Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Documentarul Căluşarii, marele succes al primei seri a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Documentarul „Căluşarii”, o producţie Digi World, realizat în coproducţie cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, a fost marele succes al primei seri a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna.

Calusarii-DigiWorld

Filmul a fost difuzat în afara competiţiei, înainte de rularea filmelor participante în concurs şi a fost prezentat publicului de către regizorul Cristi Toporan, membru al juriului FIFE Zlatna.

Producţia Digi World este un documentar despre căluşari şi simbolismul misterios al dansului căluşului, o punte de legătură între trecut, prezent şi viitor. În prima parte a documentarului au fost prezentate faţetele necunoscute ale căluşului; un ritual precreştin, vindecător, care încă îşi mai păstrează acea parte păgână, pe care biserica şi apoi regimul comunist au încercat s-o epureze. Astăzi, ritualul se practică, într-o formă mai restrânsă, de Rusalii. Dacă în unele părţi ale ţării, obiceiul e ameninţat cu dispariţia, în altele este încă foarte viu. Reporterii Digi World au mers împreună cu o echipă de cercetători ai Muzeului Ţăranului Român, în localitatea Bârla, din judeţul Argeş, acolo unde căluşul este emblema comunei. Vizionarea documentarului „Căluşarii” s-a terminat în ropotele de aplauze ale spectatorilor, care au urmărit preţ de alte câteva ore o parte din filmele înscrise în concurs.

Palarie-Bat-si-Opinci-Calusar

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 6 iunie a.c., sunt difuzate două dintre filmele celebrei regizoare Elisabeta Bostan: „Saltimbancii” şi „Zâmbet de soare”. Cele două pelicule sunt distribuite gratuit, tot în afara competiţiei, pentru publicul larg aflat în aceste zile în Zlatna. Este una dintre surprizele organizatorilor gândită pentru zecile copii care au venit special în oraş, însoţiţi de părinţi, pentru festivalul de film.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea