Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii iunie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Sicriul de aur”, carte care a fost tipărită la Sebeș, în anul 1683

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Exponatul lunii iunie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Sicriul de aur”, carte care a fost tipărită la Sebeș, în anul 1683

Exponatul lunii iunie 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este cartea „Sicriul de aur”, o lucrare extrem de valoroasă atât pentru istoria culturii din România, cât și pentru cea locală.

Importanța ei, din perspectiva istoriei orașului, rezidă din faptul că este una dintre cele două cărți vechi românești tipărite la Sebeș în perioada principatului. „Sicriul de Aur” a apărut în 1683 și este, din punct de vedere cronologic, a doua dintre acestea, fiind tipărită la aproape un secol după prima, „Sbornicul Slavonesc” (1580).

Cartea, intrată în patrimoniul muzeului nostru în anul 2021, are următoarele date tehnice: dimensiuni – 19,5 x 14,5 cm, 168 + 4 file și copertă realizată din tăblii de lemn îmbrăcate în piele. Lucrarea, cu titlul complet „Sicriul de aur, carte de propovedanie la morţi. Scoasă din Scripturile sfinte cu porunca și îndemnarea Măriei Sale, Apafi Mihaiu, Craiul Ardealului. Tipărit în Tipografiia noao, în Cetate în Sas-Sebeş.

Ani 1683, Sep. 17″, a fost tipărită în perioada 15 martie – 17 septembrie 1683, folosindu-se materialul tipografic din „officina” de la Alba Iulia și cuprinde o serie de predici funebre, de a căror selecție s-a îngrijit protopopul Ioan Zoba din Vinț, notarul soborului Mitropoliei Bălgradului, o importantă personalitate a vieții culturale din Transilvania, la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Valoarea cărții rezultă și din raritatea acesteia, până în prezent fiind identificate doar aproximativ 40 de exemplare, acestea regăsindu-se în colecțiile unor importante instituții, precum: Biblioteca Națională a României (8 exemplare), Biblioteca Academiei Române București (5 exemplare), Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia, Mitropolia Ortodoxă Sibiu (câte 4 exemplare), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (3 exemplare), Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia (colecția Museikon, 3 exemplare), Muzeul Județean Satu Mare, Biblioteca Sfântului Sinod București, Biblioteca Universității din Oradea, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (câte 2 exemplare) şi câte un exemplar în colecțiile Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” București, Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași și Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Sursa: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr de 19 ani, din Sebeș, suspect că s-a urcat drogat la volan: Este cercetat de către polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Tânăr de 19 ani, din Sebeș, suspect că s-a urcat drogat la volan: Este cercetat de către polițiști Un tânăr de 19 de ani, din Sebeș, este suspectat că s-a urcat drogat la volan și este cercetat de către polițiști. Conform IPJ Alba la data de 18 aprilie 2024, în jurul orei 20.40, polițiștii rutieri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea