FOTO| Desertul ”Veta Biriș și fetele de la Căpâlna”, un nou preparat delicios de la Chef Toma: Mod inedit de a promova tradițiile populare românești
Chef Toma, cunoscutul bucătar al Cetății Alba Carolina ne uimește și în 2023 cu ideile inedite și preparatele delicioase pe care le gătește. De data aceasta, desertul pe care albaiulianul l-a pregătit este dedicat unei artiste a folclorului românesc, interpreta de muzică populară Veta Biriș, dar și grupului Fetele de la Căpâlna.
Și când omul nu are ce face, își găsești de lucru, așa și bucătarului Cetății i-a venit ideea de a dedica un desert doamnei Veta Biriș, într-o noapte pe la ora 4.00, în timp ce urmărea emisiunea Tezaur folcloric, pe telefon. Iubind muzica populară și pe Veta Biriș, acesta a decis să își exprime respectul și admirația cum știe el mai bine, creând un desert inedit.
”Urmăream pe telefon Tezaur folcloric, eu fiind un mare iubitor de tradiții. Și dau peste videoclipul doamnei cu Fetele de la Căpâlna. Imediat mi-a venit ideea! Ce-ar fi să fac un desert cu ceea ce am văzut în videoclip? Și așa s-a născut acest desert”, povestește chef-ul.
Astfel, bucătarul Cetății a creat un desert fin, elegant, cu bun gust și rafinament. Este un mouse de ciocolată cu cireșe amare, învelit în ciocolată amăruie și acoperite cu o pastă de migdale negru cu alb, care imită costumul popular. Pălăriile sunt din ciocolată alba, frunze de măcriș și panseluțe.
”Am avut onoarea să îl dăruiesc doamnei Veta Biriș. A fost foarte apreciat de aceasta. Cu desertul Veta Biriș și fetele de la Căpâlna am vrut să promovez tradițiile noastre populare pe care tinerii din ziua de astăzi nu le mai știu. Sunt mândru de acest desert”, mai spune Cosmin Toma.
Chef-ul a mai dedicat și alte deserturi artiștilor români care s-au bucurat enorm de preparatele care le poartă numele: ”Am făcut deserturi pentru Andra, Smyle, Inna, Delia, Trei Sud Est, Alex Velea cu Antonia. Și toate aceste deserturi au fost primite cu drag de către artiști dar și gustate și apreciate.”
Desertul Veta Biriș și fetele de la Căpâlna o să apară în ceea mai mare carte de bucate pe care Chef Toma intenționează să o realizeze în această primăvară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Povestea lui Gavril Nan, un nevăzător de 80 de ani din Alba Iulia și provocările unei vieți în întuneric: ”N-am avut niciodată pe cineva să mă ajute”
Povestea lui Gavril Nan, un nevăzător de 80 de ani din Alba Iulia și provocările unei vieți în întuneric: ”N-am avut niciodată pe cineva să mă ajute” La vârsta de 80 de ani, Gavril Nan, un nevăzător din Alba Iulia, continuă să-și ducă traiul cu demnitate, în ciuda greutăților de care se lovește zi de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 4 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 2 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba