Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Deschiderea oficială a anului universitar 2013-2014 la UAB, în prezenţa ministrului Mihnea Costoiu

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Studenţilor a avut loc deschiderea noului an universitar 2013 – 2014, a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Aproximativ 4.200 de persoane, studenţi, masteranzi şi doctoranzi vor învăţa în acest an, la universitatea albaiuliană, dintre care aproximativ 1.600 sunt boboci, ne-a informat reprezentanţii instituţiei, care au precizat faptul că numărul lor este mai mare decât anul precedent. În acest an, la UAB studiază aproximativ 50 de cetăţeni din alte ţări, care nu au avut posibilitatea să se formeze în străinătate şi alte aproximativ 150 de persoane din Republica Moldova. La UAB, 165 de cadre didactice aşteaptă să înceapă noul an universitar pentru a călăuzi paşii viitorilor profesionişti din România. Rectorul Daniel Breaz ne-a informat că 90% dintre cererile pentru căminele studenţeşti au fost soluţionate, urmând ca săptămâna viitoare, reprezentanţii instituţiei să facă rost de un loc în cămin şi pentru restul de 10%.

Rectorul Daniel Breaz, despre mediul academic

Festivitatea a început cu binecunoscutul imn studenţesc „Gaudeamus igitur”, iar apoi rectorul Daniel Breaz le-a urat studenţilor şi profesorilor multă baftă, le-a mulţumit părinţilor pentru sacrificiul pe care îl fac pentru copiii lor şi a vorbit puţin despre mediul academic. Rectorul a precizat că profesorii au menirea de a forma studenţii şi de ai ajuta să se integreze în societate, şi nu de ai îndopa cu zeci de cursuri inutile. Acesta a mai spus că principalul scop al profesorilor este să ajute studenţii să-şi găsească un loc de muncă, dar şi să-i formeze ca şi oameni. Daniel Breaz doreşte continuarea şi dezvoltarea colaborării cu instituţiile din judeţ pentru ca absolvenţii să fie cât mai bine pregătiţi pentru a intra în piaţa muncii. Acesta consideră universitatea un pol de excelenţă care trebuie preţuit.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, la deschiderea noului an şcolar

Ministrul Mihnea Costoiu consideră deschiderea noului an universitar un moment cu o simbolistică bogată, un moment când fiecare universitate îşi deschide porţile pentru modelarea societăţii de mâine. Universitatea ne oferă posibilitatea să răspundem provocărilor, iar fiecare instituţie cu învăţământ superior ar trebui să aibă un sistem educaţional corect, performant şi previzibil, educaţia fiind o oportunitate pentru viitor.

Ministrul a vorbit şi despre închiderea anumitor specializări de la universităţile din întreaga ţară care nu respectă standardele calitative. Acesta doreşte ca din 2014, în instituţiile de învăţământ superior să fie doar programe de cea mai înaltă calitate pentru a evita situaţia Universităţii „Spiru Haret” şi a universităţilor care scot şomeri pe bandă rulantă.

Mesajul ministrului pentru studenţii UAB. „Să profite de aceasta perioadă pentru a acumula informaţii si pentru a învăţa cum să le utilizeze. Să lege prietenii şi să bucure de toate oportunităţile mediului academic, pentru că studenţia este una dintre perioadele care ne stârnesc cele mai frumoase amintiri. Invităm mediul academic la colaborare şi iniţiativă”, a spus acesta care doreşte performanţă, creativitate şi eficienţă. „Universitatea din Alba Iulia s-a dovedit o universitate stabilă, raţională şi echilibrată, la fel cum sunt oamenii din aceste părţi ale ţării”, a conchis ministrul.

Discurs incisiv a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman.

La festivitatea de deschidere a noului an universitar, după ce le-a urat baftă studenţilor, Florin Roman i-a spus ministrului Costoiu că singurul ministru care a ajutat judeţul Alba în dezvoltare a fost Dan Şova, iar cu această ocazie doreşte să transmită guvernului că Alba are nevoie de terminarea Bazinului Olimpic şi de crearea unei săli polivalente. „Vicele” s-a arătat nemulţumit şi de faptul că puţini absolvenţi îşi pot găsi un loc de muncă în sectorul public, iar în acest sens a făcut apel la parlamentarii prezenţi.

Primarul Mircea Hava a spus că va premia în fiecare an excelenţa

Edilul oralului i-a felicitat pe cei mai buni absolvenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi a spus că primăria va premia în fiecare an cei mai buni studenţi. Mircea Hava i-a citit pe cei 15 absolvenţi care au terminat cu media 10 şi i-a felicitat în faţa tuturor.

Spre finalul festivităţii, dar nu în ultimul rând Janeta Lăpăduş, preşedintele Ligii Studenţilor, i-a încurajat pe boboci să participe la cât mai multe acţiuni de voluntariat.

La eveniment au mai participat parlamentari, reprezentanţi ai Consiliului Local şi ai Consiliului Judeţean, reprezentanţi din mediul academic, dar din păcate numărul studenţilor a fost foarte mic, unii dintre ei au venit însoţiţi de părinţi.

Luni, la ora 11.00 este programat un Tedeum, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia cu tutorii şi bobocii de la fiecare specializare.

[nggallery id=342]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea