Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Depuneri de coroane la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, în memoria eroilor martiri, la 80 de ani de la inaugurarea monumentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autorități, oficialități și simpli cetățeni au depus, sâmbătă, coroane cu flori, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, la împlinirea a 80 de ani de la inaugurarea monumentului, ridicat în memoria eroilor martiri.

Obeliscul din Alba Iulia, cunoscutul monument istoric din fața porții a III-a a Cetății Alba Carolina a fost ridicat în anul 1937, la inițiativa societății Astra și prin contribuția populației pentru a cinstii memoria răscoalei de la 1784-1785 și a eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan.

Evenimentul este organizat de Fundația “Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”și Filiala Alba a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu„ și, bineînțeles, ASTRA Alba Iulia.

Așezat pe strada Mihai Viteazu, în interiorul Cetății, monumentul cu o înălțime de peste 22 de metri este opera sculptorului Iosif (Fekete) Negrulea în colaborare cu arhitectul E. Mihălțan. A fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a lui Mihai, voievod de Alba Iulia. Obeliscul este realizat astfel încât să includă în interior o celulă simbolică cu inscripția Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan, iar pe părțile de vest și est se află un basorelief reprezentaând eroii și conducătorii răscoalei, respectiv o Victorie Înaripată ce ține în mână o cunună de lauri.

Obeliscul reprezintă un important punct de atracție al Cetății și municipiului, aflându-se înscris în lista monumentelor istorice din județul Alba. Horea, Cloșca și Crișan sunt considerați eroi martiri ai răscoalei moților de la 1784 împotriva marilor proprietari de pământuri din Munții Apuseni. După înăbușirea răscoalei, aceștia au fost trădați și arestați, Horea și Cloșca găsindu-și sfârșitul trași pe roată la data de 28 februarie 1785 în cadrul unei execuții publice, Crișan luându-și viața în închisoare cu câteva zile înainte.

Pentru construirea monumentului, a fost necesară distrugerea Porții a II-a a Cetății, care a fost reconstruită abia îm 2010, pe baza unor schițe și fotografii păstrate la Viena.

Monumentul dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan poate fi văzut de la zeci de kilometri, fiind amplasat pe terasa înaltă din fața Porții a III-a a Cetății.

Imaginea Obeliscului a fost imprimată pe timbrul filatelic pus în circulație la 1 noiembrie 1984 de Poșta Română, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la Răscoala populară condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Un amănunt important este și felul cum a fost contruit monumentul, față în față cu statuia ecvestră a lui Carol al VI-lea, împăratul Austriei, ce străjuiește și astăzi pe Poarta a III-a a Cetății Albei Iulia. Asta pentru a se ști în vecie de către toți cei ce ”au pus pumnul în pieptul furtunii” fostului mare Imperiu Habsburgic, aici, în Transilvania.

Monumentul se vrea astfel și o oarecare revanșă în fața Imperiului, a celor trei mari eroi moți, fașă de crunta tragere pe roată a lor, pe Dealul Furcilor, în ziua de 28 februarie 1785, din ordinul urmașului de mai târziu la tron a lui Carol al VI-lea, împăratul Iosif al II-lea.

[nggallery id=4703]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea