful Ionela Mircea.

Simbol al naţiunii române şi al devotamentului pentru ţară, talentat conducător de oşti, vizionar, suflet din sufletul neamului său, omul căruia tradiţia populară i-a creat aura unui erou de legendă, Avram Iancu a fost portretizat cu ajutorul condeiului de către contemporanii săi şi, mai târziu, pe baza documentelor de arhivă, de istorici şi literaţi. Chipul lui Iancu ni s-a păstrat graţie artiştilor timpului prin cele câteva portrete ce i-au fost făcute de către pictori şi fotografi, cel mai cunoscut fiind realizat de Barbu Iscovescu în ianuarie 1849 când s-a aflat, alături de alţi revoluţionari munteni, în tabăra Craiului Moţilor din Munţii Apuseni.

[nggallery id=1712]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă de la Ierusalim. Când va ajunge la Alba Iulia?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă de la Ierusalim. Când va ajunge la Alba Iulia? Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Otopeni, anunță Patriarhia Română. Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală la ora 19.00, potrivit mediafax. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea