Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Elevi de la Colegiul HCC din Alba Iulia la discuții cu folkiști celebri. Lansare de carte „Taifas cu menestreli”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a debutat vineri, 20 noiembrie, la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” unde a avut loc „Cafeaua cu folk” ce a cuprins o conferinţă de presă şi o întâlnire a elevilor cu folkişti renumiţi.

Astfel peste 100 de elevi s-au întâlnit cu interpreţii Mircea Bodolan, Vali Şerban şi Florin Săsărman, dar şi cu trei dintre membrii juriului festivalului – Silvan Stâncel, Daniel Avram şi Marinela Popa – într-o discuţie savuroasă despre muzica folk.

Tinerii au pus întrebări interpreţilor şi totodată i-au provocat să povestească despre cele mai frumoase amintiri pe care le au din perioada de aur a muzicii folk, când muzica folk se trăia şi se gusta la maxim astfel încât reuşea să umple stadioane. „Cafeaua cu folk” a însemnat şi prezentarea cărţii „Taifas cu menestreli”, autori: Florin Săsărman şi Vali Şerban.

„« Taifas cu menestreli » cuprinde 31 de interviuri realizate în perioada 2002 – 2015 cu legendele muzicii folk, pietrele de temelie ale genului. Este o mare parte din istoria vie a muzicii folk româneşti şi sunt opiniile celor care au pus umărul la dezvoltarea acestui gen muzical. Vă invităm cu drag să citiţi cartea, în paginile căreia veţi regăsi trăirile reale ale cantautorilor îndrăgiţi din folkul românesc” a spus Vali Şerban.

Prima zi a festivalului este zi de concurs pentru 5 din cei 10 tineri concurenţi care au trecut în acest an de preselecţii, evoluţiile acestora fiind programate la ora 18,00 pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Seara se va încheia cu recitaluri susţinute de Laura Todică (laureată ediţia 2014 a Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”), Adrian Ivaniţchi, Cătălin Condurache & Sandy Deac, Mircea Bodolan (revenit după 10 ani de absenţă), Zoia Alecu şi Mircea Baniciu.

„Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” înseamnă 11 ani de poveste muzicală, înseamnă 11 ani în care la Alba Iulia s-au scris pagini importante în istoria muzicii folk româneşti. Povestea continuă cu acest festival care aş putea spune că are cel mai inspirat logo – o inimă mare şi roşie – ce simbolizează atât faptul că are loc în inima ţării, la Alba Iulia, dar mai ales faptul că muzica folk se ascultă cu inima fiind o cale de a te îmbogăţi sufleteşte. Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” este un regal de muzică bună şi reprezintă totodată o rampă de lansare importantă pentru tinerii care îndrăgesc acest stil muzical şi vor să îşi facă o carieră” a spus Daniela Floroian, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

 

În acest an juriul Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” este format din: Florin Săsărman (cantautor), Marinela Popa (profesor de chitară la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba), Călin Bulac (profesor de muzică, director Radio Reîntregirea Alba Iulia), Claudiu Marean (profesor de chitară, director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia), Daniel Avram (cantautor, profesor de chitară la Palatul Copiilor din Alba Iulia), Silvan Stâncel (cantautor, laureat al Festivalului de Folk „Ziua de Mâine”). Preşedintele juriului este Mihai Cosmin Popescu – redactor la Radio România.

 

Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a ajuns în acest an la cea de-a XI-a ediţie fiind organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Festivalul este, la fel ca multe alte evenimente culturale organizate în Alba, o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

 

Mai multe detalii despre Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” puteţi afla accesând site-ul festivalului www.folkalba.ro sau pagina de Facebook https://www.facebook.com/ziuademaine


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea