Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Descoperire arheologică de peste 2.000 de ani, în zona Munţilor Zlatnei realizată de Tudor Ponoran, un pasionat de istorie

Dragoş Suciu

Publicat

în

descoperire arheologica Zlatna14O descoperire arheologică impresionantă a fost realizată la începutul lunii ianuarie, de Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, în zona Munţilor Zlatnei. Acesta se prezintă ca fiind „un pasionat de detecţie şi istorie”, şi deşi este un amator în acest domeniu a reuşit să găsească o serie de obiecte, arme şi unelte de fier care datează dinaintea cuceririi Daciei de către romani.

La 10 kilometri de oraşul Zlatna, într-o zonă care nu are legătură cu repertoriul arheologic naţional au fost descoperite 5 morminte dacice, în interiorul cărora se aflau unelte şi arme de peste 2.000 de ani.

L-am contactat telefonic pe fiul primarului din Zlatna care ne-a relatat istoria descoperirii acestor obiecte şi modul în care a acţionat, conform legii, obiectele intrând în posesia Muzeului Naţional al Unirii.

„La începutul lunii ianuarie am făcut o descoperire împreună cu fratele meu Răzvan fiind pasionat de detecţie şi de istorie. Am cutreierat de-a lungul anilor zona munţilor Zlatnei şi în cele din urma am realizat o descoperire foarte importantă din punct de vedere istoric, undeva la aproximativ 10 kilometri de Zlatna am găsit 5 morminte dacice într-o zonă care nu are legătură cu repertoriul arheologic naţional. Cred că este vorba de nişte morminte dacice pentru că inventarul obiectelor găsite cuprinde cinci cuţite dacice de tip sica, dintre care patru îndoite şi trei dintre ele având şi teacă. 6 lănci dintre care 5 îndoite, 3 zăbale tip tracic, un pinten şi o seceră dacică. Menţionez faptul că obiectele erau îndoite pentru că aşa se realiza ritualul funerar de pe vremea aceea, decedatul fiind îngropat împreună cu obiecte de harnaşament şi cu armele sale, care erau îndoite, după ce se făcea procedura de incinerare a corpului şi a uneltelor. Sunt printre cele mai bine conservate obiecte de acest tip din întreaga ţară. A fost o colaborare foarte bună atât cu reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia cât şi cu reprezentanţii poliţiei patrimoniului, urmând ca într-un viitor apropiat obiectele să ajungă în proprietatea muzeului şi să fie expuse iubitorilor de istorie. Totul a decurs în parametrii legali, eu prezentându-mă cu obiectele în termenul legal de 72 de ore, de la descoperire. De asemenea locul descoperiri nu poate fi comunicat, acesta beneficiază de protecţia legii în urma demersurilor făcute de Direcţia Judeţeană de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean. Ele urmează să fie expertizate şi restaurate”, ne-a spus Tudor Ponoran care este şi preşedintele organizaţiei de tineret a partidului democrat-liberal din Alba.

Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia ne-a declarat faptul că descoperitorii vor primi o recompensă, conform legii.

„Piesele au fost predate muzeului albaiulian. Este vorba despre şase pumnale de tip sica, şase vârfuri de lance, două zăbale, un pinten, şi părţi din mai multe teci. Cei care le-au găsit vor primi o recompensă, obiectele fiind evaluate de către noi undeva la suma de 4.500 de lei. Nu au fost găsite într-un sit arheologic declarat ca atare, dar Direcţia pentru Cultură Alba a făcut demersurile ca ea să fie clasat ca sit. Din acest moment orice detecţie devine ilegală. Ele vor fi restaurate şi apoi puse în valoare în cadrul unei expoziţii pe care intenţionăm să o facem pe parcursul acestui an. Muzeul Naţional va avea cele mai multe pumnale de tip sica din ţară. La o primă vedere ele provin din 5 morminte care s-ar data din secolul al II-lea Î.Hr.”, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Foto Tudor Ponoran, detectiemetal.com

[nggallery id=1119]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea