Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

Foto: Două zile de sărbătoare pentru buciumani, la sfârșitul săptămânii trecute

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comuna Bucium din Munții Apuseni a fost în sărbătoare la sfârșitul săptămânii trecute, aici având loc două evenimente care a reunit atât buciumani sau fii ai localității, cât și numeroși oameni din împrejurimi sau vizitatori din alte părți: întâlnirea anuală cu buciumanii și Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa.       

Luând faptele în ordine cronologică, sâmbătă, 19 mai, în Piața Centrală din satul Bucium Poieni a debutat întâlnirea anuală cu buciumanii și iubitorii localității, întrunirea fiind organizată de Asociația ,,Baia Domnilor” și Primăria comunei Bucium. Coordonat de Mircea Costinaș și inginerul Nicolae Țandrău, președintele asociației, în programul evenimentului continuat într-o sală de festivități s-au existat numeroase momente: o lansare de carte – ,,Poveste fără sfârșit” scrisă de profesorul Ioan Bembea, originar din Bucium și fost primar al municipiului Turda, despre care au vorbit profesorul Sonia Costan și Liliana Duna; evocarea personalității colonelului Nicolae Costinaș născut în Bucium Poieni, realizată de către profesorul Mirela Crâsnic și inginerul Mircea Calciu; discursuri, acordarea unor diplome de onoare, degustări de bucate tradiționale de către invitați, o miniexpoziție de flori de mină și multe alte momente emoționante pentru numeroșii participanți.

De asemenea, în cadrul evenimentului s-a regăsit și program artistic la care au fost invitați grupul folcloric ,,Fii de moți” din Abrud, ansamblul ,,Aurarii” din Bucium, grupul ,,Țarina” al Cupru Min Abrud și mai mulți soliști, iar invitați speciali au fost maramureșenii grupului folcloric ,,Ieudenii” din comuna natală a directorului Cupru Min SA Abrud, Gheorghe Chindriș.

După întâlnirea buciumanilor, în aceeași seară, în poienile situate la peste 1150 metri altitudine de la Negrileasa, a debutat ,,Sărbătoarea Narciselor”, eveniment ce se desfășoară în preajma zilei când creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Acum, sărbătoarea a fost organizată doar de administrația publică locală, fără a mai avea loc, la fel ca în ultimii ani, etapa pe zona Apuseni a festivalului-concurs ,,Cultură pentru cultură” – o marcă a Consiliului Județean Alba.

La ediția din acest an, organizatorii au pregătit pentru sâmbătă seara un program adresat tinerilor la care au fost invitate Alessandra și Bambi, urmate de discotecă în aer liber, iar duminică au fost așteptate să evolueze numeroase grupuri și interpreți de muzică populară: Ansamblul ,,Aurarii”; interpretele locale Aura Petricele și Denisa Macavei; grupul folcloric ,,Ieudenii” din Ieud, Maramureș; grupul ,,Țarina” din Abrud; Vasile Conea; formația ,,General Music” condusă de Florin Ionaș ,,Generalul” împreună cu interpreții Diana Selagea, Claudia Ionaș, Daniel Ilie.

În acest an, ,,Sărbătoarea Narciselor” a fost mai mult una a distracției și a petrecerii, deoarece din păcate – sau din fericire pentru ecologiști și mulți iubitori ai naturii – participanții nu s-au putut bucura de prea multe narcise, iar câmpurile unde creșteau altădată florile au fost distruse în mare parte de mistreți. Conform opiniilor exprimate de unii oameni pe rețelele de socializare, în acest an narcisele ar fi înflorit mai devreme cu aproape 3 săptămâni datorită vremii călduroase și ar fi fost distruse de grindina ce a căzut imediat după înflorire.

Poiana Narciselor de la Negrileasa este declarată din 1995 rezervație botanică, fiind situată într-o zonă deosebit de pitorească aparținătoare comunei Bucium. Principala cale de acces spre Negrileasa pornește de pe DN 74,  traversează prin această localitate până la intrarea în comuna Mogoș, iar apoi urmează pe un drum neasfaltat până în poienile din vârful muntelui.

Sursă foto: Facebook

Ovidiu CULDA     

[nggallery id=5656]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun

Alexandra Mates

Publicat

în

Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului)  Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea