FOTO: Excursie gratuită la București, în proiectul „Pro-Acces”: 36 de elevi din județul Alba, în vizită de documentare organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Un grup de elevi de la liceele din județul Alba incluse în proiectul „Pro-Acces” derulat de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) s-au aflat timp de două zile la București, într-o excursie gratuită de documentare la câteva muzee din Capitală și la Palatul Parlamentului. Este vorba despre 36 de elevi de la Liceul „Horea Cloșca și Crișan” Abrud, Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Colegiul Național „Avram Iancu” și Liceul Tehnologic Silvic, din Câmpeni, Liceul Teoretic Teiuș și Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna, însoțiți de cadre didactice.
Proiectul „Pro-Acces” este finanțat cu suma de 254.000 de lei de Ministerul Educaţiei Naţionale, în baza contractului CNFIS-FDI-2017-0040, Axa I: Creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior. Proiectul „Pro-Acces” are ca principal obiectiv facilitarea accesului elevilor liceelor din mediul rural sau din orașe sub 10.000 de locuitori la învățământul superior și dezvoltarea planurilor de la nivel instituțional privind accesul echitabil la studii.
Grupul a plecat în data de 11 noiembrie, cu un autocar, pe ruta Câmpeni – Alba Iulia – Sibiu – Rîmnicu-Vâlcea – Pitești – București. Liceenii din județul Alba au vizitat Muzeul Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Științe ale Naturii „Grigore Antipa”, unde au avut parte și de experimente științifice speciale.
Excursia a avut un caracter de documentare, așa încât, pe toată durata vizitei, grupul de elevi a beneficiat de ghidaj profesionist în toate muzeele vizitate, având, astfel, posibilitatea de a-și redescoperi pasiuni și de a-și satisface curiozități privind domenii variate ale științei. Acest lucru este cu atât mai important cu cât elevii claselor a XII-a sunt în pragul alegerii viitoarei cariere și vor opta pentru un anumit parcurs profesional.
Totodată, liceenii au avut șansa de a vizita Palatul Parlamentului, fiind primiți de senatorul Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care i-a însoțit pe conjudețeni prin sălile și birourile din impunătoarea clădire, oferindu-le tinerilor explicații despre modul în care funcționează Parlamentul României. La întoarcere, excursioniștii din județul Alba au făcut un popas și la Mănăstirea Cozia.
Pe toată durata excursiei, au fost alături de elevi directorul proiectului „Pro-Acces”, conf. univ. dr. Lucian Marina – președintele Senatului UAB, prof. univ. dr. Nicoleta Breaz – coordonatorul activității, conf. univ. dr. Diana Câmpan – purtătorul de cuvânt al UAB, cadre didactice universitare responsabile de implementarea proiectului, precum și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba, partener în proiect: prof. Marcela Dărămuș – inspector școlar general și prof. Ramona Cucea – inspector școlar proiecte educaționale.
„Elevii și profesorii însoțitori au beneficiat de condiții deosebite de cazare la un hotel de 3 stele din București, cu pensiune completă și de călătoria cu un autocar de ultimă generație, însoțiți și de un reprezentant oficial al firmei Colibri Tour, care a asigurat buna organizare a excursiei contractate de UAB, în calitate de organizator”, a declarat conf. univ. dr. Diana Câmpan.
Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, 72 de elevi din 9 licee din județele Alba și Hunedoara incluse în proiectul „Pro-Acces” vor beneficia gratuit de o excursie de documentare la Alba Iulia, unde, pe lângă principalele obiective de interes istoric și turistic, vor vizita și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, baza materială și tot ceea ce oferă UAB studenților săi. Ghidul proiectului „Pro-Acces” poate fi accesat aici!
[nggallery id=4875]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii