FOTO| Două drumuri județene spectaculoase vor lega Valea Mănăstirii (Râmeț) de Transalpina de Apuseni și Sălciua

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Două drumuri județene spectaculoase vor lega Valea Mănăstirii (Râmeț) de Transalpina de Apuseni și Sălciua

Consiliul Județean Alba pregătește, cu fonduri europene, un nou instrument de dezvoltare economică a județului • De la Sălciua de Sus la Teiuş, trecând prin Râmeț (Valea Mănăstirii) – drum asfaltat pentru scoaterea din izolare a Munților Metaliferi

Dacă ne uităm pe harta rutieră a județului Alba, vedem că zona Munților Metaliferi nu este acum străbătută de niciun drum asfaltat. Este în curs de construcție deja celebra Transalpina de Apuseni, drum care să conecteze pe direcție Est – Vest Țara de Piatră cu Autostrada Sebeș – Turda.

ELIT

Proiectul este realizat cu fonduri europene de Consiliul Județean Alba și scutește mult timp, energie și costuri de deplasare celor care din varii motive trebuie să călătorească din Valea Mureșului spre Valea Ampoiului și Valea Arieșului. Binecuvântare mai ales pentru locuitorii comunelor Râmeț, Ponor și Mogoș, acest drum va fi intersectat pe direcția Nord – Sud de un altul, tot modernizat, tot asfaltat, tot cu fonduri europene și tot de Consiliul Județean Alba (în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale Sălciua, Ponor, Râmeț, Stremț, Teiuș).

Drumul Județean 750C, căci despre el este vorba, va face obiectul unui proiect de modernizare cu fonduri europene din alocarea bugetară europeană viitoare 2021 – 2027. Dar, pentru că omul gospodar își face iarna car și vara sanie și pentru că experiențele de până acum ale derulării proiectelor cu fonduri europene ne-au arătat că uneori lucrurile demarează mai greu, la propunerea președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, s-a decis ca documentația pregătitoare pentru proiectul în cauză să fie făcută acum, mai ales că există oportunitatea de a o finanța tot cu fonduri europene, prin programul Operațional Asistență Tehnică 2014 – 2020.

Drumul Județean 750 C are traseul: Sălciua de Sus (DN 75) – Dealu Caselor – Valea Largă – Vale în Jos – Ponor – Râmeț – Valea Mănăstirii – Geoagiu de Sus – Stremț – Teiuș (DN1).

Acum este este într-o stare necorespunzătoare, unele localități de pe traseu neputând de aceea beneficia de transport public. Și turiștii se aventurează greu pe acolo, deși zona este pitorească și are numeroase atracții turistice – Poarta Zmeilor, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Cheile Geogelului, Gheile Ponorului și numeroase biserici de lemn monumente istorice etc., chiar dacă interesul lor este tot mai mare fapt demostrat de creșterea continuă, chiar și în aceste condiții, a numărului lor.

Creșterea conectivității microregiunii Munților Apuseni cu cea Văii Mureșului și cu autostrada Sebeș – Turda prin reabilitarea acestui drum județean este o necesitatea pentru revitalizarea economică a Munților Apuseni pentru încetinirea migrației populației din zonă, iar CJ Alba este decis să profite de oportunitatea oferită de fondurile europene și pentru pregătirea proiectului și pentru depunerea și implementarea lui.

Facebook Twitter Google+ YouTube