// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO. Două zeități de acum 8.000 de ani, considerate aducătoare de fertilitate, expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia 

O pereche sacră, formată dintr-o zeitate feminină și una masculină, la care oamenii se rugau acum 8.000 de ani pentru fertilitatea pământului, dar și pentru reproducerea umană și animală, este expusă în luna ianuarie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

statueta-muzeul-din-alba-iulia005Piesa este realizată din lut și a fost găsită în anul 2014 în urma săpăturilor de la Tărtăria-Gura Luncii, județul Alba. Ea face parte din cultura Vinča și reprezintă o statuetă antropomorfă dublă, aflată într-o simbioză între un personaj masculin și unul feminin, a spus, miercuri, șeful secției de Arheologie din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Cristinel Fântâneanu, cu ocazia vernisării expoziției.

”Piesa a fost găsită în ceea ce am zis noi că ar fi o groapă de provizii sau o groapă pivniță cum i se spune mai recent. O groapă unde locuitorii așezării din acele vremuri, din mileniul șase înainte de Hristos, își țineau proviziile. Perechea sacră este formată din marea zeiță în jurul căreia se învârteau toate celelalte zeități și din care emana acel cult al fecundității și fertilității. Această zeiță mamă însă nu putea să-și exercite fecunditatea și fertilitatea decât printr-o hierogamie cu un acolit masculin pe care-l vedem în partea stângă”, a spus CristinelFântâneanu.

Pe teritoriul actual al României mai există doar o singură statuetă similară, descoperită în așezarea neolitică de la Rast, județul Dolj, în anul 1943.

Artefactul confirmă cultul perechii sacre care emană din cel al fertilității și fecundității, cult generalizat în epoca neo-eneolitică.

”Acest cult cuprindea, probabil, și fertilitatea umană, dar se referea la tot ceea ce înseamnă fertilitatea pământului, pentru roade. Neoliticul, la începutul său, este epoca în care încep să se cultive plantele. Dacă până atunci oamenii trăiau din ceea ce culegeau, în neolitic începe cultivarea primitivă a plantelor”, a mai spusCristinel Fântâneanu.

Statueta antropomorfă face parte din colecția Muzeului din Alba Iulia.

Astfel de piese sunt foarte rare, ceea ce reflectă atât circulația cât și omogenitatea ideilor și credințelor religioase ale purtătorilor culturii Vinča.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă în fiecare lună un exponat. 

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook