FOTO: Elevi spanioli şi italieni în vizită la colegii lor aiudeni, în cadrul proiectului COMENIUS
Începutul lunii mai a adus pentru elevii Şcolii Gimnaziale «Axente Sever» din Aiud un plus de nerăbdare, de emoţie şi de pregătiri febrile. Între 6-9 mai 2014 aveau să primească în vizită delegaţia celor 8 elevi italieni, însoţiţi de 2 profesoare ale lor, aceiaşi pe care i-au vizitat şi ei în luna mai 2013 la ei acasă, la Lesmo, dar şi pe colegii lor spanioli din La Zubia. Aceasta în cadrul schimburilor ocazionate de proiectul Comenius multilateral derulat de scoală între 2012-2014. Au fost zile intense, pline de emoţii, de bucuria revederii dar şi de activităţi comune.
S-a realizat, împreună cu şcolile partenere, o evaluare atentă a rezultatelor proiectului, s-au prezentat produsele realizate de fiecare şcoală dar şi produsul final comun al proiectului (o broşură cu o selecţie de poveşti din cele 3 ţări, văzute din punctul de vedere al valorilor umane transmise de ele). A fost vizitată şcoala, oraşul nostru şi au fost realizate câteva activităţi comune (prezentarea documentelor realizate de fiecare şcoală, documentarea şi elaborarea unor interviuri pentru revistele scolare). Primiţi cu multă ambilitate de către primarul municipiului, Mihai Horaţiu Josan, elevii au fost familiarizaţi cu câteva date din istoria milenară a oraşului şi ţării noastre, cu realizările dar şi cu perspectiva de dezvoltare a oraşului Aiud.
Cu sprijinul autorităţilor locale, al şcolii dar şi al familiilor elevilor români, oaspeţii au putut cunoaşte câteva din frumuseţile ţării noastre. A fost vizitată Salina de la Turda, adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare (în decembrie, Salina a apărut în topul celor «25 de destinaţii de călătorie incredibile din lume») dar şi Alba-Iulia, cu superba ei cetate îmbrăcată în haină nouă, adevărată atracţie turistică prin realizarea traseului celor 3 fortificaţii. Vizita la Alba-Iulia s-a încheiat la Muzeul Naţional al Unirii, unde elevii au regăsit urme ale civilizaţiei daco-romane şi unde, cu toţii, spre marea lor surpriză, au participat la vernisajul unei expozitii pe tema «Cartea-obiect de artă» (realizata de Inter-Art Aiud şi Biblioteca Municipală din Alba-Iulia) şi la un superb micro-concert de ghitară clasică oferit de elevii albaiulieni.
Au fost câteva zile intense, emoţionante, pline de bucuria revederii, de satisfacţia de a fi dus la capăt cu bine un proiect ambiţios, interesant, plin de încarcătură educaţională dar şi emoţională. „Am încheiat astfel un proiect, după spusele colegilor de la şcolile partenere, plin de satisfacţii, gratitudine şi prietenie. Păcat că trebuie să spunem: A fost odată… Comenius”, au transmis reprezentanţii Şcolii Gimnaziale „Axente Sever” din Aiud.
[nggallery id=1695]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun