Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Educaţie juridică pentru elevii de liceu la Curtea de Apel Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea de Apel Alba Iulia a desfăşurat, la sfârșitul săptămânii trecute, în parteneriat cu Baroul Alba şi Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” activităţi de educaţie juridică pentru elevii de liceu din cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”din Alba Iulia.

Aproximativ 70 de elevi din clasele a IX-a şi a XII-a, însoţiţi de 7 profesori au participat în sala de judecată principală a Curţii de Apel Alba Iulia la un curs de educaţie juridică pe teme de interes susţinut de judecător Oana Maria Petraşcu şi avocat Mirona Maria Varmaga.

D-ra Mirona Maria Varmaga, avocat în cadrul Baroului Alba le-a vorbit tinerilor în principal despre drepturile dar şi despre răspunderea tinerilor în faţa legii şi a oferit exemple concrete cu privire la atragerea răspunderii civile, contravenţionale sau penale pentru fapte săvârşite de tineri de vârsta lor.

D-na Oana Maria Petraşcu, judecător în cadrul secţiei penale din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, a făcut o prezentare generală a sistemului judiciar inclusiv rolul instanţelor de judecată şi etapele soluţionării unui litigiu. Pentru a înţelege mai bine cum se desfăşoară un proces şi importanţa fiecărui participant, a fost improvizată scena unui proces penal imaginar în care, câţiva liceeni au acceptat să îmbrace robele specifice funcţiei de judecător, procuror, grefier sau avocat şi alături de ceilalţi participanţi la un proces penal (inculpaţi, martori), selectaţi tot din rândul liceenilor prezenţi, au ocupat în sala de judecată poziţiile specifice fiecăruia. În cadrul prezentării susţinute de doamna judecător despre audierea martorilor în procesul penal a fost exemplificată audierea unui martor cu identitate protejată fiind utilizat în acest sens sistemul audio-video special cu care este dotată sala de judecată, cu participarea voluntară a unuia dintre tinerii prezenţi.

La finalul prezentării tinerii şi-au exprimat curiozitatea formulând întrebări diverse despre aspectele prezentate şi despre alte chestiuni de interes pentru ei în legătură cu sistemul judiciar, inclusiv despre accederea în profesiile specifice acestuia.

Activităţile de educaţie juridică desfăşurate în parteneriat de Curtea de Apel Alba Iulia respectă tematica şi obiectivele asumate prin Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în şcoli promovat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la care au aderat uniunile profesionale din domeniul juridic şi reprezentanţi ai societăţii civile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea