Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Elevii Școlii ,,Ioan Mihu” din Vinerea – ,,Împreună pentru o natură curată”

Publicat

în

 La Școala ,,Ioan Mihu” din Vinerea, structură a Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir s-a desfășurat  o atractivă și interesantă activitate din cadrul proiectului ,,Împreună pentru o natură curată” realizat în parteneriat cu Asociația pentru ecologie și turism ,,Năsâpiște” Cugir. Un proiect care se desfășoară din anul 2014 și care îi are drept coordonatori pe: dir. prof. Anca Stela Țîrlea, dir. adj. prof. Laura Teban, profesoarele: Ana Herlea, Mihaela Szilagyi Tomoiu,  Luminiţa Enescu, Marcel Cibu și înv. Ioan Buda.

Potrivit prof. Ana Herlea, acțiunea a constat în organizarea unui spaţiu expoziţional cu activităţile desfăşurate de membrii Asociației Năsâpişte şi elevii şcolii ,,Ioan Mihu”, pe parcursul un an.  Prezentarea a fost urmată de o scenetă scurtă  interpretată de către copiii şcolii, care au lansat un mesaj de apreciere  pentru toţi cei ce ocrotesc natura . Au urmat apoi dezbateri, explicaţii şi sfaturi utile susţinute de către președintele asociaţiei, ing. Nicolae Faur, precum și de către doi dintre membri acesteia și anume: Vasile Ţîrlea și Paul  Robert Igna. Tot cu acest prilej, s-au făcut propuneri cu activitățile ce se vor derula în cadrul amintitului proiect, pe parcursul întregului an şcolar.

Astfel, elevii și cadrele didactice s-au angajat la plantări de puieţi, ecologizarea unor zone din apropierea orașului Cugir, drumeţii, întâlniri și discuții organizate împreună cu membrii Asociației ”Năsâpişte”.  ,,Prin aceasta vom dovedi că ne pasă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, că experienţele noastre se cer continuate pe o perioadă mai lungă de timp, iar pentru inițiativele de viitor vom avea sprijinul membrilor de la ,,Năsâpiște .

Electrica Furnizare Discount

De aceea am hotărât împreună, ca prin acest proiect să-i punem pe elevii şcolii noastre  în postura de-a cunoaşte, de-a acţiona, de-a reacţiona în conformitate cu normele de protejare a naturii”, ne-a declarat Ana Herlea.

Aceasta a ținut să precizeze că elevii şcolii vor interacţiona cu persoane din medii diferite cu vârste diferite, dar cu preocupări comune de unde să înveţe  lucruri folositoare, să achiziţioneze cunoştinţe despre natură şi modalităţi de protejare  a ei,  exersarea unor abilităţi prin care să îşi formeze  atitudini  despre  muncă  şi viaţă. ,,Gesturile  mici de zi cu zi sunt cele care adunate, pot schimba mentalităţi  sau comportamente sociale, pot servi drept model, sau îndemn pentru cei indecişi”, a conchis Ana Herlea.

 (C. P.)

 

 

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Trei turiști au fost recuperați în siguranță după ce au avut nevoie de ajutorul Salvamont ALBA în zona montană  de lângă Sălciua

Publicat

în

FOTO| Trei turiști au fost recuperați în siguranță după ce au avut nevoie de ajutorul Salvamont ALBA în zona montană  de lângă Sălciua

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba a intervenit în urma unui apel venit prin 112.

Salvatorii Montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Alba au intervenit în zona comunei Sălciua pentru a ajuta trei persoane din Turda care la venirea întunericului nu erau echipate corespunzător pentru timp de noapte.

Cele trei persoane au fost aduse în siguranță la baza muntelui. La acțiune au participat trei salvatori montani și doi voluntari.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Refacerea ecologică a Râului Mureș, prin popularea cu pește, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Publicat

în

Refacerea ecologică a Râului Mureș, prin popularea cu pește, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, din data de 27 octombrie, se află și proiectul de hotărâre privind aprobarea acţiunii de refacere ecologică prin populare cu peşte a Râului Mureş.

