FOTO| Desertul ”Veta Biriș și fetele de la Căpâlna”, un nou preparat delicios de la Chef Toma: Mod inedit de a promova tradițiile populare românești
Chef Toma, cunoscutul bucătar al Cetății Alba Carolina ne uimește și în 2023 cu ideile inedite și preparatele delicioase pe care le gătește. De data aceasta, desertul pe care albaiulianul l-a pregătit este dedicat unei artiste a folclorului românesc, interpreta de muzică populară Veta Biriș, dar și grupului Fetele de la Căpâlna.
Și când omul nu are ce face, își găsești de lucru, așa și bucătarului Cetății i-a venit ideea de a dedica un desert doamnei Veta Biriș, într-o noapte pe la ora 4.00, în timp ce urmărea emisiunea Tezaur folcloric, pe telefon. Iubind muzica populară și pe Veta Biriș, acesta a decis să își exprime respectul și admirația cum știe el mai bine, creând un desert inedit.
”Urmăream pe telefon Tezaur folcloric, eu fiind un mare iubitor de tradiții. Și dau peste videoclipul doamnei cu Fetele de la Căpâlna. Imediat mi-a venit ideea! Ce-ar fi să fac un desert cu ceea ce am văzut în videoclip? Și așa s-a născut acest desert”, povestește chef-ul.
Astfel, bucătarul Cetății a creat un desert fin, elegant, cu bun gust și rafinament. Este un mouse de ciocolată cu cireșe amare, învelit în ciocolată amăruie și acoperite cu o pastă de migdale negru cu alb, care imită costumul popular. Pălăriile sunt din ciocolată alba, frunze de măcriș și panseluțe.
”Am avut onoarea să îl dăruiesc doamnei Veta Biriș. A fost foarte apreciat de aceasta. Cu desertul Veta Biriș și fetele de la Căpâlna am vrut să promovez tradițiile noastre populare pe care tinerii din ziua de astăzi nu le mai știu. Sunt mândru de acest desert”, mai spune Cosmin Toma.
Chef-ul a mai dedicat și alte deserturi artiștilor români care s-au bucurat enorm de preparatele care le poartă numele: ”Am făcut deserturi pentru Andra, Smyle, Inna, Delia, Trei Sud Est, Alex Velea cu Antonia. Și toate aceste deserturi au fost primite cu drag de către artiști dar și gustate și apreciate.”
Desertul Veta Biriș și fetele de la Căpâlna o să apară în ceea mai mare carte de bucate pe care Chef Toma intenționează să o realizeze în această primăvară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
13,8 milioane de lei pentru un campus multifuncțional de învățământ preuniversitar la Cugir: Licitație pentru proiectare și execuție
13,8 milioane de lei pentru un campus multifuncțional de învățământ preuniversitar la Cugir: Licitație pentru proiectare și execuție Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contrctare a serviciilor de elaborare (PT+DE+DTAC+ obținerea avizelor și acordurilor +asistență tehnică din partea proiectantului +verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a […]
FOTO | Accident MORTAL pe DC 56: Un tânăr de 24 de ani a DECEDAT după ce s-a izbit cu mașina de un cap de pod. Două elicoptere SMURD au intervenit pentru alte 2 victime în cod roșu
Accident MORTAL pe DC 56: Un tânăr de 24 de ani a DECEDAT după ce s-a izbit cu mașina de un cap de pod. Două elicoptere SMURD au intervenit pentru alte 2 victime în cod roșu Un accident mortal a avut loc marți, 22 aprilie 2025, pe DC 56, între Apold și Vulcan, în județul […]
FOTO | Crina Stupariu, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I și calificare în etapa națională a olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească”. Alte rezultate remarcabile obținute de elevii militari
Crina Stupariu, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I și calificare în etapa națională a olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească”. Alte rezultate remarcabile obținute de elevii militari Aptitudinile, înclinaţiile şi interesele deosebite pentru disciplinele limba și literatura română și religie ale elevilor colegiului militar au fost răsplătite cu premii importante la faza județeană […]