Pentru susţinerea şi implementarea unui proiect de populare a Râului Mureş cu crap se impune încheierea unui protocol de parteneriat cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba. Acest proiect se doreşte o continuare a proiectului derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba lulia, finalizat cu o populare cu peste 1000 buc de cegă, în 22 decembrie 2017, în zona Municipiului Alba lulia, iar ulterior cu crap.

Electrica Furnizare Discount

Analizând speciile în declin, dar şi speciile cele mai uşor adaptabile, care să satisfacă şi să acopere o nişă cât mai largă din ecosistem propunerea AJVPS Alba de a încerca să populeze cu o specie prolifică, nepretenţioasă , rezistentă la poluare şi variaţii majore de debite – CRAPUL.

Importanţa proiectului constă în contribuţia la refacerea ecosistemului acvatic, respectiv repopularea Râului Mureş cu crap, respectiv conştientizarea populaţiei, a pescarilor sportivi şi a tinerilor asupra păstrării unui mediu sănătos, încercând şi educarea pescarilor sportivi privind un pescuit sustenabil şi cu perspective de dezvoltare în viitor. Totodată se precizează că acţiunile de refacere a mediului, a faunei şi a florei, sunt necesare în prezent pentru a contribui la refacerea mediului înconjurător şi la dezvoltarea durabilă, orice acţiune în acest sens fiind un semnal pozitiv atât pentru albaiulieni, cât şi pentru agenţii economici, a căror implicare ar trebui să fie activă în anii viitori.

Bugetul solicitat pentru implementarea proiectului de repopulare cu crap este 15000 lei, sumă din care Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba va achiziţiona de la o crescătorie autorizată, cu Certificat de Conformitate 1000 kg crap.

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba va promova acţiunea de populare, va mediatiza susţinerea financiară asigurată de Primăria municipiului Alba lulia şi va depune până la data de 31.12.2021 un raport descriptiv şi decontul aferent implementării proiectului.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Mobilizare la lucrările pentru drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud: Când va fi terminată șoseaua modernă cu 3 benzi, trotuare și pistă de biciclete

Publicat

în

Mobilizare la lucrările pentru drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud: Când va fi terminată șoseaua modernă cu 3 benzi, trotuare și pistă de biciclete

Lucrările la Drumul Județean 107 sunt în plină desfășurare, tronsonul care se află în apropierea Autostrăzii A 10 Sebeş – Turda şi face legătura directă cu DN 1 – varianta de ocolire a Municipiului Alba Iulia, urmând să fie terminat până la finalul acestui an.

Drumul va fi lărgit la trei benzi pe acest sector, banda suplimentară urmând a fi folosită în special pentru stocarea TIR-urilor. Pe lângă reparaţiile realizate asupra structurii rutiere, se vor realiza 3 podeţe noi şi un podeţ dalat, va fi amenajată alee pentru pietoni şi biciclişti, se vor amplasa 2 staţii de autobuz şi se vor asigura accesele la proprietăţi.

„Încheiem săptămâna cu fotografiile lucrărilor care se desfășoară pe Drumul Județean 107 (Calea Alba Iulia), drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud. Investiția este un exemplu de colaborare administrativă între Primăria Ciugud și Consiliul Județean Alba, care a decis să finanțeze această lucrare pentru a sprijini dezvoltarea economică a comunei și a județului. În final, drumul va fi o șosea modernă cu 3 benzi, cu trotuare și pistă de biciclete.

Electrica Furnizare Discount

Și da, lucrările vor fi terminate în acest an!

Vă rugăm să circulați cu prudență în zonă până la finalizarea lucrărilor! Mulțumim, șoferilor și agenților economici, pentru înțelegere!”, au scris reprezentanții primăriei Ciugud pe facebook.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare